ePrint Cihaz Yenilemekten Çok Daha Fazlasını Sunuyor
Dokümantasyon projelerinde HP’nin Türkiye’deki en büyük iş ortaklarından biri olan Artı&Artı bünyesinde faaliyetlerini yürüten ePrint, baskı çözümlerinde cihaz, uygulama, süreç yönetimi gibi başlıklarda önde gelen sektörlerde kapsamlı projelere imza atıyor. HP’nin bu başlıklarda da öne çıkan küresel yetkinliğini AvivaSA Emeklilik ve Hayat bünyesinde baskı cihazı ve optimizasyon projesi ile hayata geçiren ePrint, önemli kurumsal değişimler ve süreç yönetimi avantajlarını müşterilerine sunuyor.
AvivaSA’nın elinde 5 yılı aşkın zamandır bulunan eski çözüm firmasına ait ekipmanlar, yani baskı cihazları, fotokopi ve tarama cihazlarının değişikliği için taraflar 2019 Mart’ında çalışmalara başladı. Mart ayında yatırım için verilen onayı izleyen 10 gün içinde de ePrint, tüm AvivaSA’da 55 cihazın Genel Müdürlük’te ve bölgeler bazında konumlandırma ve kurulumunu tamamladı.
ePrint’in Sabancı Grubu ve grup bünyesindeki şirketlerle yıllar boyu yürüttüğü kapsamlı ve verimli çalışmalar HP çözümleri ile böylece AvivaSA bünyesinde de yerini buldu.
Üçüncü Fazın Önemi Giderek Artıyor
“Eskiden ‘fotokopi makinesi’ derken, bugün ‘baskı çözümü’ diyoruz” vurgusunu yapan ePrint Genel Müdürü M. Pamir Aydınoğlu, baskı sektöründe kurumsal gelişim sürecine bakışlarını üç ana fazda tanımlıyor. “Birinci faz altyapı optimizasyonu. Bu kapsamda, her yerde dağınık vaziyette bulunan baskı cihazları ve fotokopi makinelerinin hepsi HP teknolojisi sayesinde belirli yerlerde buluşturuluyor ve tüm yapıyı bilinçli biçimde konsolide etmek mümkün oluyor” diyor Aydınoğlu. Türkiye’nin iş dünyasında yüzde 60’lık kesimin birinci fazı geçtiğini, ama KOBİ’lere ilerledikçe hala alınması gereken yol olduğunu hatırlatan Aydınoğlu, bunu şöyle detaylandırıyor: “İkinci faz ortam yönetimi. Eskiden fotokopi makineleri sadece fotokopi çekerdi. Ama HP yazıcıları, bu mimariye tarayıcıyı ve ethernet kartını da dahil ederek ‘fotokopi makineleri akıllı olacak’ felsefesinin mimari oldu. Böylece bu kapsamlı sistemi yönetme ihtiyacı da ortaya çıktı. ePrint olarak amacımız; sadece bir bankanın yüzlerce şubesini yönetmek değil, HP mimarisinin sunduğu imkanlar sayesinde kişi bazına kadar inerek yetkilendirme ve izin mekanizmalarını yönetmek. Bu da kurumsal bazda yetkilendirmeyi doğru yapabilmek anlamına geliyor. Üçüncü faz ise akış entegrasyonu. Şirkete gelen belgeleri bir doküman yönetim sistemi içine entegre edip, tüm kurumsal süreçleri yönetmeye başladıktan sonra, belli bir zaman içinde HP’nin inovasyon gündemi paralelinde IoT ve AI de bu yapıda yerini alacak. AvivaSA ile altyapı optimizasyonu ve ortam yönetimi, bununla beraber güvenlik fazlarını hayata geçirdik. Tüm bu entegrasyonu sağlıklı ve verimli biçimde sağlamak da üçüncü fazı oluşturuyor. Belirttiğim üzere, iş dünyasının yüzde 60’ı ilk fazı geçti. Şirketlerin yüzde 25’i kişisel ölçümleme yapabildiği ikinci fazda konumlanırken, sadece yüzde 6-7’lik kesim tüm bu yapıyı iş akışlarına entegre etmiş durumda. Ancak, üçüncü fazın önemi de giderek artıyor. Çünkü operasyonel maliyet yükünü azaltırken, iş süreçlerini daha doğru ve izlenebilir biçimde hızlandırıyorsunuz. Bunun bir örneği olarak bankalar; tarayıcı yatırımları ile şubelerinde kredilendirmeden evrak kontrolüne birçok faydayı hızlı ve pratik biçimde elde ediyor, onaylar da HP donanım ve uygulama mimarisi sayesinde elektronik olarak işliyor.”
