Enerji maliyetlerinin düşmesinin temeli; doğru kullanılan teknoloji
Dünya Enerji Konseyi tarafından hazırlanan “E-Depolama Maliyetten Değere Değişim” raporuna göre, günümüzde yapım aşamasında olan birçok yeni teknoloji, gelecek 15 yılda enerji depolama maliyetlerini yüzde 70’lere varan oranda düşürecek. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Murat Mercan’a göre, yeni teknolojilerle yenilenebilir enerjiyi depolamak mümkün olacak. Gelecek yıllarda yenilenebilir enerjinin depolanmasıyla enerji güvenliği konusunda önemli adımlar atılabileceğini belirten Murat Mercan’a göre, Türkiye’de son dönemde gündeme gelen enerji depolama sorunu da yeni teknolojilerle çözülebilecek. Mercan, 9-13 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Dünya Enerji Kongresi’nde katılımcıların enerji depolama ve enerjide yeni teknoloji konusunu gündeme getireceğini de hatırlattı.
Depolama sorun olmaktan çıkacak
Enerji depolama konusunda önde gelen 23 sanayi uzmanı ve akademisyen tarafından hazırlanan raporda, üzerinde çalışmaların devam ettiği yeni teknolojilerin 15 yıl sonra kullanılabilir hale gelmesiyle birlikte, enerji depolama maliyetlerinin yüzde 70’e kadar düşeceğine dikkat çekildi. Rapora göre, böylece yenilenebilir enerjinin önündeki en ciddi sorunlardan olan depolama, gelecek yıllarda sorun olmaktan çıkabilecek.
Raporda, yeni teknolojilerin fiyatları aşağı çekmesinden dolayı güneş enerjisinin daha rekabetçi olacağı, rüzgâr türbinlerinde kullanılan ve üretilen enerjiyi artıran kompozit/bileşik materyaller alanındaki teknik gelişmelerle rüzgâr enerjisi depolamanın da mümkün olacağı üzerinde duruluyor. Geliştirilecek enerji depolama sistemleri ile yeni enerji santrallerinin kurulmasına gerek kalmayacağına işaret edilirken, gelecekte petrole olan ihtiyacın azalabileceği de vurgulanıyor.
Tek odak noktası ‘maliyet’ olmamalı
Güneş ve rüzgâr enerjisi uygulamalarına odaklanılan raporda, sadece enerji depolama yatırım maliyetini dikkate alan bakış açısının, enerji depolamasının değer sistemini göz ardı etmesi nedeniyle, olduğundan daha pahalı bir sistem algısı oluşturduğu üzerinde duruluyor. Rapora göre, enerji depolamanın gerçek değeri, hem maliyeti hem de sağlayacağı kazançlar dikkate alınarak anlaşılabilir. Raporda, enerji depolamanın potansiyelini ortaya çıkaracak doğru politikaların oluşturulması, enerji depolamanın gerçek maliyetinin ve değerinin belirlenmesi için kanun koyuculara bazı önerilerde de bulunuluyor:
- Maliyetlerin ötesine geçilmeli. Yani, en ucuz olan her zaman en iyi olan değildir.
- Enerji depolama maliyetini bütünsel vaka çalışmaları ile analiz etmek gerek. Çünkü genelleyici maliyet değerlendirmeleri yeterli değil.
- Esnek pazarların gelişimi için işletmeciler ve düzenleyiciler ile çalışmak önemli.
- Enerji depolama teknolojilerinin daha ticari konumlanmasını kolaylaştırılmak için destekleyici politikalar ve kolaylaştırıcı bir yönetmelik çerçevesi oluşturulmalı.
- Enerji şebeke genişlemesi ve artırımı için enerji depolamayı anahtar bileşen olarak kabul etmek şart.