Facebook her yerde peşimizde
Daha çok Foursquare gibi uygulamalardan alıştığımız, bir yerde olduğu bildirme durumu, yüz tanıma sistemlerinin de dahil olduğu bir fırsat aracısına dönüşüyor. Redpepper isimli pazarlama şirketi, mekânların girişine takılan bir kamera ile Facebook’taki kullanıcı fotoğraflarını eşleştiriyor. Ardından profili belirlenen kişinin daha önce beğendiği sayfalara göre kişiselleştirilmiş fırsatlar doğrudan kişinin cep telefonuna geliyor.
Redpepper’ın açıklamasına göre, “Facedeals uygulaması kullanıcıların Facebook hesabında izin verdiği sürece kullanılabiliyor. Yardımlarınızla, uygulama en yeni etiketlenmiş fotoğraflarınızı, kamerada gördüğü suratla karşılaştırarak algılıyor. Kişiselleştirilmiş fırsatlar, üye iş yerlerinden üyelerin akıllı telefonlarına gönderiliyor.”
Yüz tanıma sistemi, Facebook’ta 2011 yılının Haziran ayında başladı. Kullanıcılara bilgi vermeden fotoğraflar üzerinde “etiket önerilerinde” bulunmaya başlayan sistem, doğrudan kullanıcı fotoğraflarını tanıyabiliyor. Şirket, şu ana kadar Facebook için geliştirdikleri kameranın altı işletmede kullanılmaya başlandığını belirtti. Mekanlar arasında bir striptiz kulubü ve bir fotoğraf stüdyosu bulunduğu ifade edildi.
Bu yeni yüz tanıma teknolojisi Philip Dick’in Azınlık Raporu (Minority Report) filmini akıllara getirdi. Filmin ünlü sahnesinde, kahramanımız alışveriş merkezinde kalabalık içinde yürürken kameralar kişiyi tanıyarak özel fırsatlar sunulmasını sağlıyordu.
Biyometrik teknolojileri devletler de kullanıyor
Artık gittiğimiz yerlerde doğrudan pazarlama araçlarının bize özel olması için “kişisel mahremiyet” hakkı yok sayılıyor. Zira kullanıcılar tam olarak neye izin verdiklerini bilmeden ya da izin verdiklerinin ötesinde gerçekleştirilen bilgi akışının farkında bile olamadan sürekli etiketleniyor, konum bilgisi paylaşılıyor.
Facebook, birkaç ay önce İsrail’in Face.com şirketini satın almış ve 40 milyar profil fotoğrafına sahip olan sirketin veri bankasına sahip olmuştu. 2010 yılında IBM, RFID teknolojisiyle kişileri ilgilendirmeyen reklam kalabalığını aşabilmek için kişiselleştirilmiş reklam uygulamasını tanıtmıştı.