Enerya Bilgi Teknolojileri Ar-Ge ve Dijitalleştirme Yöneticisi BTvizyon’da Konuşacak
8 Mayıs’ta Denzli’de gerçekleştirilecek bir diğer BTvizyon toplantısı enerji sektöründen liderleri bilişim ekosistemi ile buluşturacak. Enerya adına etkinlikte yer alacak Cahit Yılmaz’a etkinlik öncesinde mikrofonlarımızı uzattık ve BTvizyon Denizli etkinliği hakkında ipuçları vermesini istedik. İşte o yanıtlar:
“Enerya 4.0” kavramı kapsam itibariyle neler anlatıyor?
Enerya 4.0, Enerya’nın dijital dönüşüm stratejisidir. Bu strateji ile hedefimiz bilgi iletişim teknolojileri kullanımı ile müşterilerimize kaliteli hizmetler sunmak, çalışanlarımıza daha iyi çalışma şartları sağlamak, faaliyetlerin verimliliğini ve alınan kararlar için açık katılımı destekleyerek üretkenliği arttırmaktır. Temelinde tüm paydaşların aktif katılımını, dijital iş sürekliliğinin etkin bir şekilde yürütülmesini, üst düzey operasyonel verimliliği bulundurmaktadır. Kapsamında IOT, makine öğrenmesi, yapay zekâ gibi yenilikçi gelişmelerle birlikte üzere tüm yazılım ve donanım teknolojilerini bulundurmaktadır. Dijital dönüşümü kültürel bir değişiklik olarak değerlendiren bu anlayış, dijital dönüşüm stratejisiyle uyumlu ve temel değerleri esas alan gözlemci, yenilikçi, araştırmacı, paylaşımcı ve geliştirmeci bir kültürü içerir.
Enerji sektörü perspektifinde dijital dönüşüme bakış açınız nedir?
Bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda hızla dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Gün geçtikçe daha fazla sektörü etkisi altına alan bu dönüşüm, enerji sektörüne de yansımaktadır. Tüketici alışkanlıklarının dijitalleşmesi ve müşteri memnuniyetini sağlama hedefleri bu yansımanın en önemli etkenlerinden. Dijital çağda artık kolay erişilebilir olmalısınız. Hızlı ve kaliteli hizmet sunmalısınız. Verimli olmalısınız. Kısacası dijital çağda sizde dijital olmalısınız. Bu noktada teknolojinin kullanımı ile iş yapış şekillerinin optimizasyonu ve organizasyonların dijitalleşmeye uygun şekilde modernizasyonu önem arz ediyor. İş birimi ile bilgi teknolojileri birimi gibi farklı disiplinleri bir araya getiren teknik ve operasyonel bir yapı söz konusu. Bununla birlikte diğer önemli nokta da dijital dönüşümün birim bazında değil kültürel bir konu olarak değerlendirilmesi gerekliliği. Bu süreçte yönetimin ve personellerin bilgilendirilmesi, aktif olarak katılımları ve desteklerinin alınması bu dönüşümün başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için kritik bir öneme sahip. Tüm bu bilgiler ışığında özetlemek gerekirse dijitalleşme konusunda bir stratejiniz ve yol haritanız olmalı. Yönetim ve personellerin desteğini almalısınız. Organizasyonunuzu modernize etmelisiniz. Hayatına temas ettiğiniz insanı ve tüm canlıları düşünerek hareket etmeli, daha güvenli, daha kaliteli hizmet verme, müşteri ve personel memnuniyetini arttırma, hızlı ve verimli olma doğrultusunda dijitalleşmelisiniz. Unutulmamalıdır ki dijitalleşen bir dünyada gelenekçi kalmayı tercih eden şirketler dijital dönüşümün yıkıcı etkilerine maruz kalacaklardır.