eTR Ödülleri’nde büyük heyecan yaşandı
TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen ‘13. eTürkiye (eTR) Ödülleri’, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Örnek e-Devlet uygulamalarına dikkat çekilmesi, yenilikçi girişimlerin kamuoyuna tanıtılması, başarılı girişimlerin desteklenip özendirilmesi ve bu yöndeki uygulamaların yaygınlaşması hedefiyle bu yıl 13. kez düzenlenen ‘eTR Ödülleri’ne kamu ve özel sektörün bilişim yöneticileri büyük ilgi gösterdi. ’eTR Ödülleri’ toplantısında; TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Koç, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Ekonomi Yuvarlak Masası Başkanı Esin Güral Argat, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt konuşmalarını gerçekleştirdiler. Aydın, “Devlet ve özel sektör olarak bilgiyi menkul değer olarak görüp katma değer yaratmalıyız” değerlendirmesinde bulunup bilgiye dayalı üretimin önemine vurgu yaptı. Eczacıbaşı konuşmasında, “Teknolojiye dair bildiğimiz her şey hızla eskiyor. Yerini, anlamakta zorluk çektiğimiz yeni kavramlar, yeni paradigmalar alıyor. Ülkemiz, bu hızlı gelişime ayak uydurmak, hızla uyum sağlamak, koşusunu daha hızlandırmak zorunda. eTR Ödüllerimiz, en azından kamu kurum ve kuruluşlarımızı bu hıza teşvik amacını güdüyor. Diğer yandan TBV olarak tüm şehirlerde ‘Akıllı Şehir’ stratejisinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz ” dedi.
e-Devlet stratejilerinin üst düzeyde sahiplenilmesi büyük önem taşıyor
“Dijitalleşen ekonomi içerisinde dijital devletin varlığı büyük önem taşıyor” ifadesini kullanan Koç, “Dünya Ekonomik Forumu ve INSEAD’ın 2015 yılı Küresel Bilgi Teknolojileri raporuna göre; kamu hizmetlerinin çevrimiçi sunumu bakımından 140 ülke içinde 53. sıradayız. Kamu web sitelerinin vatandaşların e-Katılımcılığına uygunluğu bakımından ise 64.’yüz. Raporda, önceki döneme göre ilerlemeler kaydettiğimiz ancak halen önemli bir yol alınması gerektiği tespit ediliyor. Avrupa Komisyonu’nun 2015 tarihli e-Devlet raporunda, AB28+ ülkeleri içinde Türkiye ‘kullanıcı odaklılık’ bakımından en üst, ‘şeffaflık’ bakımından 2. sıradaki ülke grubunda yer alıyor. Bu veriler bizi daha fazla motive etmeli. Kısacası e-Devlet’i, sadece kamuda verimlilik için değil, daha şeffaf ve hesap verebilir, daha yenilikçi, daha katılımcı ve kapsayıcı; neticede güvenilir bir devlet için bir zaruret olarak görüyoruz. Hedeflere ulaşılması için e-Devlet stratejilerinin üst düzeyde sahiplenilmesi büyük önem taşıyor” açıklamasını yaptı. Argat da, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan kaynağına yönelik çalışmaların, çok daha hızlandırılması gerekiyor. Bilgi toplumuna dönüşüm genç insan kaynağında yatıyor” şeklinde konuşup sözlerine şöyle devam etti: “Bu kapsamda, bireylerin sahip olması gereken becerilerinin başında; fen, teknoloji, matematik ve mühendislik yani İngilizce kısaltmasıyla ‘STEM’ geliyor. STEM becerilerine sahip gençler yetiştirmemiz gerekiyor ki bu alanda uzman personel ve nitelikli işgücünü ve aynı zamanda girişimcileri ortaya çıkarabilelim.” Öğüt ise katılımcılarla şunları paylaştı: “4.5G ile dünya çapında rekabetçi ülke olma hedefine ulaşma yolunda, büyük bir atılım daha yaptık. 4.5G ve ardından gelecek yeni nesil genişbant teknolojiler, ülkemizde önemli bir ihtiyaç olduğuna inandığımız genişbant atılımının gerçekleşmesinde önemli rol oynayacak. Bu teknolojiler, yeni yatırımların önünü açarak ve ek istihdam yaratarak Türkiye’nin dünya dijital ekonomi ligindeki rekabet gücünü artıracak. ‘IoT’ alanında da bizi büyük fırsatlar bekliyor.”
26 proje yarıştı
‘Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler’, ‘Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler’, ‘Kamudan Kamuya e-Hizmetler’ ve ‘Yerel Yönetimler’ kategorilerinde finale kalan 26 projeden kazananlar, jürinin yaptığı elektronik oylamayla belirlendi. 13. eTR Ödülleri'ni kazananlar şöyle sıralanıyor:
-Kamudan Kamuya eHizmetler: Kalkınma Bakanlığı, Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı – e-Yazışma
-Kamudan İş Dünyasına eHizmetler: BTK – İnteraktif Frekans İşlemleri Sistemi (İFİS)
-Kamudan Vatandaşa eHizmetler: Sağlık Bakanlığı – e-Nabız
-Küçük Ölçekli Belediye: Selçuk Belediyesi – Mobil Belediyecilik Uygulamaları
-Orta Ölçekli Belediye: Kadıköy Belediyesi – Aklımdaki Kadıköy
-Büyük Ölçekli Belediye: İETT – Akıllı Ulaşım Sistemleri ile Toplu Taşımada Hizmet Kalitesinin Arttırılması.
Diğer yandan, e-devlet uygulamalarıyla örnek olan veya örnek teşkil edebilecek uygulamalara verilen, ‘TÜSİAD-TBV eTR Yürütme Kurulu Özel Ödülü’nü ‘TBMM Mobil Uygulama’ projesi aldı. ‘TÜSİAD-TBV eTR Yürütme Kurulu tarafından verilen ‘En iyi Gelişim Gösteren Proje Ödülü’nü ise ‘TSE BelgeNET’ projesi kazandı. Etkinliğin ana sponsoru Vodafone Türkiye tarafından, finale kalan kurumlar arasından Vodafone Dijitalleşme Endeksi’nde en yüksek puanı alan kuruma verilen ‘Vodafone Türkiye Özel Ödülü’ nü Sağlık Bakanlığı aldı.