Ericsson, Hücresel IoT portföyünü genişletiyor
Ericsson, hücresel nesnelerin internetinin geleceğine ışık tutacak hizmetlerine iki yeni segment ekleyerek bu alandaki portföyünü genişletiyor. Ericsson, Genişbant Nesnelerin Interneti (IoT) ve Endüstriyel Otomasyon Nesnelerin Interneti (IoT) olarak açıkladığı yeni segmentler sayesinde servis sağlayıcılarının, otomotivden, imalat ve kamu hizmetlerine kadar çeşitli sektörlerde Nesnelerin Internetinin farklı kullanım senaryolarıyla daha geniş kitlelere hitap etmesini sağlayacak.
Ericsson, hücresel IoT’nin gelişimini dört pazar segmenti bazında ele alıyor: Yaygın IoT,Genişbant IoT, Kritik IoT ve Endüstriyel Otomasyon IoT. Bunlardan Genişbant IoT ve Endüstriyel Otomasyon IoT, yeni segmentler.
Genişbant IoT, Nesnelerin İnternetinde mobil geniş bantın kabiliyetlerinden yararlanarak Yaygın IoT’den daha hızlı veri aktarımı ve daha düşük gecikme süresi sunacak. Endüstriyel Otomasyon IoT ise son derece yoğun bağlantı gereksinimleri olan ileri düzey endüstriyel otomasyon uygulamalarını mümkün kılacak.
Hücresel IoT vizyonu kapsamında Ericsson, Yaygın IoT için gelişmiş fonksiyonlar* ve Genişbant IoT için ise yeni çözümler sunacak. NB-IoT (darbant nesnelerin interneti) cihazlarda herhangi bir değişiklik gerektirmeden yalnızca yazılım güncellemeleri sayesinde 40 km’lik şebeke menzilinin (cell range) 100 km’ye çıkarılması, Yaygın IoT geliştirmelerine bir örnek. Bu gelişme, kırsal ve uzak bölgelerde, özellikle lojistik, tarım ve çevresel gözlem alanlarında IoT bağlantısı oluşturulabilmesi açısından büyük fırsatlar sunacak. Ericsson, Telstra ve DISH işbirliğiyle 100 km mesafeden NB-IoT veri bağlantısı kurmayı başardı.
Ericsson’un hizmete sunacağı Genişbant IoT çözümleri arasında drone tespit ve bağlantı kontrolü, radyo erişim şebekesi dilimleme (RAN slicing), gelişmiş abone grubu işleme (advanced subscriber group handling) ve 2Gbps veri akışlı ve 10 milisaniye gecikmeli Multi-Gigabit LTE gibi teknolojiler yer alıyor. Yeni çözümler, otomotiv, drone, artırılmış/sanal gerçeklik, gelişmiş giyilebilir teknolojiler, akıllı üretim ve akıllı kamu hizmetleri gibi pek çok alanda yeni kullanım senaryolarına giden yolu açacak.
Ericsson Genel Müdür Yardımcısı ve Ağ Başkanı Fredrik Jejdling, konuya ilişkin: “Hücresel IoT erken adaptasyon aşamasını tamamlayarak, yaygın IoT (massive IOT) sayesinde küresel ölçeğe yönelmiş durumda. Müşterilerimize, sırada onları nelerin beklediğini ve aynı şebeke üzerindeki 4G ve 5G yatırımlarından en fazla faydalanarak, farklı sektörlerde daha gelişmiş IoT kullanım senaryolarına ulaşmak adına neler yapmaları gerektiğini açıklıyoruz” dedi.