Ericsson Türkiye’nin hedefinde ülke güvenliği var
Gündemde bütünleştirme projeleri var. Devlet demiryolları için halihazırda fiber optik döşemesi ve sinyalizasyon montajlarını yapan Ericsson Türkiye, ülke güvenliği alanında sistem bütünleştirici olarak altyapı çalışmalarında yer almayı hedefliyor. Enerji, ulaşım ve ülke güvenliğinden oluşan üç sektörde de gözetim sistemlerinin büyük önem taşıdığını belirten Ericsson Türkiye Kurumsal Bölüm Başkanı Volkan Köksal, Ericsson olarak sensör, kamera ve iletişim altyapılarını optimize edilmiş çözümlerle kurguladıklarını vurguladı. Ülke güvenliği söz konusu olduğunda önemli birimler arasında iletişimin sağlanmasının büyük önem kazandığını hatırlatan Köksal, polis, jandarma, itfaiye gibi kurumların hepsinin bir yerde görüşebileceği platformlara ülke güvenliği açısından gerekli olduğunu belirtti.
Ülke güvenliği konusunda amaçlarının genişbant üzerinde önemli ülke birimlerini hepsinin bir platformda birbiri ile görüşmesinin sağlanması olduğunu belirten Köksal, “Biz birimler arasında kesintisiz haberleşmeyi sağlıyoruz. Bunu yaparken de ayrı bir sistem kurmuyoruz şu andaki GSM altyapısı ve gelecekteki altyapıları uyumluluğu dikkate alarak kurguluyoruz” dedi.
Üç bakış açısıyla ülke güvenliği projelerine bakıyoruz
Ericsson’un sistem bütünleştirici olarak ülke güvenliği projelerine üç bakış açısıyla yaklaştığını belirten Köksal, bunlar: “İş nerede yapılacak, coğrafi şartları nedir? Hangi şartlar altında kullanılacak? Sonunda ne bekleniyor? sorularından oluşuyor. En büyük katma değerimiz ise bu sorularla birlikte bölgeye göre optimize edilmiş çözümler getirmemiz. Biz sistem bütünleştirici olarak bölgeye optimize edilmiş teknolojiyi kuruyoruz. Hızlı kurulacak ve geniş çaplı kapsama sağlayabilecek, var olan altyapıyı kullanarak bütünleştirmeyi sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla Ericsson sadece gelip bir proje yüklenicisi olarak bu işi yapmıyor optimize edip minimum maliyetlerle bu projeleri yapmaya çalışıyor” diye konuştu.
Sınır güvenliği için özel AB fonu devrede
Ericsson’un sınır güvenliği ile ilgili dünyada birçok proje gerçekleştirdiğini belirten Köksal, Norveç, Rusya ve Slovakya’nın bunlar arasında yer aldığını belirterek “Hem sahil hem kara hem de gümrüklerde geçerli bir proje. AB şu anda Türkiye’ye sınır eşleştirme projesi adı altında 4 milyar avroluk 2015’e kadar harcanması gereken bir fon ayırdı.
Dolayısıyla bu konuda çalışmalar hızlanacak. Bütün bilgilerin aktığı Avrupa’da birçok ülkede olan komuta kontrol merkezleri ülkeler için önemli bir ihtiyaç artık. Bütün birimleri tek bir platforma bağlayıp herhangi bir afet durumunda bütün bu birimlerin hepsi tek bir noktadan yönetilmeli” dedi.
“Ülke güvenliği için yerli iş ortaklarımızla projelere hazırız”
“Biz Ericsson Türkiye olarak kurumsal tarafta belirlediğimiz üç konu olan enerji, ulaşım ve anayurt güvenliği alanlarında yol almak istiyoruz. TCDD ile son dönemde fiber optik döşemesi ve sinyalizasyon montajlarını yaptığımız bir projemiz var. Bu konuda Türkiye’de yüzde 70’lik bir potansiyel var diyebiliriz. Diğer taraftan ulaştırma başlığında yayın yapan kuruluşların baz istasyonlarının uzaktan takibine ilişkin projelerimiz var. Almanya ve İspanya’da bu tarz uygulamalar yapılmış durumda. Baz istasyonlarının 7/24 kontrol altında tutulabilmesi ana nokta burada. Enerji başlığındaki çalışmalarımızı da boru hattı komünikasyonu ve sayaç okuma otomasyonu olarak iki başlıkta ele alabiliriz. Bu sene ajandamızda enerji tarafında daha yoğun çalışmak var. Sınır güvenliği tarafında ise 2011’de projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Bu konuda da yerli iş ortaklarımızla pozisyon almaya çalışıyoruz. Ericsson olarak da bu alandaki bilinirliliğimizi artırmak istiyoruz.