Eskişehir’in inovasyon merkezi olma potansiyeli var
TTGV Günü – Dr. Akın Çakmakcı 5. Tez Ödülleri etkinliği, TTGV ( Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ) tarafından, Eskişehir Sanayi Odası’nın katkılarıyla 20 Ocak tarihinde Eskişehir’de düzenlendi.Üniversitelerde gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesinin teşvik edilmesini amaçlayan etkinliğe; Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın yanı sıra Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ve 100’ün üzerinde davetli katıldı. Törende konuşan Vali Tuna, “Bölge olarak özellikle Ar-Ge ve inovasyon alanlarındaki üniversite-özel sektör iş birliği, üzerinde durmamız gereken bir konu. Üniversiteler başta olmak üzere diğer eğitim kurumları, kamu kurum ve kuruluşlarında girişimcilik ve yenilik kültürünün yaygınlaştırılması, kalkınmanın en büyük hamlelerinden” dedi. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir’in yıllık 2,3 miyar ABD Doları sanayi ihracatının yüzde15’ini ileri teknolojinin oluşturduğuna dikkat çekerek “Bu yüksek teknolojili sanayi altyapısıyla üniversite – sanayi iş birliği, ülkemiz açısından bir örnek teşkil ediyor” ifadesini kullandı. Ultav, yeni endüstrinin 3 boyutta – 3D olarak ‘data-design-digital’ (veri, tasarım ve dijitalleşme) kavramları üzerinden yeniden tanımlandığını belirterek inovasyonun; fikirlerle paranın en hızlı şekilde buluşması olarak tarif edildiğini aktardı. Eskişehir’in bir inovasyon merkezi olma konusunda çok büyük bir potansiyeli olduğuna vurgu yapan Ultav, “Eskişehir’de bir ‘Veri Bilimleri Enstitüsü’ kurulabilir, üniversitelerinde ‘Büyük Veri’ bölümü açılabilir. Bu yollarla Eskişehir’de yılda yüzlerce ‘Veri Analisti” yetiştirilebilir” şeklinde konuştu.
Endüstri 4.0 artık gerçekten aramızda
Ödül töreni öncesinde düzenlenen ve İdeaport 2016 Etkinlik Serisi’nin ilki olan ‘Endüstrinin Dijitalleşmesi’ temasında, McKinsey Kamu Sektörü Direktörü Murat Gürsoy özel sektörün ‘Endüstri 4.0’ kavramıyla tanışmasını ve özellikle Türkiye sanayisinin bu alanda atabileceği adımları anlattı. Gürsoy, “Endüstri 4.0 artık gerçekten aramızda. Büyük veri, analitik ve istihbarat, insan ve makinelerin etkileşimi, dijitalden fiziksele dönüşüm unsurları; Endüstri 4.0’ın 4 anahtarı. 3 boyutlu yazıcılar, son 25 yılda çok ilerledi. Sanayi tipi yazıcı satışı son 10 yılda 320 kat arttı. Diğer yandan Endüstri 4.0 siber güvenlik açısından risk de teşkil ediyor” değerlendirmesini yaptı. AB Horizon 2020 ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ulusal İrtibat Noktası Burak Tiftik de, ‘Geleceğin İnterneti ve Geleceğin Fabrikaları’ sunumunda ‘AB Horizon ( Ufuk ) 2020’ programı kapsamında sanayi ve akademiye sunulan olanakları ve bu konuda TÜBİTAK’ın attığı adımları paylaştı. Ufuk 2020’nin toplam 7 yıl süreceğini söyleyen Tiftik, “AB ülkeleriyle aynı haklara sahibiz. Toplam portföy büyüklüğü 2,8 Milyar Avro. Bu bütçe bütününden belli kazanımlar elde etmiş durumdayız. Ufuk 2020’nin temelinde istihdam ve büyümeyle inovasyon vurgusu bulunuyor. Farklı sektör ve disiplinlere açık. Bir KOBİ olarak büyük firmalarla iş birliği yapabiliyorsunuz. ‘Geleceğin Fabrikaları’ vizyonunda; imalatçıyla yazılımcının birlikte çalışması gerekiyor” dedi.
Ödüller; sanayide uygulanmış akademik tez çalışmalarına veriliyor
Konuşmaların ardından; Tuna, Gönen, Gündoğan, Özaydemir ve Ultav dereceye giren projelere ödüllerini verdi. 20 çalışmanın finale kaldığı ‘Dr. Akın Çakmakcı 5. Tez Ödülleri’nde, 1.lik ödülünü; ‘18 GHz Anahtarlanabilir Çoğullayıcı Tasarımı için Yeni Bir Yöntem’ teziyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Bülent Yöntem kazandı. 2.lik ödülünü; ‘Şekil Kontrollü NaNbO3 ve SrTiO3 Elektroseram Tozlarının Erginmiş Tuz Yöntemiyle Üretilmesi’ teziyle Anadolu Üniversitesi’nden Murat Avcı aldı. Programa “Biyobozunur Kompost Edilebilir Antibakteriyel Polimerik Tarımsal Örtü ve Gıda Ambalaj Filmleri” teziyle Hacettepe Üniversitesi’nden katılan Koroush Salimi ise 3.lük ödülünün sahibi oldu. Ödüller; sanayide uygulanmış akademik tez çalışmalarına veriliyor.