Erhan Erkut’un ÖSS hesabı
“Her yıl 1 milyon civarında üniversite adayı üniversiteye yerleşebilmek için önce YGS sonra da LYS sınavlarına giriyor. Öğrenciler büyük ölçüde YGS ve LYS performanslarına göre programlara yerleştiriliyor. Dolayısıyla, öğrencilerin üniversite giriş sınavlarındaki performansları ile üniversitedeki performansları arasında bir ilişki olması, yani sınav sıralamasında daha yukarılarda yer alan öğrencilerin daha iyi notlar alması beklenir. Bu beklentiyi Eylül 2014’de MEF Üniversitesine giren öğrenciler ile test ettim.” http://erhanerkut.com/analiz/oss-not-iliskisi/
“Üniversitenin tüm programlarına aynı puan türü ile öğrenci alan 3 fakültesini inceledim: hukuk, mimarlık, ve mühendislik. Öğrencilerin sınav performansını ölçmek için yerleştirildikleri puan türündeki sıralamasını, üniversite performansını ölçmek için de lisans programlarının ikinci dönemlerinin sonundaki genel not ortalamalarını (GNO) kullandım.”
“Bu çalışma, ÖSS sıralaması ile birinci yıl not ortalaması arasındaki ilişkinin zayıf olduğu sonucuna varıyor. Üniversite sınavı, üniversite başarısını doğru bir şekilde tahmin etmekten uzak. Peki bu sınava neden bu kadar güveniyor ve ülkenin genç kuşaklarının geleceğini bu sınava bağlıyoruz? Üniversite performansını daha iyi öngörebilecek bir sınav veya seçme sistemi mümkün değil mi? Bu sınav üniversite başarısını öngöremiyor, üniversite potansiyelini ölçemiyorsa ne ölçüyor?”