En fazla 10.000 satar
Türkiye’de matbaaacılık sektörünün duayeni, gazeteci Şevket Evliyagil 16 Ocak 2014 tarihinde 90 yaşında vefat etti.
Yayıncılık yaşamımın ilk derslerini aldığım rahmetli Evliyagil ile 1976 yılında tanışmıştım. Türkiye’nin en kaliteli baskı işlerini yapan, Türkiye pullarını basan Ajans Türk Basımevi’ni kardeşi Necdet Evliyagil ile 1951 yılında Ankara’ da kurmuştu. Basımevi kısa sürede Türkiye ve dünyada ekol oldu. Dünyanın ilk kabartma pulunu basan kurum oldu. Şevket ve Necdet Evliyagil kardeşler kurumlarını, tozlu bir matbaa değil aksine son derece modern bir sanat merkezi olarak geliştirdiler.
1976 yılında, o zamanki şirketim bir kurumsal tanıtım yayını basmaya karar verince, doğal olarak en iyi basımevi ile çalışmayı düşündük ve Ajans Türk ile tanıştık. Dağarcık isimli, 2.500 adet basılarak bilgisayar dünyasına dağıtılan bu yayın kısa sürede çok beğeni topladı. Kurumsal bir yayın olarak değil de periyodik bir dergi olarak yayınlamamız istendi.
Satış sonuçlarını heyecanla bekliyor, bir taraftan da bayileri gezip satıp satmadıklarını denetlemeye çalışıyorduk.
Bilgisayar konusuna son derece aşinaydı. Tesislerinde kullandıkları Compugraphic Elektronik Dizgi makineleri, sayılı matbaada vardı ve epey pahalıydı.
Şevket Bey dergimizi incelediğini, çok beğendiğini söyledi ve ardından vurdu: “Böyle ağır bir dergiyi niye çıkarıyorsunuz? Satsa satsa en fazla 10.000 satar. Siz de para kazanamazsınız. Yayıncılık yapmak istiyorsanız, gidin başka dergi çıkarın.”
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu’nda 17 yıl eğitim vermiş, Türkiye’nin birçok gazetesinde çalışmış bu tecrübeli hocamızı dinlemeyip, sektör profesyonellerine ve şirketlerine hizmet edecek bilgisayar dergisi idealinin ardından koştum, ama yakalayamadım. Geçen 36 yıl içinde, şirketlerim adına imtiyaz sahibi olarak bulunduğum yayınlar, 10.000 net satış seviyesinin üstüne çıkamadı. Bunu nasıl yorumlamak gerekir? Başarısızlık mı yoksa yayının hitap ettiği sektörün dinamikleri mi?
Ama bildiğim bir şey var; bir yayının çok satması için ne 1978’in Bilgisayar’ı ne de 2014’ ün BThaber'i gibi olması gerekiyor. Aradan 36 yıl geçti ama insan davranışları ve okuma alışkanlıkları değişmedi. Bugün BThaber’den daha fazla reklam alan haftalık yayınlar listesine bakın, ne dediğimi anlayabilirsiniz.
Hocamız Şevket Evliyagil’ i hürmetle anıyorum, kendisine Allah’ tan rahmet diliyorum.