‘EuroHPC Çağrıları Bilgi Günü’ne davet
EuroHPC süper bilgisayar sistemlerinden önemli ölçüde kaynak/hesaplama zamanı (GPU/CPU) almak ister misiniz? 17 Ocak tarihinde çevrim içi düzenlenecek olan ‘EuroHPC Çağrıları Bilgi Günü’ne katılabilirsiniz.
EuroHPC Ortak Girişimi Avrupa’daki Yüksek Başarımlı Hesaplama (YBH/HPC) ekosistemine öncülük etmek için finansman sağlayan bir kuruluş. EuroHPC Ortak Girişimi kapsamında açılan çağrılara başvuru yaparak ( http://eurocc.truba.gov.tr/?page_id=7087 ) EuroHPC süper bilgisayar sistemlerinden önemli ölçüde kaynak/hesaplama zamanı (GPU/CPU) alınabilir. Türkiye’den akademiden araştırmacılarla kamu sektörü, KOBİ ve endüstri temsilcileri bu çağrılara başvuru yapabilmekte.
Çağrılarla ilgili detaylar, destek mekanizmaları, sistemlere erişim politikaları ve diğer bilgilerin sağlanacağı ‘EuroHPC Çağrıları Bilgi Günü’ EuroCC 2 projesi kapsamında TÜBİTAK ULAKBİM tarafından 17 Ocak 2023 tarihinde çevrim içi olarak Zoom üzerinden gerçekleştirilecek.
Detaylı bilgi ve kayıt için etkinlik sayfası ziyaret edilebilir: https://indico.truba.gov.tr/event/108/
Etkinlik Programı
10.00 – 10.30 EuroHPC Çağrıları ve Erişim Politikaları (Regular & Extreme Scale Access)
Konuşmacı: Dr. Özlem Sarı (TÜBİTAK ULAKBİM)
10.30 – 11.00 EuroHPC Çağrıları ve Erişim Politikaları (Benchmark & Development Access)
Konuşmacı: Dr. Merve Demirtaş (TÜBİTAK ULAKBİM)
11.00 – 11.30 EuroHPC Çağrısı Proje Deneyimi
Konuşmacılar: Dr. Emrah Akkoyun (TÜBİTAK ULAKBİM, Sabancı Üniversitesi) ve Dr. Ogün Adebali (Sabancı Üniversitesi)
11.30 – 11.50 Soru & Cevap
İletişim: ncc@ulakbim.gov.tr
EuroHPC Ortak Girişimi nedir?
EuroHPC JU (European High-Perfomance Computing Joint Undertaking / EuroHPC Ortak Girişimi), Avrupa’da geliştirilen teknolojiye dayalı Yüksek Başarımlı Hesaplama (YBH) çözümlerinin kamu kaynaklarıyla oluşturulan merkezlerde kullanımını desteklemek için 2018 yılında kuruldu. EuroHPC Ortak Girişiminin ilk fazında; dünyanın en iyi 5’i arasında olacak 3 adet süper bilgisayarın, dünyanın en iyi 25’inde yer alacak 5 adet süper bilgisayarın kurulması ve süper bilgisayarlarla ilişkili araştırma ve inovasyon faaliyetlerinin çağrılarla desteklenmesi hedeflendi.
29 Mart 2019 tarihli Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır imzalı ortaklık başvurusunun kabulü ile 2 Nisan 2019’da Türkiye 28’inci üye ülke olarak EuroHPC Ortak Girişimine katılım sağladı. Bu başvuruyla eş zamanlı olarak 4 Nisan 2019 tarihinde kapanan ‘Precursors to Exascale’ çağrısına Türkiye İspanya, Portekiz ve Hırvatistan tarafından verilen ortak teklif verilmesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan tarafından imzalanan katkı taahhüdü ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından imzalanan diğer başvuru belgeleriyle mümkün oldu. 4-5 Haziran 2019’da Lüksemburg’ta gerçekleştirilen yönetim kurulunda ortak teklif kabul edildi.
Kabul edilen teklif ile 2023 yılında Barselona’da kurulan 150 Petaflop üstü kapasitesiyle dünyanın sayılı süper bilgisayarlarından birinde Türkiye doğrudan erişim hakkına sahip olacak.
Süper bilgisayarın adı: Mare Nostrum
Türkiye’nin İspanya’da ortak olduğu ve 2023 yılında çalışması planlanan süper bilgisayara Mare Nostrum (Akdeniz) 5 ismi verildi. İlgili süper bilgisayarın toplam sahip olma maliyeti 214 Milyon Avro öngörülmekte olup bu maliyetin yarısı AB tarafından karşılanacak. Barcelona’da kurulacak Mare Nostrum 5 sistemi dışında Finlandiya ve İtalya’da da ‘Pre-exascale’ sistemler kuruldu. Bu sistemlerin maliyetinin yarısı AB tarafından desteklendiği için, bu sistemlerin de Türkiye’den araştırmacılar tarafından kullanılabilmesi EuroHPC JU tarafından açılacak olan farklı kullanım çağrılarıyla mümkün olmakta. Ayrıca kurulmuş olan Petascale sistemler ve kurulacak olan sistemlere erişim de aynı çağrı sistemi kullanarak gerçekleşebilecek.