“En iyinin de bir adım ötesinde” _ Beyaz Köşe
İlk uçağa binişim 60 sonu belki de 70’li yılların başı tam hatırlayamadım; Bursa’ya giden 2 pırpırlı uçaklarla olmuştu. Adaların üstüne geldiğinde büyük bir hava boşluğu olur, çocuk kafası ile sonraki uçuşlarda da hep o anı beklerdim. Yaş ilerledikçe bu hava boşluklarının bizleri ürkütmemesi pek mümkün değil tabi.
1979’da İş hayatına atıldığımda haftada en az bir kere Ankara ve İzmir’e gitmek durumundaydım. Bu defa uçaklar pırpırlı değildi ama bu şehirlere günde sadece 1 uçak vardı diye hatırlıyorum. Bir de o günün sabahında sis varsa, saatlerce Ankara uçağının kalkmasını bekler, bazen ve mecburen ertesi güne kaydırırdık bileti. Uçak yolculuğu belki bir miktar havalı ve prestijliydi ama konforlu yolculuktan çok uzaktı. Şimdi bekleme salonlarının kalitesini zaten unutun da uçakların ön taraflarında sigara içildiğini hayal edin. Kemer ikaz lambası söndüğünde etraf bir anda bir duman bulutuna bürünürdü.
Uçak prestijliydi çünkü pahalıydı, çoğu insanın istekli olmasına rağmen kolaylıkla tercih edilebilen bir yolculuk şekli değildi. Sonra birden her şey değişti, uçuş sayıları arttı, yeni havacılık şirketleri hayatımıza girdi. Ulaşılabilen fiyatlarla gerçekleşen uçuşlar karayolu seyahatlerinin önüne geçti çoğu zaman. Bu gelişmenin mimarı olarak ben hep Pegasus’u gördüm. Türkiye’de seyahat anlayışını değiştirdi adeta. Bunun paralelinde her kente hava meydanları inşa edildi. Yolculukta ilk akla gelen seçim havayolu oldu.
Bu düşüncelerle Pegasus merkezinde firmanın CIO’sı Barış Fındık Bey’İ ziyaret edip soru yağmuruna tuttum, hikayeyi az çok biliyordum, o da bana gelecek planlarını bana anlattı:
“Pegasus Hava Yolları’nda bizi ileriye götürecek iki odak alanı olduğunu düşünüyoruz: İnsan ve teknoloji. İnsan kaynağına yatırım yapmaya devam ederken, ‘Türkiye’nin Dijital Hava Yolu’ olarak teknoloji alanında birçok çalışma yürütüyoruz.
Teknoloji her alanda olduğu gibi havacılığın gelişmesinde de çok kritik. Bizim Pegasus’ta başarmak istediğimiz iki temel konu var; kolay bir seyahat deneyimi ve uygun fiyata uçuş imkânı sunmak… Her iki alanda da ilerleyebilmek ve yenilikler üretebilmek için teknolojinin katkısı çok kıymetli. 2018 yılından bu yana ‘Türkiye’nin Dijital Havayolu” mottosuyla çalışmalar yürütüyoruz. Teknolojinin sağladığı katma değeri kullanmak adına pek çok proje gerçekleştirdik. Havacılık tam bir optimizasyon ve verimlilik işi. Misafirimize bilet alımından seyahatin sonlanmasına kadarki süreçte mümkün olan en kolay deneyimi yaşatmak istiyoruz. Hava yolu şirketi olarak bünyemizde bilet satışından terminaldeki operasyonlara, kabin içi hizmetlerden teknik birimlere kadar birçok farklı birim var ve misafir memnuniyeti açısından bu birimlerin tam bir harmoni içerisinde çalışması gerekiyor. Sahadan gelen dijitalleşme çalışmalarını hayata geçirmek, sürekli geliştirmek bizim damarlarımızda bulunuyor. Teknolojiyi en iyi kullanan öncü şirketler arasında yer almak istiyoruz. Bu sene bu iddiamızı daha da somutlaştırmak ve dijitalleşme yolculuğumuzda daha ileri seviyeye ulaşabilmek adına yeni bir inisiyatif başlattık. Adı N+1. ‘En iyinin de bir adım ötesinde’ şeklinde özetleyebileceğimiz bu inisiyatifte 19 odak alanı belirledik.
