Facebook, görmezden gelmeyi bıraktı
Facebook, sosyal medyadan beklenen büyük adımı attı. Kullanıcıların Facebook profillerini oluşturuken kullandıkları cinsiyet kategorisine yeni seçenekler ekledi. İnsanlar artık kendilerini, kadın ya da erkek olarak ifade etmek zorunda değil. Heteroseksüel olmayan cinsiyetlerin de varlığı kabul edildi.
“Cinsiyet kategorileri” arasında sıkışan milyarlarca insan kurtuluyor
Günümüz dünyasında var olmak için, sosyal medyada yer almak şart. Bunun için oluşturulacak profillerde “cinsiyet” kategorisi sadece kadın ve erkek seçeneklerini içeriyordu. Kadın ve erkek Sosyal medyada da eksik kalan bedenin cinsiyetini “seks”, toplumsal cinsiyetimizi de “cinsiyet” ile ifade ediyoruz. Facebook profillerimizde paylaştığımız kategori ise, sadece hangi cinsiyetin bedenine sahip olduğumuzu değil, hangi cinsel kimliği benimsediğimizi de içeriyor. Haliyle bu durumda kavramlar iç içe geçiyor. Aslında bedene ilişkin olan bu iki kavram, çok karmaşık değil. Ancak “cinsiyet” kavramı, bedeninin cinsiyetine ilişkin sosyal roller doğrultusunda belirlendiği için oldukça geniş bir alan. Bireylerin kendi cinsel tanımlarını belirtmekle yükümlü oldu.
14 Şubat'ın hemen öncesinde gerçekleştirilen bu düzenleme, LGBT bireylerin yok sayılmasını durduracak etkili hareketlere vesile olması bekleniyor.
Facebook LGBTT ile çalıştı
Kendisi de bir LGBTT birey olan Facebook Yazılım Mühendislerinden Brielle Harrison, birçok insan için anlamlı olmayan bu çalışmanın, birçok insan için dünyanın en önemli meselesi olduğunu ifade etti. Sosyal baskılar nedeniyle cinsel kimliğini açıkça ifade edip yaşayamayan milyarlarca insan, Facebook'un bu küçük adımıyla özgür bir yaşama bir adım daha yaklaştı, hem de çok büyük bir adım.
Google Plus daha önce “diğer” kategorisini kullanarak bir adım atmıştı, Whatsapp'ın, eşcinsel dostu semboller eklemesi de ses getirmişti. Çok geç de olsa, bu adımla heteroseksüel olmayan insanların, kendi cinsel kimliklerini ifade edebilme fırsatı bulmaları mümkün oldu.
Elbette bu gelişme şimdilik demokrasi engelli ülkelerde uygulamaya geçmeyecek. Ne yazık ki Türkiye de bu ülkelerden biri. Zira, cinsiyete dayalı ayrımcılık; baskı, taciz, saldırı hatta cinayetlere kadar geniş ve cezalandırılmayan bir suç yelpazesine sahip.
Bu değişikliğin Facebook'a ivme kazandırması bekleniyor. Bu hareket, bir kaç isim kategorisinden daha fazlasını içeriyor. Çünkü reklamlar, heteroseksüel dünyanın tüketim alışkanlıklarına göre planlanıyor. Bu durumda LGBTT bireyler için reklam içerikleri biraz geriden gelecek. Ya da bu çalışma, reklamcılara bir ivme kazandıracak.