eSpor lisans dersi oluyor
ABD’de University of California/Irvine (UCI), 2016-17 akademik yılında bir
eSpor dersi açıyor. Bu, ABD’de önde gelen bir üniversitede açılan ilk bu tür ders olacak. Üniversite 10 kişiye burs da verecek. Bu amaçla kampüste 325 metre karelik oyun “arenası” ve webcast stüdyoları yapılıyor. Ayrıca, eSpora “uygun” 80 tane özel yapım PC de alınıyor.
Derste, başta bilgisayar oyun “bilimi”, dijital sanatlar, bilişim mühendisliğinin yanı sıra antropoloji, hukuk, tıp, nöroloji ve psikoloji de öğretilecek. Oyun geliştirme amaçlı Ar-Ge özendirilecek. Zaten, en popüler oyunlardan League of Legends (Efsaneler Ligi) yapımcısı Riot Games, üniversiteyi destekleyeceklerini açıkladı. Sadece bu oyuna Türkiye’den ayda 3 milyon, dünyada 100 milyon kadar tekil kullanıcı giriyor. Barış “Ulquiomaru” Görgülü adlı bir dünya şampiyonumuz da var (10.10.15, Maldivler, World Series of Video Games-WSVG).
UCI yönetimi, neden böylesine öncü bir akademik girişimde bulunduklarını şöyle açıkladı: Öğrencilerimize sorduk, % 72’si, “Oyun oynuyoruz, oyun geliştirmek isteriz” dedi. % 80’i bu konuda ders olsa katılırım dedi.
Böylece UCI ABD’de bu konuda “ilk” olacak. Üniversitenin yenilikçi girişimi tam da Deloitte’in “Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon 2016 Tahminleri” (TMT 2016) yayınlandığı sıraya rastladı. Deloitte, eSpor hakkındaki “Sandığınızdan büyük ama, aslında küçük” başlıklı araştırmasında, 2015’te 400 milyon USD gelir sağlandığını, bu yıl ise 500 milyon USD beklendiğini hesapladı. Bir önemli eSpor olayına 40 bin kişi katılabiliyor, ama internetten izleme sayısı 150 milyonu bulabiliyor. SuperData adlı bir başka araştırma kurumu ise 2016’da 1 milyar USD üzeri gelir bekliyor.
Dubai ise eSpor kavramını bir ileri aşamaya taşıdı: Geleceğin Sporları Dünya Federasyonu’nu kurdu (#WFFS). Bundan amaç, sporun dijitalleşmiş şeklinde Dubai’yi “ilk akla gelecek” yer yapmak: Sürücüsüz oto yarışı, robotlararası futbol, robot koşusu, drone yarışı, robotik yüzme, robotik masa tenisi, robotik güreş, protez ve dışiskelet kullanan biyonik oyunlar.
eSpor demişken, acaba drone “yarışı” da her halde eSpor sayılmak zorunda? Dubai bu konuda da birinciliği kimselere bırakmadı ve geçtiğimiz ay dünyanın ilk uluslararası drone yarışmasını organize etti. https://youtu.be/bBjtHXCXvjA
Yarışmanın özelliği, bir ilk olmasından öte, 600 metrelik drone parkurunun da şimdiye kadar bu amaçla yapılmış ilk tasarım olmasıydı. Dünyadan 150 takımın katıldığı yarışmayı 15 yaşında İngiliz genci Luke Bannister ve takımı kazandı. Birincinin ödülü 250 bin USD. Ödül havuzu 1 milyon USD.