Enerji sektöründe BT çözümleri ele alındı
Sentim Bilişim, her sene farklı sektörle bir araya gelerek BT çözümlerini aktardığı sinerji toplantısında, enerji sektörü ve elektrik dağıtım şirketi temsilcileriyle Mardin’de bir araya geldi.
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Sentim Bilişim Yönetim Kurulu Üyesi İffet Polat bu sene düzenlenen toplantıda enerji sektörünü ele aldıklarını ve sektörün önde gelen şirketlerine birikimlerini aktarmak istediklerini belirtti. Enerji sektörünün çok fazla yatırım yapılan fakat yatırımların geri dönüşünün yavaş olduğunu bundan dolayı da sektörde bilişim teknolojilerinin çok daha etkin kullanılmasının gerekliliğini vurguladı.
Toplantıda çağrı merkezleri üzerine bir sunum gerçekleştiren Sentim Bilişim Çağrı Merkezi İş Geliştirme Direktörü Ceyda Şimşek, şikayet bildirimi üzerine kurulan bu iş kolunun özellikle enerji şirketleri için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Sentim Bilişim’in çağrı merkezi alanına 2006 yılında kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yöneldiğini belirten Şimşek, 2008 yılında çağrı merkezlerini bir iş kolu haline getirerek İGDAŞ, Petrogaz, Ayedaş, Uludaş gibi başka şirketlere de hizmet vermeye başladıklarını belirtti. Sentim olarak çağrı merkezinin kurulum planlanması yönetimi altyapısı ve yazılım desteği gibi konularda hizmet sunduklarını belirten Şimşek, çağrı merkezi olan şirketlere taşan çağrı hizmeti, olmayanlara altyapı kurulumu, altyapı istemeyenlere de kendi altyapıları üzerinden hizmet verebildiklerini belirtti. Yeni yatırım olarak Haziran ayı sonunda Ağrı’da bin 600 masalık çağrı merkezi açmayı hedeflediklerini ifade eden Şimşek, bu yatırımın bir nevi yerleşke şeklinde konaklamalı çağrı merkezi olacağını belirtti. Şimşek, Sentim olarak çağrı merkezi alanında Türkiye’nin enerji alanında tek çağrı merkezi olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Uludağ Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu ise toplantıda yaptığı sunumda, EPDK’nın kuralları gereği çağrı merkezi kurmanın zorunluluk olduğunu belirtti. Çözümü dışkaynak kullanımıyla gerçekleştirmeye karar verdiklerini belirten İslamoğlu, Mayıs 2011’de bu süreci başlatarak Sentim’den hizmet almaya başladıklarını belirtti. Uludağ Elektrik olarak 2,5 milyon abonesi olduğunu söyleyen İslamoğlu, arıza durumunda kullanıcıların kendilerine ulaşmasından ziyade kendilerinin insanlara ulaşmaya yönelik hizmet verdiklerini belirtti. 2012’nin Ocak ayında 120 bin çağrı aldıklarını söyleyen İslamoğlu 2013’ün Nisan ayında bu sayıyı 49 bine düşürdüklerini söyledi. İslamoğlu, geçtiğimiz yıl yaptıkları 190 milyon liralık yatırımın yansımaları olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Sentim Bilişim Proje Müdürü Ömer Çelik ise Sentim’in yazılım iş kolunun özellikle kamu alanında etkili olduğunu belirtti. Tarım Bakanlığı için küçükbaş hayvanların takibine yönelik Küçükbaş Hayvan Takip Sistemi adında bir yazılım geliştirdiklerini söyleyen Çelik bu yazılım vasıtasıyla hayvanların doğumdan ölüme kadar aşıları ve hastalıklarının takip edilerek daha fazla verim elde edilebildiğini söyledi. Kültür Bakanlığı için geliştirdikleri “Türkiye Kültür Portalı Projesi”nin de turizm rehberi olarak hizmet verdiğini ifade etti. Bunun yanında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na geliştirdikleri projeyle de gümrük süreçlerinin yönetimi üzerine bir yazılım geliştirdiklerini belirtti. Aile hekimlerinin kullandığı Aile Hekimleri Bilgi Sistemini de Sentim’in gerçekleştirdiğini söyleyen Çelik, özel sektöre yönelik de hastane yönetimi yazılımları geliştirdiklerini belirtti.
Sentim Süreç Analiz Ve Yönetim Sistemi (SAYS) şirkete gelen çağrıların ve arıza raporlarının sahadaki ekibe atanması, ekibin yaptığı işlemde kullandığı demirbaşlar dahil olmak üzere bu sürecin yönetimi ve en sonunda sürecin sonlandırılması olarak bütün sürecin yönetimini içeren bir platform olduğunu belirten Ömer Çelik, SAYS’ın bulut ve mobil platformlar üzerinde de çalışan bir sistem olduğunu ifade etti. Çelik, mobil olarak iOS, Android ve Windows Mobile, uygulama sunucu olarak Microsoft Hyper V, Windows Server ve bulut mimari olarak da Windows Azure üzerinde kullanılabileceğini belirtti. Veritabanı olarak SQL Server’ı tercih ettiklerini ifade eden Çelik, sistemin aynı zamanda Facebook Twitter, Google Calender ve Outlook ile bütünleşik çalışması yönünde çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Şimşek, bu platformlardan gelen isteklerin de birer iş emrine dönüştürülerek iş süreçlerine dahil edilmesinin de günümüzde sosyal medyanın işlevselliğinden faydalanmak için oldukça gerekli olduğunu belirtti.
Enerji sektörüne yönelik Microsoft çözümlerini anlatan bir sunum gerçekleştiren Microsoft Sektörel Çözümler İş Geliştirme Yöneticisi Pınar Salk ise EPDK’nın getirdiği yasal düzenlemelerin enerji şirketlerini çok hızlı dönüşüm gerçekleştirmeye ittiğini belirtti. Bu aşamada müşteri çağrılarını azaltmak için sahada verimliliğin şart olduğunu söyleyen Salk, skala sistemleri ve enerji şebekelerini izleme aşamasında coğrafi sistemler, akıllı cihazlar ve takip cihazlarının bütünleştirilmesini sağlayan bir mimari olan Akıllı Enerji Referans Mimarisi çözümü geliştirdiklerini belirtti. Enerji şirketlerine sahadan sürekli olarak akan verilerin değerlendirilmesi ve yatırım yönlendirilmesi aşamasında hızlı karar alınmasını sağlayacak olan bir mimariye ihtiyaç duyulduğunu belirten Salk, Akıllı Enerji Referans Mimarisi çözümü kapsamında, tesis optimizasyonu, dağıtım kanalları, müşteri servisleri, operasyonlar, varlık yönetimi, yasal düzenlemelerle uyumluluk ve akıllı enerji konularını kapsayan çözümler sunduklarını belirtti.