Engelsiz Eğitim
Evimdekiders.com Uzaktan Eğitim Dershanesi ile İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Gazi İlkokulu’nun hayata geçirdiği “Engelsiz Eğitim” projesi, kanser hastası çocuklara yeni bir ufuk açtı. Tedavi süreçlerinde okullarından uzak kalan çocuklar, internet üzerinden canlı eğitim sistemiyle ders çalışma fırsatı bulacak.
Özel Evimdekiders.com Uzaktan Eğitim Dershanesi Müdürü Nilüfer Erolan, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Projemiz ‘Engelsiz Eğitim’ projesi. Bu anlamda İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü ile kanserli çocuklar için bir proje başlattık. Tabi bu onlarla başladı ama birçok yere yayılacaktır diye düşünüyoruz. Bizim için en önemli nokta öğrencilerimize düzenli olarak canlı eğitim verebilmemizdir. Kanserli, hasta, engelli çocuklar tedavi süreleri boyunca maalesef ki okullarına devam edemiyorlar ve eğitimlerini ilerletemiyorlar” diye konuştu.
“Onların yanında olalım”
“Biz kurum olarak her öğrencinin Türkiye’nin neresinde olursa olsun eşit eğitim alma hakkına sahip olduğunu düşünüyoruz” diyen Erolan, “Bu yüzden bu öğrenciler için projeyi başlattık. Çünkü zaten hayatlarında bazı zorluklar yaşıyorlar. Bu maalesef ki toplumsal bir yara. Hasta, engelli çocuklar derslerine devam etmekte çok zorluk yaşıyorlar. Biz de istiyoruz ki, onların yanlarında olalım. Bu süreç boyunca onlara destek verebilelim. Çünkü ihtiyaçları olan şey sadece bilgisayar ve internettir. İnternet üzerinden canlı olarak derslere devam edebilme ve takip edebilme şansına sahipler. Gün içerisinde ihtiyaçları olduğu her anda derslerini bulabilecekler. Eksik oldukları her noktayı bizden tamamlayabilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kuruluşuz. Şuanda 24 kişilik bir kadromuz var. Tabi bu kadromuz günden güne devam edecektir. Türkiye’nin dört bir yanında binlerce öğrenciye sahibiz” dedi. Ailelerin projeden memnun olduklarını dile getiren Erolan şunları söyledi: “Aileler bu anlamda memnunlar. Zaten çocuklarının hastalıkları dolayısıyla üzüntülü zamanlar yaşıyorlar. Çocuklar daha da üzgün. Çünkü okullarına gidemedikçe hayattan biraz daha soyutlanmış hissediyorlar. Öğrenciler de dersleri takip ederek velileri memnun ediyorlar.” 35 bine yakın öğrencileri olduğunu ifade eden Erolan, Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının projeye destek vermelerini istedi.
10 yıldır hastane ilköğretim okulu müdürlüğü yapan Ömer Boran ise, “Burada bizim yaptığımız öğrenci potansiyelimiz tamamen kanserli, tümörlü çocuklar. Dolayısıyla bu çocuklar normal yaşamlarından uzaklaşıyorlar. Okul hayatlarında tedavi süreçlerine göre aksamalar söz konusu olabiliyor. Biz çocukları sadece kemoterapi süreçlerinde görebiliyoruz. Yani 20 günde bir geliyorlar. 1-2 saat beraber olabiliyoruz. Dolayısıyla bu proje bizim için çok ideal oldu” diye konuştu. Uygulanacak sistemle çocukların tedavi sürecinde derslerinden geri kalmayacağını belirten Boran, “Çocuklar canlı derslere parmak kaldırıp katılabiliyor. Takıldıkları şeyleri sorabiliyorlar. O yüzden bizim açımızdan çok iyi oldu” dedi.