EMEA’da ‘Türkiye’ farkı
EMEA bölgesinin potansiyeli ile bölgede büyümeye devam eden Quest Software, bu potansiyelin gücünü koruyacağı kanısında. Quest Software, dört temel alana odaklanıyor. İlk adımı ‘işbirliği yönetimi’ alıyor. “Dünyanın bir numaralı iş uygulaması bence e-postadır” diyen Quest Software EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Kevin Norlin, “Biz de şirketlere iletişim kurma ve işbirliği olanağı sunmayı hedefliyoruz. Uluslararası bazda toplam ciromuzun 300 milyon dolarlık bölümü bu işbirliği yönetiminden” bilgisini verdi. Şirketin odaklandığı ikinci alan; web teknolojisi. Bu yapıda Quest Software, kullanıcıların web deneyimini izliyor, bunu raporluyor, kullanıcının bu bakış açısını şirketle paylaşıyor. Bu yapı, şirketlerin müşteri ilişkileri yönetimi stratejisi için de verimli bir kaynak. Üçüncü alan; veri koruma. Çünkü Norlin’e göre, felaket yönetiminde, kimlik yönetiminde, erişim yönetiminde kim, hangi veriye ulaşıyor, nereden ulaşıyor gibi bilgileri bilebilmek önemli.
Dördüncü konu ise kimlik yönetimi. “Bu, bize has bir uygulama” diyen Norlin, şu açıklamayı yapıyor:
“Eskiden bu yapıda fiziksel sistemler için BT yönetim teknolojileri olurdu. Ama son 10 yılda sanal ortamlar oluştu. Kimliği sanal ortamda yönetmek istiyorsanız, araçlarınızı değiştirmeden, yine onları kullanarak bunu yapabilirsiniz. Eskiye oranla tek fark; fiziksel değil sanal ve bulut ortamı olması. Biz fiziksel, sanal ve bulut arasında geçiş yapma olanağı veriyoruz. Farklı ürünler kullanmanıza gerek yok. BT altyapınızı nasıl yönetmek istediğinize bağlı olarak, bu yapıya siz karar veriyorsunuz.”
Bağlar, güç katıyor
Quest Software’in, sanallaştırma, veritabanı yönetim teknolojisi gibi başlıklarda 200’ün üzerinde ürünü var. Norlin, sunumların bütçe, zaman ve ihtiyaçlarına uygun olmasının önemine dikkat çekti. Quest Software’in iş ortakları da yerel deneyimleri ile bu konuda rehber oluyor. Norlin, bu bağların Türkiye gibi pazarlarda kendilerini farklı kıldığına dikkat çekerek, şu detayları paylaştı:
“Mısır, Türkiye, Güney Afrika gibi noktalar bizim için önemli. EMEA büyük bir bölge ve ihtiyaçlar çok fazla. EMEA bölgesinde 12-13 bin müşterimiz var. Uluslararası müşteri sayımız ise 100 bin. Müşterilerin esas ihtiyacı; ‘çalışan teknoloji’ ile bütçeye uygun bir fiyat. BT bütçeleri yarı yarıya kesilse bile, sonuçta BT gereklilikleri artıyor. Projeler çok ve bunları kısa zamanda yapmak gerekiyor. Zaman ve maliyet baskısı ön planda. Bu açıdan, her ölçekten şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünlerimiz, maliyet odaklı harekette farklı sunumlarımız var. Özellikle kimlik ve erişim yönetimi gibi uygulamalar çok kritik projeler ve her ölçekten şirket bunları için çabalıyor.”
Bölge potansiyeli ve Türkiye
Büyüme potansiyeli büyük olan bu bölgede Türkiye ise bir adım öne çıkıyor. Quest Software Gelişmekte Olan Piyasalar Bölgesel Başkan Yardımcısı Per-Gunnar Ostby de Türkiye yapısını anlattı:
“Doğu Avrupa, CIS ülkeleri, Ortadoğu gibi pazarlarda tek bir iş ortağı ile yol arıyoruz. Türkiye’de 9 yıldır Dataserv ile çalışıyoruz. İkiyüzden fazla ürünümüz, çözümümüz var ve doğru ihtiyaca doğru çözümle yanıt verebildiğimizi bilmek için doğru ortakla çalışmak, Dataserv gibi iş ortakları bu nedenle önemli.”
EMEA bölgesinde İK sayısının büyüdüğüne de dikkat çeken Norlin, bölgede destek sunan, iş ortakları ve müşterilerle biraraya gelen 900 çalışanı olduğunu söyledi. Ostby, bu istihdam artışının Türkiye’ye olası yansımalarını ise şöyle anlattı:
“Türkiye büyüme devam ediyor ve performansıyla, Avrupa ortalamasını ikiye katlıyor. Dataserv’de Ankara, Bursa ve İstanbul ofisinde toplam 35 kişi var. Bunların 20’si İstanbul’da ve 15’i de mühendis. Bizi temsil ediyor, pazarlama ve satış desteğini, operasyonel becerilerini sunuyorlar. Bölgede Dataserv ile büyümenin devamı için çalışacağız. Finansal olarak da bu iyi bir karar. Çünkü dönüşler çok olumlu. EMEA bölgesine sürekli yeni insan kaynağı katıyoruz. Yeni teknolojiler için bölgede satın alma hamleleri ile ilgili araştırmalarımız sürüyor. Geçen 9 ay boyunca her ay 1 şirket satın aldık. Müşterilerimiz de bundan memnun. Bu nedenle değişmeyi veya hızımızı azaltmayı düşünmüyoruz.”
Kevin Norlin, satın alma stratejisi çerçevesinde Türkiye’den şirket satın alma planları olup olmayacağı konusunda yorum yapmamayı tercih etti. “Bir yıldır bu şirkette çalışıyorum ve öncesinde de, yine büyük teknoloji şirketlerinde çalıştım” diyen Norlin’e göre, şirketi farklı kılan özellik; geniş ürün yelpazesi ve iyi partnerleri. Özellikle EMEA bölgesinin bu tarz teknolojilere açlığına dikkat çeken Norlin, şöyle devam etti:
“Artık hiçbir şirketin bir bilişim yatırımı için aylarca bekleme lüksü yok. Biz ise ürün satmakla yetinmiyor, onları iş ortağımız olarak görüyoruz. Bu yılın ilk yarısı iyiydi ve daha iyi bir ikinci yarı, daha da iyi bir 2012 bekliyoruz. Bölge ülkelerinde sorunlar var. Ama herşeye rağmen, her çeyrekte işimiz orada büyüyor. Bunun temel sebebi, ihtiyaç duyulan çözümleri sunmamız.”