Facianın iletişimi
Paris’te 13 Kasım Cuma gecesi terör eylemi ardından, 16 Kasım Pazartesi sabahına kadar atılan tweet sayısı 15.4 milyona ulaşmıştı. (İçinde “Paris” geçen tam sayı: 15,399,763). Bu satırları okurken, bu sayı daha artmış olacak.
Twitter’ın Periscope’u, Paris’i aktarmakta yetersiz kaldı. Siteye fazla malzeme gelince “olmadı.” Twitter Moments daha çok haber, daha çok görsel yayınladı.
Facebook, “Safety Check” (Güvenlik Kontrolü) uygulamasını açtı. Face’den haberleşenler, durumlarını buradan duyurdular. İlk 24 saatte kullananlar 4 milyonu aşmış. Dünya çapında 78 milyon kişi, saldırı sırasında 183 milyon kez bu yolla haberleşmiş.
#prayforparis (Paris için dua edin), 10 saat içinde 6.7 milyon ileti aldı. #RechercheParis (Paris’te arayın) 24 saatte 1 milyon ileti aldı. #UneBougiePourParis (Paris için bir mum) ve benzerlerine dair rakamsal analizi bilimciler yapsın diye bekleyeceğiz.
Bu bir kaç örnek, iletişimin hızını, çeşitliliğini gösteriyor. İletişim kaynaklarının çoğalması, bir doğrulama denetiminden geçmeden “vatandaş haberi” olarak dünyaya yayılması sorun da yaratıyor. Buzzfeed, 13 Kasım gecesi bazı yayınların “doğru olmadığını” listeledi. (Buzzfeed de kendi başına ne kadar güvenilir, ayrı konu…)
Örneğin, Eyfel Kulesi’nin ışıkları karartıldı görüntüsü Ocak 2015’teki Charlie Hebdo’dan sonraki görüntüymüş. Kulenin ışıkları zaten gece 1’de kapatılıyormuş… Almanya’da sokaklara dökülerek olayı protesto edenlerin görüntüsü Ocak ayına ait bir göçmenlik karşıtı yürüyüşmüş aslında… Sabah 2.43’te Paris’te caddelere sığmayan kalabalıkların görüntüsü de yine Ocak ayından kalmaymış… Ve Über, “o” gece taksi fiyatlarına zam yaptı haberi uydurmaymış, v.b…