Farklı Disiplinlere Aynı Anda Hakim Olmak Fark Yaratıyor
Pegasus Hava Yolları Filo Yöneticisi Korhan Çelik, uçak kaptanı olmanın yanı sıra yazılım ve algoritmalara da ilgi duyan bir isim. Bu iki disipline aynı anda hakim olmak, daha önce düşünülmemiş niş çözümlerin ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.
Pegasus Hava Yolları Filo Yöneticisi Kaptan Korhan Çelik, uçak uçurmanın yanı sıra hayatının bir döneminde yazılım ve algoritmalara yakın olmuş bir isim. “Bizde iki tip var” diyor Çelik. “Airbus ve Boeing tip. İki filoda toplam 1.000 pilotumuz var. Yaklaşık 80 uçağımız var. Ben de filoların bir tanesinden sorumlu yöneticiyim. Yazılım hep ilgi duyduğum bir alandı. Geçmişte de buna benzer şeyler yapmıştım. Yazılımı bilmek, algoritmayı anlayabilmek, bir takım ihtiyaçları dijital ortamda hayatı kolaylaştırmak yönünde ilerlediğimiz zaman, aynı dilin konuşulabilmesinde entegratör gibi bir görevim oldu. Standart bir kaptan pilot olarak uçuş operasyonunu yürütürken bir takım olayları gözlemliyorum. Ama beynimin bir tarafı akışları, sorgulamaları düşünüyor.
Örneğin birlikte bir program geliştirdik. Kokpittekilerin günlük programlarını takip edebilecekleri, başka yönleri ve özellikleri de olan bir program. “Programın gündüz modu olmasını söylediler, ben ise gece modu da olmasını önerdim. Nedenini sorduklarında, “Bizim tüm enstrümanlarımız gece gözü yormayacak şekilde çalışır. Kokpitte birden parlayan bir ışık kaynağı olursa rahatsız oluruz’. Bunu daha önce düşünmemişlerdi. Bu ancak aktif uçan birisinin bilebileceği bir gerçekti.” Çelik, “Diğer şirketlerin geldiği noktayı takip ediyoruz” diyor. “Katıldığımız uluslararası fuarlarda ve birtakım organizasyonlarda -ki birkaçında tanıtım görevinde de bulundum- dijital dönüşümde ne kadar ileride olduğumuzu görüyorum.
Biz konumlama olarak Türkiye’de dijital altyapı kurup bunu mükemmelleştirme konusunda iyi bir yapıdayız. Aldığımız ödüller, şirketin bundan ciddi bir kazanç sağlaması bunun bir göstergesi. Bizim geliştirdiğimiz programların başka kullanıcılara satılması da mevcut niş markete yönelik ürün geliştirdiğinizi ortaya koyuyor. Dolayısıyla Pegasus Hava Yolları dijital anlamda Türkiye’nin en iyisi. Birçok açıdan çok öndeyiz. Katıldığımız bir konferansta ürünlerimizi tanıtırken, nasıl bir ekiple bu işleri yaptığımızı anlatırken bizden sonra gelen dünya şirketleri; ‘Pegasus’tan arkadaşlarımız şunları yapıp, bu noktaya gelmişler, biz de umarız buraya geleceğiz’ dediler. Bu firmalar Avrupa, Amerika’nın büyükleri. Pegasus’un bu kadar ileride olduğunu bilmediklerini söylediler.”
Yönetim Fikre Destek Olunca Çalışanlar İşi Sahipleniyor
Çelik, havacılıktaki acımasız pazar şartlarının yanı sıra uçağın kendisinin çok pahalı bir sistem olduğuna dikkat çekiyor. “Yakıt gibi çok pahalı bir giderimiz var” diyor Çelik. “Bu sektörde çalışanların ücretleri çok farklı, yüksek boyutlarda. Dolayısıyla insanı, makineyi, yakıtı efektif kullanmalısınız. Hepsinin üzerine bir de kâr etmeniz gerekiyor. Sıkı ve dar bir marjı var. O dar marjda da kâr edebilmek, bir takım şeyleri iyi yaptığımız anlamına geliyor. Dijital dönüşüm artık tüm dünyada yeni bir konsept. Firmalar artık çalışanlara eğitim verip, bu konuda yenilikçi fikri olanları ön plana çıkarmaya çalışıyor.
Benim için kolay olan; başka bir şirkette çalışsaydım ve birtakım fikirlerim olsaydı hiç kapım çalınmayabilirdi. Beni Pegasus’a bağlayan en önemli şeylerden bir tanesi de bu. Bir konuyla ilgili bir fikriniz olduğunu ve bu fikrin geliştirilebileceğini söylediğinizde sonuna kadar deneyimlenip yapılmasının kapısı açılıyor. Bazen lafta kalır, her şey sizin istediğiniz şekilde gelişmeyebilir; ama yönetimdekilerin çalışanların fikirlerini dinlemeye yönelik tavrı önemli. O yolun, serbest kürsü halinin açılması lazım. Siz yukarıdan açık bir spektrum sunduğunuz zaman fikirler geliyor, o fikrin sahibi insanlar işi sahipleniyor.”