Ereteam, küresel pazarda büyümeye öncelik verecek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi seçilen Ereteam’in gerçekleştirildiği basın toplantısında, yazılım sektöründe ülkemizin yerine ilişkin genel bir değerlendirme yapılırken, yazılım hizmetleri ihracatı ile Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin Türkiye ekonomisine katkıları anlatıldı. Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, firmaların verilerini stratejik yönetim aracı olarak kullanabilmesinin önemine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
“Yabancı yatırımcıları teşvik eden, ayrıca yerel firmaları yabancı teknoloji borsalarına açabilecek, ofis açabilecek, istihdam yapabilecek kolaylıklarla desteklemek gerek. Teşvik mekanizmalarını sadece üretim değil, satışa odaklı olarak da destekleyen modeller üretilirse, küresel oyuncular çıkarmamak için neden yok. Bilişim ve yatırım sermayesi bir noktada buluşabilmeli. Bu, istihdamı da etkiler. Bilişim şirketlerinin ‘sanayici’ kategorisine alınması bu yolda önemli bir aşama. Son dönemde çıkarılan yasalar bunu destekler yönde, ancak mevzuat olarak eksiklerimiz var. Uygulamada halen bilişim şirketleri bir tekstil ya da otomotiv üreticisi gibi finansman kaynaklarına erişemiyor. Bunu kolaylaştırmak gerek. Veriyi kullanılabilir bilgilere dönüştürerek, stratejik bir yönetim aracı olarak kullanabilmek önemli. Buradaki teknolojik algımız ve yatırım iştahımızı, iş kültürümüzün temel hareket noktası olarak görmeliyiz. Müşterimizi veri ile tanımalı, insan kaynağımızı analitik ile geliştirmeli, ileri analitik ile verimlilik ve optimize edilmiş süreçlere sahip olunmalı.”
Yurtdışı pazarların payı artacak
2017’yi hareketli bir yıl olarak tanımlayan Kutlay Şimşek, 16’ıncı yılını kutlayan Ereteam’in Türkiye’de BT pazarında önemli bir noktaya ulaştığını vurguladı. İş zekası, analitik, CRM gibi ‘veriden anlam çıkartma’ odaklı bir ekip olarak dijital dönüşümün önemine inandıklarını, Türkiye ve yurtdışında önemli projelere imza attıklarını kaydeden Şimşek, “Üç yıllık planımız kapsamında 2020 yılına kadar ciromuzun yarısını dış pazardan elde etmeye odaklandık” dedi. Ereteam olarak 2017’de yurtdışında 6-7 farklı proje ile 3 farklı ülkeye giriş imkanı bulduklarını belirten Şimşek, “Türk Cumhuriyetleri, ABD ve Avrupa’da projeler yaptık. Yeni yazılım teknolojilerini kullanırken, yenilerini de geliştirdik” bilgisini verdi. Ereteam gibi şirketlere lisans satan, hizmet geliri üreten, kendi yazılımını geliştiren şirketler için fırsatların yurtdışında olduğunu vurgulayan Kutlay Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:
“Yurtdışında Orta Asya, ABD, Almanya merkezli olarak Avrupa’da projeler yapmaya devam edeceğiz. 2018’de ABD’de bir şirket ile joint venture kuracağız. İlk yarıyılda Almanya ofisini de açacağız ve yurtdışı projeleri hayata geçireceğiz. Odağımızda ise büyük veri ile müşteri yolculuğu analitiği, makine öğrenimi konusunda çalışmalar var ve bu alanda önde gelen şirketlerle çalışıyoruz.”
Türkiye’de tüm bankalar, sigorta ve GSM şirketleri, perakende şirketleri ve kamu ile çalışmalarının önemine dikkat çeken Şimşek, projelere devam ederken bir dünya şirketi olmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Yazılım hizmeti satarak cari açığı kapatmanın mümkün olduğu örneğini paylaşan Kutlay Şimşek, “2017’de TL bazında yüzde 10 büyüdük ve 2018 hedefimiz de yüzde 40” bilgisini verdi.