eTR Ödülleri; Milli Kütüphane, Söke Ovası, UYAP, e-İçişleri, Konya ve Bakırköy’e gitti
TÜSİAD ve TBV tarafından 17 Aralık tarihinde, bu yıl 10.’su düzenlenen ‘eTürkiye (eTR) Ödülleri’ juri üyelerinin gerçekleştirdikleri elektronik oylama sonucunda TBMM’de düzenlenen törende sahiplerini buldu.
İlk olarak 2003 yılında düzenlenen; ‘TÜSİAD-TBV 10. eTR Ödülleri’ töreninde TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknoloji, İnovasyon ve Bilgi Toplumu Komisyonu Başkanı Erman Ilıcak açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. National Center for Digital Government (NCDG) Direktörü ve Dünya Ekonomik Forumu, Devletlerin Geleceği – Küresel Gündem Konseyi Üyesi Prof. Jane Fountain da törende konuk konuşmacı olarak yer aldı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuşmasında, 10 yıldır TÜSİAD ve TBV tarafından düzenlenen ve TBMM olarak 3 yıldır ev sahipliği yaptıkları eTR Ödülleri’ni, Türkiye’nin geleceği açısından ümit veren bir çaba ve gayret olarak gördüğünü dile getirdi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner; “eTR Ödülleri ile e-Türkiye amacına yönelik çalışan kamu kurumları ve yerel yönetimleri kamuoyunda daha fazla görünür kılmayı, iyi uygulamaları ve deneyimleri paylaşmayı hedefliyoruz. e-Devlet katılımcı, paylaşımcı ve etkileşimli bir vatandaş-devlet ilişkisi kurmak için önemli bir fırsat sunuyor. BT toplumu olmanın yolu nitelikli insan kaynağına sahip olmaktan geçiyor” açıklamasını yaptı. Boyner, TÜSİAD-TBV işbirliği ve Deloitte’un katkılarıyla ‘e-Devlet/e-Belediye Kullanıcı Memnuniyet Araştırması’ yayımladıklarını da belirtti. Bu yıl 10.’su düzenlenen eTR Ödülleri’ne 56 projeyle rekor başvuru olduğunu belirten TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise, “eTR ödülleri kapsamında 2003-2011 yılları arasında 48 kamu kurumu çeşitli ödüller aldı. Bu sayılar, eTR Ödülleri’mize başvurma heves ve isteğinin sürdüğünü gösterirken bizi de yüreklendiriyor” dedi. Eczacıbaşı, “e-Devlet uygulamaları sayesinde işler daha çabuk, kolay ve hızlı yapılıyor. Bunun, iş tatminine sağladığı getiriyi para olarak ölçemeyiz. Ancak çalışanın, kurumun yaşam kalitesine yaptığı görünmez katkıyı görmezden gelemeyiz. Bu doğrultuda, 10 yıldır eTR Ödülü kazanmış bütün kurumlarımızı, tasarruf ve verimlilik hesabı yapmaya davet ediyorum. eTR Projeleri, neticede vatandaşın ödediği vergilerle yapılıyor. Vatandaşa, bu projelerle ne kadar tasarruf sağlandığını göstermek, devletin saydamlığına katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknoloji, İnovasyon ve Bilgi Toplumu Komisyonu Başkanı Erman Ilıcak da; “eTR Ödülleri’nin artan değerinin, e-Dönüşüme verilen önemin bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz. BT teknolojilerindeki gelişmeler devletle olan ilişkileri farklılaştırır” dedi.
“eTR Ödülleri Töreni”ne ana tema konuşmacısı olarak katılan National Center for Digital Government (NCDG) Direktörü ve Dünya Ekonomik Forumu, Devletlerin Geleceği – Küresel Gündem Konseyi Üyesi Prof. Jane Fountain “e-Devlet uygulamalarının daha şeffaf, daha ulaşılabilir ve daha basit olması kullanılabilirlik ve etkinlik açısından önemlidir. Türkiye e-Devlet uygulamalarında yenilikçi yaklaşımlar geliştiriyor. eTR Ödülleri finalist projeleri de yenilikçi uygulamalar olarak ön plana çıkıyor” açıklamasında bulunarak sosyal medyanın kamudaki önemine ve kullanım şekillerine de değindi.
Elektronik oylamayla gelen sonuçlar
Toplam 56 başvuru arasından finale kalmayı başaran 22 projeden ödül kazananlar 16 kişiden oluşan jürinin elektronik oylaması sonucunda belirlendi. Buna göre, kamu kurumlarına yönelik kategorilerde; ‘Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler’ kategorisinde iki proje ödülü paylaştı: Milli Kütüphane Başkanlığı ‘Görme Engelli Vatandaşlara Sesli Kitap Hizmeti’ ve Söke Ovası Sulama Birliği, ‘Söke Ovası Akıllı Sulama Projesi (Akıllı Ova)’. ‘Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler’ kategorisinde; Adalet Bakanlığı ‘UYAP Kurum Portal Bilgi Sistemi’, ‘Kamudan Kamuya e-Hizmetler’ kategorisinde ise İçişleri Bakanlığı ‘e-İçişleri’ projeleri ödül aldı. Yerel yönetimlere yönelik kategorilerde ise; ‘Büyük Ölçekli Belediye’ kategorisinde Konya Büyükşehir Belediyesi, ‘Konya Şehir Rehberi Uygulaması’, ‘Orta Ölçekli Belediye’ kategorisinde Bakırköy Belediyesi ‘Artırılmış Gerçeklik (AG) Destekli Afet Yönetimi ve Mobil Belediyecilik Uygulamaları’ adlı projeler ödüle layık görüldü.