Etkili bir Dijital Türkiye ekosistemine ihtiyaç duyuyoruz
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve OSTİM Teknik Üniversitesi arasında 30 Mart tarihinde iş birliği protokolü imzalandı. Diğer yandan OSTİM Teknik Üniversitesi ve IBM iş birliğinde ‘Akıllı Üretim ve Tedarik Zinciri Analitiği’ eğitimi 30-31 Mart tarihinde gerçekleştirildi.
OSTİM Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilen iş birliği törenine; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey, Danışman Bilgin Özmen, Daire Başkanı Salih Yılmaz, Uzman İlayda Elif Ata Aksüt ve Cihad Erkal; OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhan Dağtaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demiral Akbar ve OSTİM Teknik Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Müldür katıldı.
İmzalanan protokolle; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile OSTİM Teknik Üniversitesinin fiziki imkân, laboratuvar, enstitü, akademi, eğitim ve Ar-Ge merkezleri dâhil öğretim elemanı, teknik personel ve tecrübeleri birleşti.
Bilimsel ve teknolojik Ar-Ge çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası ortak proje ve iş birliklerinin yapılması amaçlanan protokolde; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, OSTİM Teknik Üniversitesinin personellerinin gelişimine ve Ar-Ge çalışmalarına destek sağlayacak. İmza töreninin ardından üniversite laboratuvarını ziyaret eden Koç ve heyeti, sanal gerçeklik laboratuvarında VR gözlükleri takarak araba tamirini sanal gerçeklik ile deneyimledi.
‘Akıllı Üretim ve Tedarik Zinciri Analitiği’ eğitiminin açılış törenine Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, IBM CTO’su Dr. Ben Amaba, ABD Stanley Black Decker Endüstri 4.0 İnovasyon Direktörü Eren Yılmaz, OSTİM Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhan Dağtaş katıldı. Rektör Yülek açılış konuşmasında, OSTİM Teknik Üniversitesinin sanayi dünyasının içinde yer alan girişimci eğitim modeli ve yetkinlik temelli eğitim sistemiyle geleceğin öngördüğü dijital dönüşüme uyum sağlayan bir üniversite olduğunu vurgulayarak “Bizi IBM ile bir araya getiren de bu vizyonumuzdur” ifadesini kullandı ve şirketlerin pandemi sırasında buluta ve bulut özellikli yapay zekâya geçişi ne kadar erken yapabileceklerinin farkına vardıklarının altını çizdi.
Üniversite-sanayi iş birliğinin omuzlarına önemli bir sorumluluk yüklenmekte
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, OSTİM Teknik üniversitesinin kuruluş yapısı bakımından üniversite sanayi iş birliğine yönelik güzel bir örnek oluşturduğuna dikkat çekerek “Dijital dönüşüm yapısı içerisinde sadece teknoloji değil, insan faktörü ve iş süreçleri de dahildir” değerlendirmesinde bulundu. Koç, konuşmasında şu noktaları vurguladı: “Dijital dönüşümün tam anlamıyla potansiyelini ortaya çıkarabilmek için güvenilir, uyumlu, entegre edilmiş ve etkili bir dijital Türkiye ekosistemine ihtiyaç duymaktayız. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik ve toplumun dijital dönüşüme uyum sağlamasına yönelik tüm dijital alanlarda rekabeti artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde iş gücü ve eğitim politikaları inovasyon ile aynı hızda ilerlemiyor. Buna dünyanın en büyük ve yenilikçi ekonomileri de dahildir. İşte bu noktada üniversite-sanayi iş birliğinin omuzlarına önemli bir sorumluluk yüklenmekte olduğunu düşünüyoruz. Amacımız; üniversite ve kuruluşların iş birlikleriyle üretimi artırıcı çalışmalar gerçekleştirmek. Bilindiği üzere inovasyon istihdam üzerinde baskı yaratır fakat dijital dönüşüm başarılı bir şekilde uygulandığı takdirde, büyümeyle birlikte yeni iş alanları ve istihdam fırsatlarını doğurur. Avrupa Komisyonu Dijital Eğitim Vizyonu kapsamında 2021-2027 Dijital Aksiyon planında, 2 önemli konuyu gündeme taşıdı. Birincisi dijital dönüşüm için dijital eğitim ekosistemini geliştirmek, ikincisi de dijital becerilerin ve yetkinliklerin geliştirilmesi. Ülkemizde de eğitim alanında benzer çalışmalar sürdürülmekte. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın dijital alanda gerçekleştirecekleri çalışmalar ve sürdürülebilirliğinin dijital toplumun beklentilerine cevap vermesi önem taşımakta.” İki gün süren ‘Akıllı Üretim ve Tedarik Zinciri Analitiği’ eğitimine dijital dönüşüme uyum sağlamak için tedarik zincirinde değişime gitmek isteyen çok sayıda iş insanı, yönetici, akademisyen, öğretmen ve araştırmacı katıldı. Yapay zekâ, tedarik zinciri analitiği, özdevimli öğrenme özellikli akıllı planlama sistemleri, karmaşık sistemlerin durum izleme ve prognostik analizi için veriye dayalı modeller üzerine eğitim alan katılımcılar uygulamalı atölye çalışmalarıyla eğitimlerini tamamladılar.