‘Engelsiz Dijital Dünya’ yaşamın her alanını erişilebilir kılmak istiyor
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı himayelerinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilişim ve Teknoloji Derneği (SABİT) ve Bilişim İletişim ve Teknoloji Akademisi (BİTA) iş birliğiyle, 19 Haziran tarihinde düzenlenecek ‘Engelliler ve Yaşlılarda Dijital Dönüşüm Sempozyumu – Engelsiz Dijital Dünya’ etkinliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, tüm paydaşlara çağrıda bulundu.
Mikrodan makro seviyeye doğru süregelen dijitalleşme serüvenini bireyden topluma, son kullanıcıdan şirketlere kadar geniş bir perspektifte ele almak gerekiyor. Dijitalleşme, çarpan etkisiyle beraber dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatın her alanına nüfuz etmiş durumda. Dolayısıyla dijital dönüşüm ile verimlilik artmakta, iş hacimleri büyüyüp öğrenme hızlanmakta. Diğer yandan da bilgiye erişim güçleniyor, istihdam alanları yaratılıyor ve hayat kolaylaşıyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Dünyada farklı özelliklere sahip engelli ve yaşlı bireylerin, teknolojiden günlük hayatın içinde yararlanabilmeleri, özellikle de eğitim, ekonomik ve sosyal yaşamda önemli rol oynamakta. Gelişen teknoloji, bilişim ve dijital yenilikler engelli ve yaşlı bireylerin yaşama dâhil olmalarını, iletişimlerini, sosyal hayata katılımlarını, bağımsız yaşam becerilerini ve hareketliliklerini arttırarak bireyin insan onuruna yakışır yaşamını desteklemekte. Hareket kısıtlılığı olan bireyler evlerinden bilgisayar ve internet kullanımıyla; öğrenebilmekte, çalışabilmekte, hizmetlere ulaşabilmekte ve sosyal etkileşime sahip bağlantılar aracılığıyla da arkadaşları ve aileleriyle iletişim kurabilmekteler. e-Ticaret, e-Devlet, ulaşım, kamu hizmetleri, sağlık hizmetleri ve kültürel hayata yönelik uygulamalar ve hizmetlere de erişebilmekteler.”
Bu gelişmelerin yaşlı ve engelli bireyler için yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler bulunması, entegre ve kişiselleştirilmiş inovasyon çözümleriyle gelişen teknolojinin günlük hayatımıza giderek dâhil olması sonucunu ortaya çıkardığına vurgu yapan Koç, “Engelli ve yaşlı bireylerin yeteneklerini açığa çıkarmak, geliştirmek, aktif iş yaşamına katılımlarını sağlamak, tüm yaşam döngüsünün içinde yaşamın her alanını erişilebilir kılmak ve ihtiyaç duydukları her bilgiye erişimlerini sağlamak amacıyla sektörün, kamu kurum ve kuruluşlarının, STK’ların, yerel yönetimlerin, üniversitelerin kısaca tüm paydaşların katılımıyla ‘Engelliler ve Yaşlılarda Dijital Dönüşüm Sempozyumu’düzenlenecektir” açıklamasını yaptı.
Tüm paydaşlar ‘Engelsiz Dijital Dünya’ya davetli
Etkinliğin amacına ulaşması, farklı çözümlerin masaya yatırılarak tartışılması ve tüm bunların gündeme taşınabilmesi için geniş bir katılımın hedeflendiği ve sektörün katkılarının beklendiği etkinlik için Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Paydaşlarımızla görüş alışverişi yapabileceğimiz, engelli ve yaşlılarımıza çözüm üretmek ve yaşamlarına katkı vermek üzere düzenlediğimiz ‘Engelsiz Dijital Dünya’ etkinliğine katılımlarınız bekliyoruz.
‘Engelsiz Dijital Dünya İnovasyon Ödülü’ne son başvuru: 5 Haziran
Diğer yandan 19 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek olan ‘Engelliler ve Yaşlılarda Dijital Dönüşüm Sempozyumu – Engelsiz Dijital Dünya’ etkinliğinde ‘Engelsiz Dijital Dünya İnovasyon Ödülü’ verilecek. Ödüle son başvuru tarihi ise 5 Haziran 2019
https://www.eyddsempozyum.com/engelsiz-dijital-dunya-inovasyon-odulu/ linkinden ‘Engelsiz Dijital Dünya İnovasyon Ödülü’ ve https://www.eyddsempozyum.com/ linkinden de ‘Engelliler ve Yaşlılarda Dijital Dönüşüm Sempozyumu – Engelsiz Dijital Dünya’ etkinliği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.