Kapsamlı Çözüm Mimarisi
2019 yılı, Artı&Artı danışmanlık desteği ile HP baskı cihaz ve çözümlerinin AvivaSA bünyesinde konumlandırıldığı bir yıl oldu. Altyapı optimizasyonu fazını yıllar önce tamamlayan AvivaSA’da ortam yönetimi ve güvenlik fazını konumlandıran ePrint, böylece kartlarla yönetim, kişi bazında tanımlama ve yetkilendirmeler sonrası, son olarak bir ‘cluster’ yapısının da kurulumunu tamamladı. Tüm bu fazlarda HP’nin birçok farklı ve yetkin çözümü olduğuna işaret eden M. Pamir Aydınoğlu, şunları söylüyor: “Bu alanda HP’nin kapsamlı bir ekosistemi var. Hem kullanıcı hem cihaz yönetiminin yanında, cluster yönetimi için MyQ doküman çözümü işliyor. İhtiyaca göre modellenebilen bu yapı ile HP cihazlarının üstünlüğü buluşuyor. Bu konuda önemli olan ise şirketlerin bizzat kendi kurumsal ihtiyaç ve gerekliliklerini bilmeleri. AvivaSA özelinde ikinci fazı başarıyla tamamlamamız sonrası üçüncü faz, yani akış entegrasyonu için de görüşmelerimize başlayacağız. AvivaSA halen mobilite odaklı verimli ve başarılı yatırımlara imza atıyor. Baskı yönetimi başlığında akış entegrasyonu için de stratejilerini belirlemeleri bizim için önem taşıyor. Bir önceki kurumsal baskı cihazı ekosisteminin ömrünü tamamlaması sonrası bu yatırımı hayata geçirdik. ePrint olarak görüyoruz ki, AvivaSA yönetimi de bu yatırımın önemini ve sürecin değerini benimsiyor. Dijital dönemin felsefesi olan “Ölçemediğinizi yönetemezsiniz söylemi AvivaSA’da benimseniyor, yatırımlara da rehber oluyor. Ölçülebilen sistemlerin konumlandırılması sonrası, bu yeni sistemlerle kişi bazına inebilmek ve alışkanlıkları anlayarak her şeyi ölçme yetkinliğine sahip olmak, yatırımın geri dönüşünü de fayda bazında ölçülebilir hale getirecek.”
Güvenliğe Uçtan Uca Bakış
HP’nin Security Manager yazılımı, bütünleşik bir güvenliği beraberinde getiriyor. Örneğin; HP Security Manager, sisteme tanıtılan her bir baskı cihazının, kurumsal güvenlik vizyonu ve HP Security Manager’ın 300’e yakın kriteri paralelinde tek bir komutla dağıtılıp konumlandırılabilmesini sağlıyor.
AvivaSA özelinde de merkezden bölgelere uzanan tüm yapıda da HP’nin yetkin ve kapsamlı güvenlik stratejisi ile tüm paydaşlar aynı güvenlik seviyesinde buluşturuldu. Security Manager, söz konusu kriterlere uymayan bir durumu bir cihazda tespit etmesi halinde alarm veriyor, raporlamada da zaman ve değişimi yapmaya çalışan kişi hakkında bilgilendirme yapıyor. “Böylece internet bağlantısı ve genel kullanım riskleri karşısında, cihazda bir hacker varsa bilginiz oluyor” diyor Aydınoğlu “HP güvenliğe üç boyutta bakıyor. Önce cihaz, ardından üzerindeki yazılım, üçüncü olarak da çıktı güvenli olacak. Örneğin; bir İK raporunun çıktısını şirkette farklı birimden biri alıyorsa, bu durumda güvenlik yok demektir. İnsan farkındalığı bu yönüyle önemli. HP de donanım ve yazılımlarıyla bunu sağlamaya ve sürekli geliştirmeye odaklanıyor. İşte AvivaSA’da bu noktada önemli ve görünür faydalar elde ettik. Örneğin; cihazlar güvenli, çünkü portlara dışardan bir şey bağlanamıyor. Makinenin diskleri tamamen şifrelenmiş durumda ve diskleri silemiyorsunuz. HP baskı cihazı üstünde ‘intrusion detection’, yani ‘saldırı tespit yazılımı’ var. HP’nin bu yetkin sistemi, dışardan gelebilecek riskleri otomatik olarak engelleyebilecek bir sistem. Bunun yanında, ‘white listing’ özelliğiyle cihazla bağlantısının yapılmasını kabul edeceğiniz tüm uygulamaları listeleyebiliyorsunuz. Yani, güvenlik adına da 360 derecelik bir kapsam söz konusu. Olası bir saldırı halinde, saldırı tespit mekanizması sayesinde BIOS’tan geri dönüş olabiliyor. Sonuçta; Artı&Artı ve ePrint olarak sahada toplam 22 bini aşkın makinemiz, bunlardan aylık bazda yaklaşık 45-50 milyon baskımız var. HP donanımları ve uygulamaları ile kullanıcılar için bütünsel verim sağlayan bu yapı, bizim için de önemli bir değer ve güç anlamını taşıyor. Tüm sektörlerde tercih edilmemizi de yetkinlik mümkün kılıyor.”
Hizmet Olarak Sunum Felsefesi Ön Planda
“ePrint olarak, 2005’ten beri DaaS, yani ‘device as a service’ hizmeti sunuyoruz” diyor Aydınoğlu. “Bu yönümüzle bugün SaaS ve DaaS konularında sektördeki en yetkin firmalardan biriyiz. Sonuçta hem Artı&Artı hem ePrint olarak felsefemiz, birçok başlıkta ‘as a service’ modelini geliştirmek. GOSB Teknopark’ta çalışmalar yürüten yazılım firmamız ArtıSoft aracılığıyla da birçok farklı yazılım geliştiriyoruz. Servis grubumuz aynı zamanda Türkiye’deki en büyük servis gruplarından biri. Hem ArtıSoft’un oluşturduğu yazılımlarla hem destek hizmetleri ile destek sağlarken, help desk yazılımlarımız da var. Bunların üstünde rotamız ise şirketlerin varlıklarının kontrolü olacak. Bu kontrol, sanılanın aksine, geleneksel envanter veya demirbaş yönetiminden çok daha fazlası. Çünkü bu yapıda biz, envanteri alıp kişi bazlı, yani kişi bazında sahip olunan cihazlar ve bunların içindeki yazılımlar nezdinde ve kişi bazında takip ediyoruz. Kişi bazında bu cihaz, yazılım ve uygulama ekosistemini takip etme imkanı geleneksel yapıdan çok daha doğru ve güncel bir envanter bilgisine ve içeriğine sahip olmak demek.”