ELON MUSK’IN VİZYONER BİR GİRİŞİMCİ OLMASINDA ÇİZGİ ROMANLARIN ETKİSİ
Bana göre, SpaceX, Tesla ve SolarCity gibi şirketleriyle, Elon Musk günümüzün yaşayan en önemli ve vizyoner girişimcisi. Yaratıcılığı ve yenilikçiliği yanında, sosyal sorumluluk sahibi olduğu da görülüyor. Nasıl böyle oldu, böyle yetişti gibi büyük sorular daha ileride yazılacaktır mutlaka. Şimdilik, bazı ipuçlarını söyleşilerinde veriyor.
Musk, 1990 yılında Stanford Üniversitesi’nde Fizik dalında doktora programına başladı ama iki günden sonra kendisi için “gereksiz” görerek bıraktı. “Nasıl yetiştirdin kendini” sorusunu, “kitap okuyarak” diye yanıtlıyor (http://bit.ly/2yef3jx). Etkilendiği bilim kurgu yazarlarından birisinin Iain M. Banks olduğunu yazmıştım (http://bit.ly/2xvUhr7). Kendisi, “Twelve Against the Gods” (Tanrıya Karşı Oniki) başlıklı bir tarih kitabını önerince, birkaç saat içerisinde Amazon’da o kitap tükendi (http://bit.ly/2xxM6L0).
İddiaya göre (http://bit.ly/2xxM6L0), çocukluğunda ve gençliğinde okuduğu çizgi romanlar da Musk’ın düşünce yapısını çok boyutlu olarak etkilemiş. Batman ve Iron Man, Musk’ın bilim ve teknolojiye tutkusunu tetiklemiş. Marvel ve DC Netflix’de yayımlanmadan önce, çizgi romanlarında olan “paylaşılan evrenler” kavramı Musk’ın uzaya ilgisini arttırmış. Çizgi romanlarının yaygın temalarından birisi olan dünyayı apokaliptik tehditlerden kurtarma çabalarına paralel olarak, Musk’ın hem girişimleri hem de gezegenler arasında yaşayan insan vizyonunu yansıtan Mars Planı (http://bit.ly/2hkpkQK), dünyayı ve insanlığı kurtarmaya yönelik. Örümcek Adam’daki etik anlayışı da kendisinin sosyal sorumluluk projelerini desteklemesinin ve Yapay Zeka’nın insanlık için yaratabileceği tehditler ile ilgili uyarılarının (http://bit.ly/2gM2sZK) arkasındaki anlayışı andırıyor.