Extreme Networks Türkiye ve CIS Bölge Müdürü Hakan Olgunsoy: “Ağ çözümleri, Türkiye’nin büyüyen perakende sektörü için anahtar niteliğinde”
Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olan Türkiye’nin perakende sektörü dönüşüyor. Modadan FMCG’ye, sektör güçlü bir büyüme ile dikkat çekiyor ve giderek daha çevrimiçi hale geliyor. Zaman tasarrufu ve hızlı alışveriş yapma arzusuyla harekete geçen Türk nüfusu, mobil ve web alışveriş kanallarına ağırlık verdi ve bu da Hepsiburada ve Trendyol gibi birkaç yerel e-perakende devinin ortaya çıkmasına neden oldu.
Perakende yaklaşımlarındaki bu değişim, sektördeki öncüler için yeni zorluklar ve fırsatlar ortaya çıkardı. İş modellerini; büyük çevrimiçi satış hacimlerini, lojistik ve envanteri yönetmeyi içerecek şekilde ayarlamak, ağ performanslarının her zamankinden daha önemli hale gelmesine neden oluyor. Buradan yola çıkışla Wi-Fi ve bulut analitiği gibi çözümlerin ülke genelindeki perakende operasyonlarını temelden dönüştürme gücü belirgin bir konu başlığı haline gelmiştir.
Peki bu nasıl oluyor? Gelin açıklayalım.
Perakendeciler, rekabetçi kalabilmek ve müşteri çekebilmek için sürekli olarak trendleri takip etmeli ve çevrimiçi ve mağaza içi alışveriş deneyimlerini müşterilerine özel hale getirmeli. Günümüzde şirketler, teknoloji ve yazılım kullanarak hataları azaltmayı, teslimatları yönetmeyi ve envanterleri izlemeyi hedefleyerek tedarik zincirlerini otomatikleştirmeye çalışıyor. Bu yüzden sanal depolama, elektronik raf etiketleme ve dijital ekranlar gibi teknolojik gelişmelerin olanaklarını kullanabilmek için güçlü kablosuz bağlantılara da ihtiyaç duyulmaktadır.
Önemli olan, gelecekte pazarın yaklaşan trendlerini ve perakende sektörünün bunlardan en iyi nasıl yararlanabileceğini tespit etmektir. Fiziksel olarak, çevrimiçi ya da hibrit bir modelle mi çalışıp çalışmadığı fark etmeksizin derin analitik ve iş zekâsı, rekabetçi perakende satış noktaları için vazgeçilmezdir. Verinin “yeni petrol” olduğu düşünüldüğünde, şirketlerin, satışlarını etkin şekilde geliştirmek için, satın alma davranışıyla ilgili bilgileri ve trendleri yakalamaları, analiz etmeleri ve üzerine hareket etmeleri hayati bir öneme haizdir. Perakendeciler, insanların neyi, nasıl, ne zaman ve nereden satın aldığına dair verileri toplamak için ağları her zamankinden daha çok ve etkin kullanmak durumundalar. Tüm bu potansiyeli perakende şirketleri için açmanın anahtarı, talep edilenin üstesinden gelebilen, yeni gereksinimlere ve büyümeye esnek bir şekilde adapte olabilen, operasyonlar ve müşterilerle ilgili verileri ve iç görüleri sağlayabilen güvenli, esnek ve zeki bir ağdır.
Dünya genelindeki perakendeciler de aynı fikirde. Extreme Networks ve Retail Systems Research tarafından yapılan son bir ankete göre, küresel perakende endüstrisinden katılanların %94’ü, kısıtlı ağ bant genişliğinin teknoloji benimseme zorluklarına neden olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ankete katılan perakendecilerin %92’si, Wi-Fi bağlantısının mağazada kesintisiz bir alışveriş deneyimi sunmak için önemli olduğunu söylerken %96’sı da mağaza operasyonlarını otomatikleştirmek ve temel süreçleri optimize etmek için etkili olduğunu belirtiyor.
Türkiye özelinde konuşacak olursak, güçlü ağ çözümlerine olan talebi görmemek mümkün değil. Şirketlerin küresel ve yerel genişlemeye odaklandığı, ofislerin, depoların ve satış noktalarının coğrafi dağılımının karmaşık sistemlerle birleştirildiği binlerce ağ noktasının birleştirilmesi için, bütünleşik bir ağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu karmaşıklıklar, Türk şirketlerinin daha fazla bulut tabanlı bir altyapıya geçiş yapmalarına da yol açıyor; bu sayede yapay zeka ve makine öğrenimi yeteneklerinden yararlanarak dijital altyapılarını optimize etmek ve iş operasyonlarını geliştirmek için daha fazla iç görü elde etmelerine olanak tanıyor.
Ayrıca, ağ çözümlerini geliştirmenin şirketin iş hedefleriyle nasıl uyumlu olabileceğine dair birkaç başarılı vaka çalışması da gözlemledik. Küresel lojistik pazar liderlerinden biri olan Ekol Logistics ile birlikte çalıştık ve ağ çözümlerini kullanarak gelişmiş teknolojileri (veritabanı yönetimi, bilgi güvenliği vb.) operasyonlarına entegre etmelerine yardımcı olduk. Sonuç olarak, süreçlerini otomatikleştirmeyi, verimliliği artırmayı ve müşteri memnuniyetini artırmayı başardılar.
Perakende sektörü özelinde konuşacak olursak, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret şirketlerinden biri olan, Extreme Networks müşterisi bir firma, karmaşık operasyonlarını kurumsal ofislerden depo ve ayrıştırma merkezlerine, hatta bölgesel dağıtım merkezlerine kadar yönetmek için ağ çözümlerine güveniyor. Teknolojiye yönelik bir şirket olan müşterimiz kendilerine sağladığımız bu ağ mimarisini, milyonlarca çevrimiçi sipariş ve teslimattan fatura düzenlemeye ve iadelerine kadar olan işlemleri denetlemek için kullanıyor. 7/24 çalışan müşterimizin, kendi müşterilerine sorunsuz bir hizmet sunabilmesi için sıfır kesintiyle çalışması gerekiyor.
Türk perakendecilerinin önünde, rekabetçi bir ortamda heyecan verici bir yolculuk var ve ağ mimarileri bu süreçteki gelişim ve büyümeyi sağlamak için oldukça önemli olacak. Ağ altyapılarını endüstrinin omurgası olarak tanıma ve stratejik ve dikkatli şekilde kullanıldığında tüm faydalarını ortaya çıkarabileceğimizi kabul etme zamanı geldi. Perakende sektörünün geleceğine yol alırken, yarının teknoloji ihtiyaçlarına daha fazla şirketin adapte olacağını göreceğiz, ancak bunu daha erken yapanlar ödüllerini daha erken alacak, faydalarını herkesten önce görecek.