FARKLI İHTİYAÇLARIN ÇÖZÜM NOKTASI İŞ ZEKÂSI
İş zekâsı uygulamaları; şirketin ölçeğine, faaliyet gösterilen sektöre, ihtiyaçlarına ve stratejisine göre değişiklik gösterse de, Bizcon Bilişim İş Zekâsı Uygulamaları Grup Yöneticisi Özgür Yavuzkara, bu alanda öne çıkan ihtiyaç ve talepleri; raporlar, yönetim kokpitleri, kârlılık, planlama ve bütçeleme, strateji yönetim ve veri madenciliği olarak sıraladı.
Metric Technology Teknoloji Direktörü Erkan Altan, birçok işletmede farklı iş zekâsı projeleri gerçekleştirildiğini belirtti. Altan, hedef kitleye ve ihtiyacın kapsamına göre iş zekâsı projelerinin operasyonel, taktiksel ve stratejik olarak üç ana başlıkta incelendiğine dikkat çekti. IBM Türk Yazılım Grubu Satış Müdürü Arzu Gelgeç’e göre ise şirketler iş zekâsı çözümlerini içinde bulundukları durumu, o an neyi yaptıklarını analiz etmek için kullanıyor. Ama Gelgeç, bunlara yanıt bulmanın rekabette tek başına yeterli olmadığını ifade etti. “Kurumların giderek daha da artan bilgi yığınlarının arasında, rekabette belli oranda öne çıkabilmeleri için gelecekte yapmaları gerekenlere odaklanmaları gerek” diyen Gelgeç, şöyle devam etti:
“Dinamik raporlama ve performans modelleme
gibi çözümlerle daha gelişmiş bir analiz gücüne ve raporlama yeteneğine sahip olunabiliyor ve rekabet avantajı sağlanabiliyor. Günümüzde şirketlerin iş performanslarını ölçümleyip geçmiş dönemlerle kıyaslayabilmeleri ve önceki yıla oranla yaşanan değişimlerin analiz edilmesi gerekiyor.”
SOSYAL MEDYANIN
ETKİSİ
Likya Teknoloji Yönetici Ortağı Ayhan Demirci, bu konuda ilk talebin özellikle üst yönetimler tarafından, düzenli ve güvenilir raporlama olarak ortaya çıktığına dikkat çekti. Bunu, Demirci’nin tabiriyle ‘biraz da zorunlu olarak’ veri kalitesi iyileştirme talepleri izliyor. Bu iki alanda ilerleme kaydedildikten sonra da kestirimsel uygulamalar, segmentasyon, müşteri kaybı önleme, kredi risk uygulamalarının talep edildiği görülüyor.
Obase Genel Müdürü Bülent Dal, bu konuda şirketlerin 4 ana başlıkta stratejilerini belirlemek zorunda olduğuna dikkat çekti. Bunlardan ilki mobil zekâ. Her geçen gün akıllı telefon ve tablet PC’ler ile tüm işlerimizi daha fazla yapıyoruz. Mobil zekâ uygulamalarının bilgiyi ulaştırma ve sorgulamanın yanı sıra veri girişi sağlama, hareket kaydı yaratma gibi özelliklerinin de olması gerekiyor. İkinci önemli başlık sosyal zekâ. “Facebook, Twitter, Youtube gibi sosyal ağ ortamlarında bireyler sadakat kartlarına sahip oldukları şirketlere bıraktıklarından çok daha fazla bilgiyi bırakıyor” açıklamasını yapan Dal, şöyle devam etti:
KATLANARAK BÜYÜYEN VERİ
“İş zekâsı; sosyal medya ve şirket için CRM, ERP sistemlerini bütünleştirmede ve klasik tabiri ile ‘360 derece müşteri görüntüsü’ oluşturmada önemli bir rol alacak. Üçüncü önemli başlık bulut zekâ. Şirketler ciddi yatırımlar ve iş zekâsı, veri ambarı alanında kurulacak sistemler ile ilgili deneyimli personel bulma zorluğuna girmeden, bulut üzerindeki iş zekâsı, veri bütünleştirme ve veri ambarı ortamlarını kullanabilecekler. Dördüncü başlık ise büyük veri. Geçen yıla göre şirketlerin veri hacmindeki yıllık ortalama artış yüzde 60’ın üzerinde. 2015 yılında her 72 saatte bir, veri hacminin 2 katına çıkacağı tahmin ediliyor.”
ABH Kurumsal Uygulama Hizmetleri Müdürü Atakan M. Karaman, belli bir olgunluk seviyesine ulaştıktan sonra şirketlerin iş zekâsı çözümlerine yöneldiklerini belirtti. Karaman şu değerlendirmeyi yaptı:
“Karar alma süreçlerinin kalitesi ve performansı, son derece karmaşık bir dizi sürecin kalitesiyle doğrudan bağlantılı. Çünkü rekabet ortamında yöneticiler, hem pazarın işleyişi, hem de kendi kurumlarının pazara nasıl tepki verdiğini aynı anda görmek, bu bilgi üzerinden gerekli iyileştirmeleri ve değişimleri hayata geçirmek gibi çok zorlu görevlerle karşı karşıya. Özellikle iş zekâsı çözümleri şirketin insan kaynağı, finansal, üretim, lojistik ve satış süreçlerindeki bilgileri birleştirerek raporlama imkanı sunduğundan, yöneticilerin tüm yönleriyle elindeki durumu görmesi ve geleceğe göre planlama yapmasına imkân sağlar.”