En güçlü fiyat/performans dengesi hedefleniyor
Türkiye pazarında hosting başlığında yerini alan STRATO, bu pazarın potansiyeline yanıt vermek adına kapsamlı ürün portföyü ile hizmet sunacak. Deutsche Telekom kardeş kuruluşu olan, barındırma hizmeti sağlayıcısı STRATO AG, ürünlerini www.strato.com adresinde Türkçe olarak sunmaya başladı. Konuyla ilgili İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında Türkiye hosting pazarına girdikleri bilgisini veren STRATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Christian Böing, küresel bazda ilk hosting portalını İstanbul'da tanıtmaktan mutlu olduklarını dile getirdi. Uygun fiyatlar, yüksek veri güvenliği ve 19 yıllık hosting tecrübesinin önemine işaret eden Böing, Almanya, Hollanda ve İspanya gibi doymuş hosting pazarlarında da büyümeyi sürdürdüklerini belirtti. Böing, bu başlıkta tecrübelerine işaret ederek şu bilgileri verdi:
“Türkiye pazarına dair tüm operasyonu Berlin ofisimizde, orada görev alacak Türkçe bilen ekibimizle yürüteceğiz. Her yapının tek ofiste olması, bir avantaj. STRATO'yu farklı kılan; hosting pazarında en iyi fiyat/performans dengesini sunma stratejisi. Bu yönüyle STRATO, örneğin Almanya gibi rekabetin yüksek olduğu ve doygunluğa ulaşmış bir pazarda da sözleşme bazlı verilere göre en hızlı büyüyen hosting sağlayıcısı. Türkiye pazarında hızlı büyüme hedefliyor ve bu pazarda kapsamlı ürün portföyü sunuyoruz.”
Büyük ve rekabeti yoğun bir pazar var
Almanya, Hollanda, İspanya, İngiltere, Fransa ve İtalya pazarlarında faaliyet gösterdiklerini, Türkiye pazarı için de strato.com yapısını lanse ettiklerini belirten Böing, sorularımızı şöyle yanıtladı:
“Küresel yaklaşım, ama bunu yaparken yerelleştirme, yerel ihtiyaçlara çözüm sunmak bizde esas. Bu kapsamda Türkiye için ürünleri ve Türkçe desteği duyurduk. Türkiye coğrafi konumu, büyüyen ekonomisi, yüksek internet kullanıcı sayısı, KOBİ’lerin web hosting yatırımlarının artması beklentisi ile öne çıkan bir pazar. Bu beklentiler ışığında 2018 yılına kadar web pazarı ikiye katlanacak. Türkiye’de büyük ve rekabeti yoğun bir pazar var. Ama bu kadar çok şirkete rağmen, Website Builder (Hazır Web sitesi) konusunda yeterli destek yok. Alman veri koruma kuralları bizim için esastır, ama bir taraftan da Deutsche Telekom’un kurallarına bağlıyız, ki bunlar çok daha sıkı. Türkiye pazarına, çözüm portföyümüzün tamamını sunacağız. Hedefimiz tüm pazarı kapsamak, iş dünyası ve bireysel ihtiyaçlara yanıt vermek, esnek ve uygun fiyat politikası uygulamak, uçtan uca ürün portföyü sunmak.”
YERELİN GÜCÜNE İNANIYORUZ
Türkiye pazarını bir köprü olarak değerlendirmek gündeminizde mi?
Böyle bir stratejimiz yok. Türkiye, kendi başına çekici bir pazar. Deneyimlerimize gördük ki, bir ülkede hosting ürünlerinizi sunarsanız, ama pazarda yüzde 60-70 pay ile tek büyük rakip varsa, o pazara girmek zordur. Ama Türkiye pazarında farklı ölçeklerde çok fazla rakip var. Bunların her birinin pazar payı yüzde 10-20 aralığında ve pazarda egemen tek bir şirket yok, bu da iyi bir özellik. Böylece tüketicilere kıyaslama imkanı doğuyor. Türkiye çeşitliliği olan, çekici bir pazar. Hosting pazarı her zaman lokalize ve her ülkenin kendine göre kuralları var. Türkiye pazarının potansiyelini görünce, ihtiyaçlara uygun çözümler sunmamız gerektiğini anladık. Bir pazarda edindiğimiz deneyim, o ülkede gelişim için fırsat, ama bizim için başka bir pazara girip orada ilerlemek için araç da değil. Sonuçta fiyat, içerik gibi her başlığı yerelleştiriyoruz.
Pazarlama stratejiniz nasıl olacak?
Türkçe web sitemizi açtık ve Türk ekibimiz Berlin’de hizmet verecek. Hem büyük ölçekli şirketleri hem KOBİ’leri hedefliyoruz. Tüm pazarlarda ilerlediğimiz strateji paralelinde, Türkiye için de başlangıç noktamız performans pazarlaması olacak. Kullanımı yoğun olan Facebook ve Twitter platformlarında olacağız. Özellikle Facebook’ta kampanyalar yapacağız. İlk hedefimiz marka farkındalığını geliştirmek. Böylece potansiyel müşteriler bizi tanıyacak.
İş ortakları olacak mı?
Açık konuşmak gerekirse, Almanya veya İspanya’da bile net bir iş ortağı programımız yok. Herşey lokalde ilerliyor. Müşteri tabanımız satın alma işlemlerini kendileri yapıyor. Ayrıca KOBİ’ler için çalışan ajanslar da web sitelerini tasarlıyor. Bu yönüyle bizim de müşterimiz ajans oluyor. Bunun dışında somut bir iş ortağı programımız yok ve bu konuda özel yatırımlar yapmıyoruz.
Peki ya orta ve uzun vadeli hedefler?
Her yıl gelir ve müşteri başlığında yüzde 10 seviyesinde istikrarlı bir büyümemiz var. Küresel bazda birçok rakibimizin bu oranda büyümediğini biliyoruz. Zaten bu yüzden sektörde satın alma ve birleşmeler hız kazanıyor. En iyi performansı ve en düşük fiyatı sunabileceğiniz fazla pazar yoktur ve biz bunu hedefliyoruz. Bu yerel odaklılığımız sayesinde operasyon ve karar alma sürecimiz hızlı oluyor. Şirkette her birimde her çalışanın benimsemesine önem verdiğimiz çevik yöntemlerle iki haftalık iş planları ile çalışıyoruz. Böylece proje geçişleri ve tamamlanmaları arasında hız sağlıyoruz.