Endüstri 4.0 için pazarlama stratejiniz, İK için de rehberiniz olsun!
1- Şirket olarak müşteri kazanmak adına yaptığınız rekabeti istidam için de yapın: Web ortamında ve sosyal ağlarda müşteri deneyimi takibi, müşteri yorumlarına yanıt gibi adımları çalışanlarınız için de uygun bir modelle kurgulayabilirsiniz. Çünkü onlar da web’de ve yaptıklarını, beklenti ve sıkıntılarını sosyal medya hesaplarında paylaşıyorlar.
2- Kullanıcı arabirimlerine daha fazla önem verin: İşe başvuran kişilere farklı, yeni form yapıları sunun ya da örneğin video görüşmesi veya web sohbette bir şirket çalışanı ile sohbet etmek gibi imkanlar sağlayın. Müşteri hizmetlerinde git gide daha çok kullanılan bu yöntemler, özellikle zamanı geldiğinde Z kuşağına istihdamda elinizi güçlendirebilir.
3- İnsani özelliklerinizi kurumsal niteliklerle buluşturun: Teknoloji iyidir, ama yerinde ve doğru kullandığınız sürece… Örneğin web sitenizde farklı stok fotoğraflar kullanmak yerin, gerçek ofisinizden gerçek çalışanlarınızın fotoğraflarını kullanın. Şirket sitesinde ‘vizyon’ ve ‘misyon’ bölümündeki uzun metinler yerine, şirket çalışanlarının söz konusu şirkette çalışma deneyimlerini yazmalarını, hatta bunları video ile kurumsal sitenize koymayı tercih edin.
4- Kurumsal mesajınızı vermek için çalışanlarınızın marka değerine önem verin: Çalışanların öne çıktığı sosyal paylaşım ağları tam da burada önem kazanıyor. Çalışanların kişisel sosyal medya hesapları onların markası ve onların şirket ürünleri, şirket hakkında yorumları, bir şirket etkinliğinden paylaştıkları fotoğraflar şirket kültürünün ofis dışında görülmesi demek. Sözün özü, şirketin istihdam kültürünü anlatan içerikler için çalışanları eğitmek, sahip oldukları araçları doğru kullanabilmelerini sağlamak önemli.
5- Bağlamsal reklam fırsatlarını istihdam için de kullanın: Pazarlamada kullanılan yöntemleri İK için de kullanmak söz konusu olduğunda, bağlamsal reklam yöntemleri önem kazanıyor. Bırakın insanlar iş deneyimleri hakkında konuşsun, potansiyel istihdam kaynaklarınızın da sorularını yanıtlasın.
6- Temas noktalarına stratejik bir bakış açısıyla yaklaşın: Bir tüketici farklı temas noktaları ile satın alma kararı verir, reklamları görür, online aramalar yapar, tanıdığı tanımadığı kullanıcıların yorum ve deneyimlerini rehber alır. Benzer bir süreç artık istihdamda da var. Bu noktada pazarlamada kullanılan farklı kanalları, istihdam kazanmak ve korumak için kullanmak hiç de akla zarar bir yöntem değil. Yani temas noktalarının her birine uygun içerikleri yerleştirerek, çalışanların şirket kültürlerini, ücret ve diğer sunumlardaki politikalarını kıyaslamalarına imkan verebilirsiniz.
7- İşe alımda ‘influencer marketing' yöntemlerini kullanın: TV’de olduğu gibi, artık sosyal ağlarda da reklam görmek istemiyoruz, bunları pas geçmenin yollarını kullanıyoruz. Ama bir tarafta da yorumuna güvendiğimiz, ‘influencer’ olarak tanımlanan etki gücü yüksek insanlar var. İK birimleri de aynı şirketlerindeki pazarlama birimleri gibi, kendi ihtiyaçları için doğru insanları kullanabilir, şirketin istihdam için öne çıkan özellikleri ve artı değerlerini bu kişilerin paylaşmasını sağlayabilir, misal İK sektörünün önde gelen blogger’ları ile ihtiyaca uygun içerikler geliştirip, kurumsal kredibiliteyi pekiştirebilirler.