“Enerjim Sensin Hızlandırma Programı” için başvuru zamanı geldi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) koordinatörlüğünde, İTÜ ARI Teknokent işbirliği ile yürütülen “Enerjim Sensin” Hızlandırma Programı, enerji girişimlerine destek olmaya devam ediyor. Enerji alanındaki sorunlara inovatif çözümler üreten, süreçleri iyileştiren ve gelişmelere hızlıca adapte olan girişimleri desteklenmeyi hedefleyen programa başvurular 1 Ağustos tarihine kadar kabul edilecek. Bu yıl Enerjim Sensin Demo Günü’nde sahne alacak girişimler; 1,5 milyon TL ve Big Bang Startup Challenge’da kategoriye özel 2 milyon TL olmak üzere toplam 3,5 milyon TL’lik nakdi ödüle sahip olabilecek. Bunun yanı sıra yine Big Bang’de 1,28 milyar TL’lik ödül ve yatırım havuzundan da yararlanabilecek girişimler, enerji sektöründe faaliyet gösteren güçlü şirketlere satış, iş birliği ve partnerlik fırsatı da yakalayacak.
EPDK ve Elder tarafından ilk tohumları 2018 yılında atılan ve 2021 yılından bu yana İTÜ Çekirdek işbirliği ile devam eden “Enerjim Sensin” Hızlandırma Programı bugüne kadar başvuruda bulunan 110 girişim bu desteklerle 500 kişiyi aşan istihdam yarattı, 135 milyon TL’lik yatırım aldı. Toplamda 2,5 milyar TL değerlemeye ulaşan girişimler, 155 milyon TL ciro elde etmeyi başardı.
EPDK Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Komisyonu Başkanı Hacı Ali Ulutaş, yenilikçiliği ve girişimciliği teşvik eden “Enerjim Sensin Hızlandırma Programı”nın sektörün gelişimine sunduğu katkının yanı sıra Türkiye’nin enerji arz güvenliği ve sürdürülebilirliği için de büyük önem taşıdığını kaydetti. Ulutaş, “Tüketici memnuniyeti, verimlilik ve yerlilik gibi konularda sektörümüze yön verecek her adım her proje bizim için çok değerli. Girişimcilerimizin ortaya koyduğu yenilikçi çözümlerin sadece bugünün değil, geleceğin enerji ihtiyaçlarına da yanıt vereceğine inanıyorum” dedi.
Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, “EPDK desteği ve İTÜ ARI Teknokent ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde, enerji sektörüne yönelik yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve bu teknolojilerin hayata geçirilmesi mümkün olmakta. Küresel çapta büyük bir dönüşüm geçiren enerji sektöründe, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji çözümleri her geçen gün daha çok önem kazanıyor. Yeşil dönüşümün omurgası olan elektrik dağıtım sektörümüzün geleceği, daha fazla yenilenebilir enerji entegrasyonu, dijitalleşme ve akıllı şebekeler gibi önemli trendlerle şekilleniyor. Elder olarak, gençlerimizin, fikir ve girişimleriyle ülkemizin geleceğinin mimarları olduğuna inanıyoruz. Ülkemizin potansiyelini ortaya çıkarmak ve genç girişimcilere destek olmak bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Onların enerjisi ve yenilikçi yaklaşımları, geleceğin enerjisini şekillendiriyor. Bu programın, girişimcilik ekosistemine yaptığı katkılarla, sektörün dinamizmini artırdığına ve enerji alanında önemli inovasyonların önünü açtığına inanıyoruz” dedi.
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş da, “Bu program kapsamında da sektöre değer yaratmak için enerji alanında inovatif teknolojiler geliştiren girişimleri bir kez daha destekleyeceğiz. Programa seçilen girişimler, İTÜ Çekirdek’te girişimini ticarileştirmeye yönelik eğitim ve seminerler; pazarlamadan finansa, satıştan insan kaynağına kadar 500’den fazla alanında uzman mentor prototipini geliştirmek için Ar-Ge fonu ve laboratuvar altyapısı gibi desteklerden yararlanabilecek. Ayrıca, potansiyel müşterilerle bir araya gelme, ulusal ve uluslararası bağlantılara erişim, global fuar, etkinlik ve hızlandırma programlarına katılım sağlanması, yatırım imkânı ve desteği gibi çeşitli avantajlar ve desteklerden yararlanma imkanı bulacaklar. Global enerji girişimlerini de, enerji dikeyimiz kapsamında destekleyerek her yıl daha ileri taşıma gayretindeyiz” ifadelerini kullandı.
Programla ilgili detaylı bilgi ve başvuru için https://itucekirdek.com/enerji-3/