N+1’in üç temel stratejisi bulunuyor. Bunlardan ilki; rakiplerini tanımak, yaratılan ürünleri incelemek ve işe katılabilecek bir yenilik varsa öğrenmek. Biz de 19 odak alanı için rakiplerimizi inceledik. Bunu bir iş yapma biçimi haline getirdik. Etrafında ne olduğunu bilmek, incelemek çok önemli. Araştırma yapmanın kendisi zaten başlı başına öğretici bir süreç. Ayrıca kendi yerimizi anlayabilmemiz için de önemli. İkincisi, N+1 ile şirkette dijital kültür oluşturulmasına katkı sağlamak, çalışanların teknolojiyi hissetmesi ve kendilerinin de katkıda bulunması. N+1 iletişimini kuvvetli yapıyoruz. Logosundan başlayarak titiz bir çalışma yürüttük. Uzaktan yaptığımız toplantılar için arka planlar ürettik. Toplantı odalarımızı N+1 görselleriyle giydirdik. N+1 lansman ve duyurularını da şirket içerisinde standart düzende yapıyoruz. Şirkette N+1 bilinci çok yükseldi ve teknolojiyi iyi kullanan bir şirket olduğumuzu daha iyi özümseyen çalışma arkadaşlarımızın desteği arttı. Son madde ise iş yapma sürecinde çevik yöntemler kullanmaya başlamak. Rakip firmaların incelenmesiyle çıkan sonuçların Pegasus dinamikleri ve ortamıyla harmanlanması, şekillenmesi ve uygulanabilir bir noktaya gelmesi gerekiyor. Burada ekiplerin ortak çalışması, iş birimi ve teknoloji birimleri olarak ortak hedeflere koşan takımlar yaratılması çok kıymetli. Burada da çevik dönüşüm bize fayda sağlıyor. Bu yılın başından itibaren 6 çevik takım kurduk ve olumlu sonuçlar almaya başladık. Üretim hızımızı da artıran bu dönüşümü 2023’te de devam ettireceğiz.
N+1 çatısı altında takip ettiğimiz çalışmalara örnekler vererek somutlaştıralım. Kolay seyahat deneyiminin bizim için çok kıymetli olduğunu iletmiştik, N+1 çatısı altında takip ettiğimiz self-servis seyahat odağında Türkiye’de sadece kimlikle seyahat edebilme imkanını sunduk. İç hat uçuşlarımızda belirli havalimanlarında sadece kimlikle seyahat edilebiliyor. Bir başka odak alanımız olan ve Avrupa’nın en yaygın bagaj bırakma self-servis deneyimini yaşatan Express Bagaj cihazlarımızı da sürekli geliştiriyoruz. En son misafirlerimizin koltuk seçimi ve alımı yapabilme özelliğini de ekledik. Sahada misafirlerimiz tarafından çok beğenilen Express Bagaj ünitelerimiz üzerinde deneyime ses ve ışıkla destek, biyometrik tanıma ve diğer özellikleri getirmek üzere çalışıyoruz.
Dijital dünyada, misafirle etkileşimin sürekliliği ve kullanıcı deneyimi alanları özellikle öne çıkıyor. Bu alanda N+1 çatısında Mobil Uygulamamıza odaklandık. Mobil Uygulamamamızı seyahatin her alanında misafire eşlik eden bir yapıya getirmek istiyoruz. Kapı numarasını, inilen havalimanında bagaj bant numarasını, boarding başlama ve kapı değişikliği bilgilerini uygulama üzerinden takibini sağlamıştık. Yaptığımız son geliştirmeyle misafirlerin biniş kartlarını uçuştan önce kaydederek, internete bağlı olmasalar da (örneğin uçuş sırasında) biniş kartlarına ulaşma imkânı sağladık. Önümüzdeki süreçte, misafirlerin ihtiyaçlarına karşılık verecek daha fazla fonksiyonu uygulamamıza ekleyeceğiz.
Başarmaya çalıştığımız ikinci temel konu olan uygun fiyata uçuş sağlayabilmek için maliyet optimizasyonu yapmak gerekiyor. Doğru tarifelendirmek, kişiye uygun öneri sunabilmek gerekiyor. Son yaptığımız çalışmayla ücretlerin belirlenmesinde yapay zekadan faydalanmaya başladık. Bunun yanında seyahat deneyimi de artık değişmeye başladı. Alışageldiğimiz düzende çıkış ve varış istasyonu ve tarih seçerek seyahat planı yapmanın yanında, misafirlerimiz esnek bir planla, sistemin çeşitli alternatifleri tarayarak öneri üretmesini bekliyor. Son yaptığımız geliştirmeyle bilet alımı sırasında seyahat günleri esnek olan misafirlerimize takvim ve grafik görüntüsünde günlük ve aylık en uygun fiyat bilgisini vermeye başladık. Bu sayede, misafirlerimiz seyahat planlarını çok daha kolay ve verimli yapabiliyor.
Toplamda 19 alanda N+1 kapsamındaki çalışmalarımız devam ediyor. Teknoloji liginde öncü hava yolları arasında yerimizi koruma hedefimizle, misafirimize teknolojiyi kullanarak kolay ve uygun fiyatlı uçuş deneyimi sağlama gayretimiz devam edecek.”
Konuşmamızın bitiminde değerli ekibi ile tanıştım, N+1 alanında bilgiler aldım, etkilendim. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Yazdım…