ENERJİ, İNTERNET ERİŞİMİ VE DÜZENLEMELERDE YAPICI ADIMLAR GEREK
Veri merkezi kurulumunda lokasyon, yapı, enerji, internet erişimi, iklimlendirme ve güvenlik temel bileşenler olarak düşünülmeli. Finansal yatırım kapasitesi ve teknik bilgi birikimi de kurulum sürecini doğrudan etkileyen faktörler. Bu alanda yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumların, internet endüstrisi hakkında donanımlı olması ayırt edici başka bir faktör. Yukarda bahsettiğim temel unsurlar konusunda doğru ve gerçekçi bir analiz yapılmadan veri merkezi kurulumu konusunda adım atılmasının riskli olduğunu düşünüyorum.
Dünyada Building Management Systems (BMS) ve Data Center Infrastructure Management (DCIM) alanında birçok yazılım ve servise artık ulaşmak mümkün. Bu yazılımlarla sıcaklık ve nem kontrolünden, fiziksel kapasitenize kadar altyapınızla ilgili her türlü detayı sadece takip etmekle kalmıyor, aynı zamanda verimlilik konusunda önemli ipuçları elde edebiliyorsunuz. Veri merkezleri kendi kapasiteleri ile örtüşecek DCIM yazılımları ile performanslarını arttırıp müşterilerine çok daha verimli ve uygun maliyetli hizmet sağlayabiliyor.
Veri merkezi seçimindeki öncelikli kriter güvenilirlik olmalı. Veri merkezinin altyapı (enerji, iklimlendirme, internet erişimi ve güvenlik) ve yedeklilik konusunda temel standartları eksiksiz ve sürdürülebilir şekilde sağlaması, profesyonel bir hizmet sunabilmesi gerekiyor. Şirketin finansal gücü, sektör birikimi, insan kaynakları ve işine yaptığı yatırım da güven endeksini destekleyici hayati kriterler. Şirketler veri merkezi seçiminden önce veri merkezinde barındıracakları proje/işleri ile ilgili risk analizini ortaya koymalı, sonrasında proje/işleri ile ilgili risk analiziyle örtüşecek ve optimum faydayı sağlayacak veri merkezi seçimini yapmalı.
Veri merkezlerinin altyapı kriterleri uluslararası sertifikasyonlarla tanımlanıyor. Uptime Institute – Tier sertifikası, BICSI, TIA-942 gibi sertifikalar veri merkezi altyapısı standartlarında belirleyici rol oynuyor. Profesyonel bir veri merkezi hali hazırda altyapısını zaten sunduğu uptime oranına sadık kalacak şekilde kurgulamak durumunda ancak müşteriler altyapısı sertifikasyon ile resmiyet kazanan veri merkezlerini tercih ediyor, bu da doğal bir bağlayıcılık unsuru haline geliyor.
Türkiye’nin veri merkezleri için odak noktası olabilmesi konusu bazı önemli engellerin aşılmasına bağlı. Mesela taşıyıcı bağımsız (carrier neutral) veri merkezleri için en önemli unsur farklı internet servis sağlayıcılarından hizmet alabilmek. Yurtdışında olduğu gibi Türkiye’de de birçok ISP’den internet erişimi hizmetini alabileceğimiz altyapıya ulaşabilirsek önemli bir engeli aşmış olacağız. Bir diğer konu da enerji. Alternatif enerji kaynağı yatırımlarının eksikliği ve mevcut enerji kaynaklarına erişim ve maliyetler ülkemiz için handikap. Veri merkezleri yatırımcıları herşeyden önce, özellikle yedekli enerji sağlayabilmek için kısıtlı imkanlarla başa çıkmaya çalışıyorlar.
Son olarak internet endüstrisi ve veri merkezleri ile ilgili regülasyonların henüz yeterince olgunlaşmamış olması da yatırımları olumsuz etkileyebiliyor. Özetle enerji, internet erişimi ve regülasyonlar konusunda daha yapıcı ve hızlı adımlar atabilirsek Türkiye'yi veri merkezleri için daha cazibeli bir lokasyon haline getirebiliriz.
Radore Genel Müdürü Zeki Kubilay Akyol