‘Engelsiz Mesaj’ ile sessizlik sese dönüşüyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türk Telekom Genel Müdürlüğü ‘İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz’ sosyal sorumluluk projesini 30 Nisan’da başlattı. ‘Engelsiz Mesaj’ adlı hizmetle işitme engelliler, taleplerini yazılı olarak sabit hatlara gönderebilecek.
Tanıtım toplantısında; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, İşitme engelliler adına Nihat Kihtir, İşitme engelli Tekin Talay’ın annesi Cevriye Talay konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Türk Telekom vatandaşlara aracılık yapıyor
Binali Yıldırım, “Sadece para kazanmak, telefon, internet hizmeti vermekle olmaz. Sosyal sorumluluğu ön planda tutmak lazım. En büyük engel; zihinlerdeki engel. Engellilerin acımaya değil, anlaşılmaya ihtiyacı var. Engelli vatandaşlarımızın gönderecekleri mesajlarla sorunları çözüme ulaştırılacak. Vatandaş ile ilgili kurum arasında telekom aracılık yapıyor” dedi.
Tahsin Yılmaz da, Türkiye’deki engellilerin önemli bir kısmının iletişimde sorun yaşadığını belirterek, engelli vatandaşları iletişimde özgürlüklerine kavuşturmayı hedeflediklerini anlattı. Yılmaz, “Türk Telekom’un ‘Engelsiz Mesaj’ hizmetiyle engelliler, SMS ile ilgili kurumlardan yardım talep edebilecek. Böylece iletişimde engeller kalkmış olacak. Bu hizmet için ek bir cihaz, üyelik veya başka bir maliyet talep edilmeyecek” diye konuştu.
Anne sesimi duyuyorlar!
Etkinlikte işaret diliyle konuşan 28 yaşındaki işitme engelli Nihat Kıhtır, işitme engelli bir ailenin çocuğu olduğunu anlattı. Kıhtır, “Bu hizmetle artık yemek siparişi veriyorum, evimden kargo gönderiyorum. Son kez şöyle seslenmek istiyorum: Anne, benim sesimi duyuyorlar” dedi. Kıhtır’ın konuşmasını salondakiler işaret diliyle alkışladı.
Engelsiz Mesaj sistemiyle işitme engelliler ev/cep telefonlarından kısa mesaj (SMS) ile, 444’lü ve sabit telefonlara interaktif (çift yönlü) erişim sağlayacak şekilde özel ve kamu kuruluşlarına mesaj göndererek hizmet alabilecekler.
Engelli Dostu Numaralara sahip olmak isteyen kurum ve kuruluşlar, 444 14 44 veya 444 21 66 numaralı telefonlara ulaşarak bu hizmeti işitme engellilere verebilecek.