En hızlı büyüyen şirketler belirlendi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, TEPAV işbirliği ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlendi. Ödül Töreni TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de katılımıyla gerçekleştirildi. Satışlarını 3 yılda yüzde 4473 oranında artıran Antalya firması Ares Tersanecilik ilk sırayı aldı. Ödül alan firmalar için TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ödül töreni, TEPAV İcra Direktörü Güven Sak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Sak, Türkiye 100 listesinde yer alan firmaların büyük çoğunluğunun KOBİ olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Şirketlerin sadece 11 tanesi KOBİ değil, yarıdan fazlasının çalışan sayısı ise 50’nin altında. KOBİ’lerin atılım yapabilme kabiliyetini, yeninin gücünü tanımlayacak yeni bir isme ihtiyacımız var. ‘KOBİ zaten büyümez, KOBİ önünüz göremez’ izlenimini silmemiz gerek. Bu yarışmaların KOBİ’lerin daha atak olmalarını sağlayacak tedbirleri nasıl alacağımız üzerine düşünmemiz için vesile olması gerektiğini düşünüyorum.”
Anadolu şirketleri büyüyor
Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu yarışma ile Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin 2012-2015 dönemindeki ortalama büyümesinin yüzde 438 olduğunu vurgulayarak, ” Türkiye'deki milli gelir artışının 12 kat üzerinde bir performans gösterdiler” tespitini paylaştı. Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 firmasına ilişkin listeyi oluştururken başvuru yapan şirketlerin 2012-2015 dönemindeki ciro artış hızlarını dikkate aldıklarını anlatan, listedeki şirketlerin tamamının yenilikçi firmalar olduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Listede 3 büyük şehir dışında 22 şehirden şirketler yer alıyor ve Anadolu'nun yükselişi açık bir şekilde görülüyor. Cazibe Merkezleri Programı'ndaki 23 ilden Türkiye 100 sıralamasına giren bir şirketimiz var ki o da Tunceli'den. İnanıyorum ki, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 23 ili kapsayan bu destek ve teşviklerden sonra, gelecek yıl yapacağımız Türkiye 100 sıralamasına bu illerden çok daha fazla şirket girecek. 100 şirketin 73'ü 2017'de yeni yatırım yapmayı planlıyor. Her şirket yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Listedeki şirketler bunu yapıyorlar. Listedeki 100 şirketten 40'ı, çalışanlarının kendi işlerini kurmalarına destek vermiş. Bu şekilde kurulan ve halen faaliyette olan 192 şirket var. Yani bu şirketler, girişimci yetiştiren birer okul. Listeye giren firma yöneticileri şirketlerinin büyümesini doğru yönetmeli. Doğru insanları tutmak ve şirketinize çekmek için elinizden geleni yapın. Enerjinizi dağıtmayın. Aynı anda birçok işi yapmaya çalışmayın. Sizi rakiplerinizden ayıran neyse onun üzerine gidin.”
İnisiyatif Hazine’de
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise konuşmasında, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle kredilerin yapılandırılmasına ilişkin uygulamanın başlayacağını belirterek, “Bankanın 'hayır' diyebileceği bütün alanları kapatıyoruz. Kesinlikle hiçbir firmamızın, finansal sıkıntılar nedeniyle piyasadan çekilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi. Gelişmiş ülkelerdeki büyük bankaların aktif kaliteleri ile ilgili sıkıntılara işaret eden Canikli, Türk bankalarının aktiflerine dair ise sıkıntı olmadığını kaydetti. Reel sektörün yoluna devam edebilmesi için bankacılık sektörünün reel sektöre kesintisiz ve makul fiyatlarla kaynak sağlamasının önemine dikkat çeken Canikli, “Küresel piyasalarda iyi bir oyuncu olabilmek için bizim firmalarımızın da diğer ülkelerin küresel oyuncularına sağlanan imkanlara sahip olması gerekir. Bunun başında da finansal destek gerek” dedi ve şöyle devam etti:
“Krediye erişimin kolay olması için uygulamayı KGF kefaletiyle yaptık. Finansman olabildiği kadar ucuz olacak. Uygulama başladıktan sonra bankalar bu taleplerin hepsini yerine getirecek. Burada inisiyatif bankada değil, bizde. Banka açısından herhangi bir risk oluşturmuyor çünkü kefaleti veren Hazine. Burada, bankanın 'hayır' diyebileceği bütün alanları kapatıyoruz. Kesinlikle hiçbir firmamızın söylediğimiz sıkıntılar nedeniyle piyasadan çekilmesine müsaade etmeyeceğiz.”