Engellilerin hareket özgürlüğüne destek
Yeni haftadan merhaba,
Bu haftam yaratıcılık odaklı olacak, açılışta belirteyim ve siftahı yapayım. Akbank Düşünce Kulübü; 11’inci yılında gençlere yaratıcı ve yenilikçi bir platform sunmaya devam ediyormuş. Bu yıl “Gençlerin Akbank ve Akbank Direkt’i daha fazla tercih etmesi için neler yapılabilir” konusu odağında projeler üreten üyelerin fikirleri, alanlarında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirilmiş. Birinciliği kazanan projenin sahibi olan üye bu yıl da Harvard Üniversitesi Yaz Okulu bursu ile ödüllendirilmiş.
Bu arada, sürdürülebilir bir iş modeli ile yüksek sosyal etki yaratmak isteyen girişimcilere katkı sağlamayı amaçlayan Garanti Bankası – BBVA Momentum Sosyal Girişimcilik Destek Programı, yeni dönem için başvuruları almaya başlıyor. Garanti Bankası’nın Türkiye’deki programını yürüttüğü BBVA Momentum, Türkiye’de sosyal meselelere yenilikçi çözümler üreten sosyal girişimlere ivme kazandırmayı amaçlıyor. Garanti Bankası’nın Impact Hub İstanbul işbirliği ile gerçekleştirdiği, Türkiye, ABD, Meksika ve Kolombiya’da eş zamanlı olarak düzenlenen ve bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen BBVA Momentum Sosyal Girişimcilik Destek Programı’nın yeni dönem başvuruları 6 Mayıs’a kadar devam edecek. Detaylar için adresimiz https://www.momentum.bbva.com/en/. Sana yıllar önce bahsettiğim, sporu ve kadınları bir araya getirmesiyle başarılı bir girişimcilik hikayesi olan, 2006 yılında 6 kadın girişimci tarafından kurulup, bugün 55 ilde 225 şubesiyle hizmet veren b-fit, kendi işinin sahibi olmak isteyen kadın girişimcilere de destek oluyor, yalnızca kadın girişimcilere bayilik veriyor. b-fit’in bayilik başvurularını öncelikli olarak değerlendireceği iller arasında Afyon, Gaziantep, Ankara, Düzce, Tekirdağ, Aksaray, Giresun ilk sıralardaymış, spor ve iş hayatını buluşturmak isteyen tanıdıklara bilgi veririz o vakit.
Yaratıcılık çocuk yaşta filizlenir ve gelişmesinde eğitmenlerin rolü şüphesiz çok önemlidir. Hepimizin çocukluktan bugüne hayatında önemli bir yeri olan Adel Kalemcilik de 2012 yılında başlattığı ve Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) işbirliğiyle sürdürdüğü ‘Yaratıcı Çocuk Yaratıcı Beyin’ eğitimleri ile Şanlıurfa ve Gaziantep’te 2 günde 250’ye yakın öğretmenle buluşmuş. Bu eğitimlerle Adel Kalemcilik, öğretmenlerin kendi yaratıcılık potansiyellerinin farkına varmalarına ve inovatif yöntemler kullanarak eğitim süreçlerini geliştirmelerine katkıda bulunuyormuş. Yılsonuna kadar da bin öğretmene ulaşılması hedefleniyormuş.
Eğitmenlerin başarılarından kurumsal başarılara geçelim o vakit. Sektördeki hizmet standartlarının iyileştirilmesi için faaliyetlerini sürdüren Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) tarafından ISO 18295-1 Müşteri İletişim Merkezleri Standardı kapsamında verilen ilk belgeyi Vestel Çağrı Merkezi almış. ÇMD’nin hedefi ise uluslararası geçerliliğe sahip ve çağrı merkezi hizmeti sunan firmalar için özel hazırlanmış bir içeriği olan ISO 18295-1 Müşteri İletişim Merkezi Standardı’nı tüm sektörde yaygınlaştırmak.
Netaş Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen, bulut üzerinden abonelerine zengin bir multimedya içeriği sunan, hatta ihraç da edilen Talki ise 17’incisi düzenlenen Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri töreninde Yenilikçiliğin Ticarileştirilmesi kategorisinde ödül almış. Talki isimli bu platform, servis içeriğinin yanında bulundurduğu PSTN ve SMS altyapılarına çağrı ve mesaj yönlendirme hizmetleri ile uçtan uca yetkin ve kişiselleştirilebilir bir altyapıya sahip. Proje, Avustralya gibi e-devlet sisteminde API’lerin yoğun kullanıldığı ülkelerde başarılı şekilde canlı sisteme de geçmiş.
CK Enerji’nin 2016 yılında başlattığı Hayatı Aydınlat Projesi çerçevesinde bu kez CK Enerji Akdeniz Elektrik çalışanları ‘sahne’ almış. Merve Özbey’in de şarkıları ile destek verdiği geceden elde edilen gelirle, engelli vatandaşların hayatın her alanında yer alabilmeleri için ‘akülü sandalye şarj istasyonları’ kurulacakmış. Hatta konserden önce Antalya’da Muratpaşa İlçesi’nde Güllük Yavuz Özcan Parkı ve Kapalıyol’da birer akülü sandalye şarj istasyonun kurulumunu tamamlayan CK Enerji, Antalya, Burdur ve Isparta’daki istasyon sayısını da artırmayı hedefliyormuş. Engellilerin hareket özgürlüğüne tam destek…
Anadolu Hayat Emeklilik’in bu yıl 13’üncü kez gerçekleştirdiği “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler” fotoğraf yarışmasının sonuçları da açıklanmış bu arada. ‘Hayata Dair’ temasıyla kadın fotoğrafçıları bir araya getiren yarışmanın birincisi ‘Sisler Arasında’ adlı fotoğrafıyla Zehra Çöplü olmuş. ‘Sevgi’ adlı fotoğrafıyla Gülten Ünal’ın ikinci, ‘Çiftçinin Altını’ adlı fotoğrafıyla F. Dilek Uyar’ın üçüncü olduğu yarışmada Sibel Yıldırım, Emel Akar ve Nüket Uluç da mansiyon ödülüne layık görülmüş. Yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan 44 eser de 2-30 Mayıs arasında İstanbul’da Tepe Nautilus AVM’de bizleri bekleyecek.
Yaratıcılıkla başladık, yine bu vazgeçilmezimizle nokta koyalım… Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, akademik yetkinliklerin yanı sıra gençlerin sanat, bilim ve sosyal yaşama dair estetik kazanmalarını önemsediklerini belirterek, İzmir’de ilk Çocuk, Gençlik ve Sanat Bienali’ni yapacaklarını açıklamış. “Hibrit insan yetiştiriyoruz çünkü artık geleceğin mesleği yok, kazanımları var” vurgusunu yapan Selçuk Pehlivanoğlu’nun dikkat çektiği gibi, Endüstri 4.0 ile gelişmeye başlayan ‘hibrit insan’ kavramı; birden fazla niteliğe ve farklı yetkinliklere sahip bireyler olarak tanımlanıyor. Standart müfredatı bu bakış açısıyla zenginleştirmek ise herkesin görevi, ne dersin…
O zaman haftaya yine bu sayfalarda buluşalım,