Etki alanı her geçen gün büyüyor
Butterfly TV Geliştiricileri; Ahmet Oğuz Mermerkaya ve Murat Aydın, Butterfly TV ile muhabirlik ve vatandaş gazeteciliğine yeni bir boyut kazandırırken aslında tüm gençlere ilham vermek istiyorlar. Bir canlı video yayını, anlık video paylaşım uygulaması olan Butterfly TV, kullanıcıların zaman ve mekân sınırı olmadan, etrafında olup bitenin canlı yayınlamasını hayli kolaylaştıran bir uygulama. Aynı zamanda ‘Android Geliştirici Günleri’ organizasyon ekibinde de yer alan Butterfly TV Geliştiricileri Ahmet Oğuz Mermerkaya ve Murat Aydın ile Butterfly TV’nin öyküsünü konuştuk. Öncelikle Android için yayınlanan Butterfly TV’nin kullanıcıların kendi çekimlerini paylaşıp yayınladığı bir tür sosyal ağ olduğunu söyleyen Mermerkaya ve Aydın şunları paylaştı:
“Uygulama, ismini ‘Kelebek Etkisi’nden alıyor. Küresel olarak da anlamı var. Arka planda açık kaynak kodlu ‘medya server Red5’ kullanarak geliştirdik. Uygulamayı farklılaştıran özelliği; kullanıcının günlük hayatın akışından kopmadan canlı yayın yapmasına izin vermesi. Yaşadığınız o anı, Butterfly TV aracılığıyla anında kontaklarınıza canlı yayınlayabilir ve bu canlı yayını Twitter ve Facebook’ta paylaşabilirsiniz. Bu bir ihtiyaç. O an bulunduğum bir konseri, bir etkinliği, bir yeri belki arkadaşıma izletmek istiyorum, o sırada da onunla iletişim kurmak istiyorum. Bu yüzyüze görüşmek değil bir tür haberleşme, bir tür muhabirlik aslında. Butterfly TV’de kullanıcılar canlı yayınlarını kiminle paylaşacağına kendisi karar veriyor. Butterfly TV’nin çok daha sosyal, kullanıcı dostu ve eğlenceli bir hale gelmesini istiyoruz. Eklenen ‘AR drone’ bütünleştirmesiyle ‘drone’ çekimlerinizi de canlı yayınlayabilirsiniz. Orada çekerken, havadayken izleyebiliyoruz.”
Türkiye’de küresel ürünler çıkması için zemin hazırlamaya çalışıyoruz
Vatandaş gazeteciliğinden etkinlik organizasyonlarına kadar geniş bir kitlenin ilgisini çekebilecek bir uygulama olan Butterfly TV’nin gelir yaratma potansiyelinin de yüksek olduğunu kaydeden Mermerkaya ve Aydın konuşmalarına şöyle devam etti:
“Android Geliştirici Günleri’ni düzenlerken küresel anlamda bir şeyler yapmak ve çevremize de bu manada ilham vermek istiyorduk. Butterfly TV de yapageldiklerimizin küresele çıkması için oluşturulmuş somut bir şey, yani bunların bir tür meyvesi gibi. Türkiye’de küresel ürünler çıkması için zemin hazırlamaya çalışıyoruz. Butterfly TV ile, video tüketimine canlılık kazandıralım istedik. Metinler, fotoğraflar sosyal medyada sürekli paylaşılıyor ama hızlı videoların paylaşıldığı bir yer var mı? Örneğin videoyu çekiyorum, size bildiri geliyor, çektiğim görüntüyü o sırada izlemeye başlıyorsunuz. Altında yorum yap diye bir seçenek var, siz izlerken yorum yazıyorsunuz, siz yorum yazdığınızda ben videoyu çekiyorum, sizin yorumunuzu görüyorum, sonra ben de ekranda video çekerken sesli olarak cevap veriyorum. Bir tür oyunlaştırmaya giriyor orada. Kullanıcı testleri de yapıyoruz; kullanıcı davranışının bizim düşündüğümüzden çok farklı olduğunu da görüyoruz.”
Güvenlik kamerası geliştirildi
Mermerkaya ve Aydın, Butterfly TV’yi muhabirlerin kullandığı bir araca çevirme hedeflerinden bahsederek, “Muhabirler doğası gereği yaptığı yayını etrafına yayan insanlar. Medyada bu aracı kullanmalarını sağladığımız zaman onlara hem çözüm üreteceğiz hem de bizim aracımızın pek çok insan tarafından izlenmesi için bir fırsat oluşturmuş olacağız. Bu meraklı vatandaşları da doğrudan tetikleyecektir, ‘muhabir çekiyor ben de yapayım’ diyecektir. ‘Dron’larla da sadece çok kaliteli fotoğraflar, videolar çekmeyeceğiz aynı zamanda aksiyon kamerası aksiyon halinde iken onların görüntüleri canlı olarak yayınlanacak” şeklinde konuştu. Son gelişmeler hakkında da bilgi veren Mermerkaya ve Aydın,
güvenlik kamerası geliştirdiklerini de ifade ederek şu detayları verdi: “Dünyada ‘maker’ hareketi olarak bilinen ‘teknoloji’ ve ‘kendin yap’ kültürünün birleşmesinden oluşan akıma katılan Butterfly TV proje ekibi olarak; Dropcam ve Nestcam gibi akıllı telefonunuzdan izleyebileceğiniz ve kontrol edebileceğiniz kameraların ‘kendin yap’ versiyonunu geliştirdik. Üstelik maliyeti de Dropcam ve Nestcam’den daha hesaplı. Kamera geliştirilirken kredi kartı büyüklüğünde bilgisayar ‘Raspberry PI’ kullanıldığı için projeye ‘Butterfly PI’ ismi verildi. Butterfly TV mobil uygulaması ile tam uyumlu olan Butterfly PI kamerasını; evinizi, iş yerinizi, bebeğinizi izlemek için bile kullanabilirsiniz. Hatta etkinliklerinizi canlı olarak katılamayanlara izletebilirsiniz. Ayrıca yeni bir ‘drone’ ile ilgili çalışmalarımız devam ederken https://www.youtube.com/watch?v=so6elgLsqVY linkindeki videoyu çektik. Butterfly PI ve ‘drone’ üzerinden canlı yayın yapmayı, her zaman çalışan, tam, sağlam bir hale getirmek için test ediyoruz ve iyileştirmeler yapıyoruz.”
Önce zihinsel duvarları aşmak gerekiyor
Butterfly TV’nin örnek bir proje olarak insanlara ilham vermesini dilediklerini ifade eden Mermerkaya ve Aydın, şunları paylaştılar: “Benim ilkokuldaki, üniversitedeki arkadaşım, ‘Bu bizim Ahmet değil mi, o yaptıysa benim dersler ondan daha iyiydi, ben ondan daha iyisini yaparım falan desin’ istiyoruz.
Bizler potansiyele sahibiz, yeter ki kıvılcımlar olsun, bunlara ihtiyacımız var. Bunun yalın, basit bir şey olduğunu söylemeye ihtiyacımız var oma o bakış açısı çok mühim. Çünkü zihinsel duvarlarımız var katman katman, aslında önce onları aşmak gerekiyor. Eğer biz yaptıklarımızla ilerlersek birileri bize gelecektir ya da biz bir yere gittiğimiz zaman kapılar daha kolay açılacaktır.”