Engelleri hep birlikte aşalım
Yeni haftadan merhaba,
Gurur veren bir haberle bu haftaki mektubuma başlıyorum. Türk Telekom Grubu, Boğaziçi Üniversitesi GETEM işbirliği ile 2011 yılındaki Dünya Engelliler Günü’nde hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi’nin hem teknolojisini hem de içeriğini yenilemiş. Telefon Kütüphanesi; yeni uygulamaları, kullanıcı dostu sesli menüsü ve zenginleştirilmiş içerik ve fonksiyonları ile güçlendirilirken, sesli kitap sayısı da 50’den fazla kategoride yaklaşık bine ulaşmış. ‘Herkes için teknoloji’ felsefesini bu şekilde hayata geçirmek gibisi yoktur eminim.
Benzer bir güzel haberi daha paylaşıyorum. “Teknoloji Hayatın Hizmetinde” vizyonuyla sosyal yatırımlara imza atan Türkiye Vodafone Vakfı, engelli ve sosyal dezavantajlı bireylere yönelik farkındalığın artırılmasına katkıda bulunacak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Twitter üzerinde başlayan ve bir ay sürecek “Düşler Gerçek Olsun” kampanyasını başlattı. Burada da sosyal medya kullanıcılarından Twitter hesaplarını bir günlüğüne Düşler Akademisi’ne bağışlamaları isteniyormuş. Bu yönüyle Türkiye’de bir ilk olan kampanya ile Twitter kullanıcıları ayrıca, Düşler Akademisi’ne SMS ile bağışta bulunabilecekmiş. Türkiye Vodafone Vakfı ise Düşler Akademisi’ne kampanya süresince toplanacak bağış miktarı kadar bağış yapacak. Kampanyaya Beyazıt Öztürk, Arzu Kaprol, Ayça Erturan ve Ümit Erdim gibi ünlü isimler de destek veriyormuş, biz ne duruyoruz o halde.
Şimdi sıra çevre gündeminde ve yine örnek olmasını dilediğim bir haberde. Netaş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün işbirliğiyle çevre ekosistemine katkıda bulunacak “Şifa Ormanı” projesinin temellerini atmış. Sağlık kaynağı bitkilerin korunmasını, geliştirilmesini ve bölge köylüsünün ormandan odun dışında da gelir elde etmesini amaçlayan proje, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı Gaziköy’de 10 hektarlık alanda hayata geçirilmiş. 16 binden fazla fidan dikilmesinin planlandığı proje, yani Netaş Şifa Ormanı; kestaneden cevize, bademden vişneye kadar çeşitli meyve ağaçlarından; biberiyeden lavantaya, adaçayından kekiğe kadar tıbbi aromatik bitkilerden oluşuyormuş.
Çevresel çalışmalara devam edelim… Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle, gençleri daha az enerji ile daha fazla yol kat eden araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen “Shell Eco-marathon Türkiye”de geleceğin mühendisleri yarışmış. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden “Energy Technologies Team” ekibinin elektrikli aracı ise serbest piyasada fiyatı yaklaşık 50 kuruş olan 1 kWs elektrikle, 144 km yol kat ederek, ilk Shell Eco-marathon Türkiye’nin birincisi olmuş. İlk Shell Eco-marathon Türkiye’de ayrıca Gediz Üniversitesi “inovasyon”, Ankara Üniversitesi “Tasarım”, Yıldız Teknik Üniversitesi “Emniyet”, Terakki Okulları “Takım Ruhu” ve Konya Diltaş Lisesi de “Gelecek Vaat Eden Takım” ödülünü kazanmış. Çevresel farkındalık adına bu gibi yarışmalar devam eder umarım.
Gelelim haftanın başarı hikayelerine… Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) düzenlediği Sanayi Kuruluşları 8. Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu ödül töreninde Bimser Çözüm, Sektörel Performans Büyük Ödülü’nün sahibi olmuş. Yatırım bankası Aktif Bank da, finans dünyasının prestijli organizasyonu Financial World Innovation Awards’da ödül kazanmış. Aktif Bank’ın geliştirdiği Passolig kart programı ‘En İyi Teknoloji Entegrasyonu’ kategorisinde birincilikle ödüllendirilmiş.
Ödüllerde de eğitim var. Samsung Electronics, dünya çapında yetenek geliştirmeye yönelik girişimleriyle, dünyanın bu alanda en önemli derneği olan ABD’li Association for Talent Development (ATD) tarafından düzenlenen 2015 ATD Best Awards’ta 3’üncülük ödülünün sahibi olmuş. Bu arada Samsung Türkiye, Samsung Global tarafından düzenlenen eğitim programlarını Türkiye’de de hayata geçiriyor. Harvard ile gerçekleştirilen işbirliği ile Samsung çalışanları yetkinlik gelişimlerine uygun eğitimlere online platformdan ücretsiz katılabiliyorlarmış. Eğitimin sürekliliği esas yani.
Akbank da dünya dijital bankacılık liginin önemli iki ödülünü birden almış. Az buz değil, dünya çapında 262 bankanın yarıştığı “Global Finance 2015 En İyi Dijital Banka Ödülleri”nde, “Batı Avrupa'nın En İyi Bankacılık Uygulaması” ve Bireysel Bankacılık kategorisinde “Dünyanın En İyi Dijital Bankası” ödülleri Akbank’ın olmuş.
Gurur veren ödüllere bir nokta koyuyor ve bu haftanın bir değil, iki kitabını seninle paylaşıyorum. Hakan Bilge’nin kaleme aldığı “Godfather Mitosu” adlı sinema kitabı Şule Yayınları’ndan çıkmış. Kitap, Coppola’nın yönettiği gangster üçlemesini detayları ile ele alan, kapsamlı ilk Türkçe çalışmaymış. Unutulmaz film serisini bir de okusak fena olmaz.
Haftanın ikinci kitabı Tülin Dursun’un “Soma’ya Ağıt” alt başlığıyla bir araya getirdiği öykülerini topladığı “Yılgın” isimli kitabı. Yitik Ülke Yayınları’ndan çıkan kitabı almak için harekete geçelim.
Bu hafta da bu kadar, yeniliklerle haftaya yine buradayım…