EMEA pazarının yıldızı Türkiye
NetApp için Türkiye pazarı, EMEA bölgesinde en büyük potansiyeli barındıran nokta. NetApp’ın bölgesel konumlanmasında önemli bir yere sahip olan Türkiye, potansiyeli ile öne çıkıyor. NetApp EMEA Bölgesi Gelişmekte Olan Ülkeler Kanal Direktörü Konstantin Ebert, EMEA bölgesinde Türkiye’nin kendileri için vazgeçilmez bir nokta olduğunu belirtirken, Türkiye’yi bu pazarda öncelikli 3 ülkeden biri olarak tanımladı. Bu pazara son yıllarda önemli yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Ebert, dağıtıcılar, kanal ve iş ortakları gibi paydaşlarla güçlü bir ekip kurduklarını vurguladı. Geçtiğimiz yıl bu pazarda yüzde 135 büyüme gördüklerini, bunun da doğru yolda olduklarını gösterdiğini belirten Ebert, “Türkiye’ye yatırıma devam edeceğiz ve burası bizim önceliğimiz olmayı sürdürecek” dedi.
NetApp, Ankara’da da bir ofis açtı ve Ebert’e göre bu, Türkiye pazarına güveni göstermesi adına önemli bir yatırım. Türkiye’de ortalamanın üstünde bir yatırım stratejisi ile yol aldıklarını ifade eden Ebert, Türkiye’nin potansiyeli hakkında da şunları söyledi:
Bölgenin buluşma noktası Türkiye olabilir
“Yatırımlarla tüm bu ülkelerin gelişmesini sağlıyoruz. Sonra bir merkez olmak için yeterince gelişip gelişmediklerine bakacağız, zamanı gelince bu seçimi biz yapacağız. Birçok veri, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. EMEA bölgesinde pazar payımızla 1 numara olmak gibi çok açık bir hedefimiz var. İlk çeyreğe baktığımız zaman, IDC verilerine göre Türkiye’de 5’inci sıradan 2’inci sıraya yükseldik. Geleceğin neler getireceğini tahmin etmek zor. Ama Türkiye, EMEA’da birkaç kilit ülkeden biri ve her açıdan doğru yolda ilerliyor. Bu nedenle Türkiye, gelecekte bölge için bir merkez olabilir.”
Tüm kurumsal pazarlarda bir gelişim olduğunu, ama en büyük ve güçlü performansın EMEA’dan geldiğini vurgulayan Ebert, yıllar içinde bu gelişimin göze çarptığını hatırlattı. Bu coğrafyada Türkiye ise, NetApp’ın büyük yatırımlara imza attığı üç kilit ülkeden biri. 2011 yılında küresel bazda yüzde 30 büyüme hedefleri olduğunu söyleyen Ebert, “Bu güçlü pozisyon Türkiye’de de devam edecek, yatırımlarımız da sürecek” dedi. Bu ülkeler doyma sınırına ulaşmadığı için bu ülkelerin potansiyeline inançlarının yüksek olduğunu vurgulayan Ebert, “Bu pazarda yapacak daha çok şey var” dedi. Ebert, EMEA bölgesinde kurumsal yapının temel ihtiyaç ve önceliklerini ise şöyle tanımladı:
Yeni eğilimlerin takipçisi Türkiye
“Müşteriler temel eğilimleri izliyor. Birçoğu veri merkezlerini sunucu kanadında sanallaştırdı. Bence bu, en büyük eğilim. Türkiye’de olduğu gibi, dünyanın birçok yerindeki müşteriler de bu konuda arayış içinde. Bir de, bulut bilişim eğilimi var. Türkiye bu konuda da hızlı büyüme sergiliyor. Bulut bilişim gibi tüm bu yeni endüstri eğilimlerinde Türkiye’yi lider bir ülke olarak görüyoruz.”
Ebert’e göre genel bulut yapısı, giderek daha çok ilgi çekiyor. Bunu güncel bir eğilim olarak tanımlayan Ebert, büyük servis sağlayıcıların, telekom şirketlerinin bu konuda kendi sunumlarını hazırladığı ve çeşitlendirdiği gerçeğine dikkat çekti ve ekledi:
“Bu eğilimin Türkiye’de de hayat bulacağına inanıyorum.”
Veride ‘depolamadan ötesi’ gerek
Veri depolama çözümlerine şirketlerin ilgisinin yoğun olduğunu belirten Konstantin Ebert’e göre, son dönemdeki gelişmeler ışığında, veri merkezi güvenliğinin nasıl sağlandığı ve sürekliliği önem kazanıyor. Bunu yönetmenin uzmanlık gerektirdiğine işaret eden Ebert, şöyle devam etti:
“Eskiden herkes işlem tarafına odaklanırdı, ama artık depolama önem kazandı. Çünkü bugün veri patlaması yaşıyoruz ve önemli olan sadece veriyi depolamak değil, bunları akıllı bir biçimde yönetebilmek, veriyi erişilebilir, güvenli ve etkili kılmak. Bu gelişim de bizim için çok olumlu. Çünkü buna uygun bir yapı sunuyoruz.”