Farklı satış modellerine uyum sağlayanlar ayakta kalacak
Hem Türkiye’de hem de bulut bilişime olan ilgi hızla artıyor. Özellikle dijital dönüşüm zorunluluğu işletmelerin bulutun avantajlarını kullanmaya teşvik ediyor. 2017 yılında yıllık yüzde 78’lik büyüme ile özellikle hibrit bulut pazarının 155 milyar dolara çıkması bekleniyor. Tüm bulut modelleri içerisinde hibrit bulut, yüzde 32 ile en fazla tercih model olarak öne çıkıyor.
Bulut bilişimin esnekliğinden ve gücünden yararlanan şirketler, müşteri hizmetlerinde bir dönüşüm yaratan yeni dijital iş modelleri sunuyor. Ayrıca tüm endüstriyi ve hatta kültürü yeniden şekillendiren ve yeni nesil ekonomik modelleri bulunan tamamen yeni işletmeler öne çıkmaya başladı. Tabii bu ortam karşısında kanal da evrim geçiriyor. Esneklik ve ölçeklenebilirlik için müşteri gerekliliklerini daha iyi karşılamak adına BT kanalının kendisi de gittikçe daha esnek ve ölçeklenebilir hale geliyor. “Bugünkü kanalın yalnızca iki veya üç yıl öncesi ile çok az ve hatta belki de hiç benzerliği kalmadı” diyen Dell EMC Türkiye Ülke Müdürü Sinan Dumlu, “Satıcıların, yönetilen hizmet sağlayıcılarının ve dışkaynak sağlayıcılarının sahip olduğu yetkinliklerin birleştirilmesiyle birlikte, birkaç yıl içinde bu farkların anlamı da çok az olacak. Aksine sadece ‘ortaklara”’sahip olacağız, yani segmentasyon yerini gerektiği şekilde farklı satış hareketleri sunmak üzere esneyebilen ortaklara bırakacak” dedi.
Yeni bir güçlü kurumsal BT çağına ilerlemeye devam ettikçe, önümüzdeki yıllarda da bu değişimin hızının daha da artacağını düşünen Sinan Dumlu’ya göre bu da aşağıdaki şekillerde ortaya çıkacak:
– Kanal işbirliği içinde rekabet, daha yaygın hale gelecek
– Yetenek savaşı olacak
– Flash, yazılım tanımlı ve hiper birleştirilmiş altyapılarda yüksek büyüme göreceğiz
– Dağıtıcılar, evrim geçirmeye devam edecek.
Sonuç olarak, nesnelerin internetinin de bir getirisi olarak, tüm işletmeler bir nevi büyük veri işletmesi olacak. İlerleyen yılarda da, kanal şirketleri, işletmelerin bu yeni veri odaklı dünyaya geçişine yardımcı olmaları konusunda daha faza öne çıkacak.
Dell EMC olarak yeni yılda bu yönde kanal programı ve yaklaşımlarını da yenilediklerini kaydeden Sinan Dumlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Yeni kanal programımız, bu dijital çağda ortaklarımızın eriştikleri kitleyi genişletmek ve müşteri taleplerini karşılamak üzere Dell EMC'nin artan gücünden faydalanmasına yardımcı oluyor. En uçtan merkeze ve buluta kadar uzanan geniş, yenilikçi ve endüstri lideri çözümler portföyümüz ile tüm kanal ekosistemimizin yeni fırsatları yakalamasını sağlamayı ve ortaklarımızın dijital dönüşüm ile gelen güncel teknoloji evriminde müşterilere yardımcı olabilecek bir konumda olduğundan emin olmayı amaçlıyoruz.
Dell EMC, ortakların beklediği bilinirlik ve kârlılığın yanı sıra yeni araçlar ve fırsatlar sağlamak için eski Dell ve EMC programlarının en iyi özelliklerini içinde barındıran, yeni Ortaklık Programı'nı detaylandırdı. Kolay, Öngörülebilir ve Kârlı başlıklarıyla ifade edilen üç temel ilkeye dayanan yeni entegre program, bugün ve gelecekte, iş ortaklarının ihtiyaçlarını karşılayan olağanüstü bir yenilik getiriyor. Dell EMC'nin kanala olan bağlılığını yeniden ortaya koyacak şekilde tasarlanmış yeni program, üç kademe içeriyor: Altın, Platin ve Titanyum.
Titanyum kademesi içinde ayrıca Dell EMC ile olağanüstü bir uyum içinde çalışan ortaklar ile ilişkiyi güçlendirmek üzere özel olarak yaratılmış Siyah Titanyum statüsü yer alıyor. Ek bir kolaylık olarak program, ortakların yatırımlarını ve işlerini önlerindeki 12 aylık sürede geçerli kuralları bilerek planlayabilmeleri için yıllık takvim bazında işleyecek. Program, aynı zamanda otomatik bir geri ödeme süreci sunacak şekilde tasarlandı. Böylece ortaklar, her hafta ne kazanç elde ettiklerini bilecek.
Satıcılar ile hizmetler arasında bağlantı kurulmalı
Son zamanlarda değişim kanalda, bulut devrimi nedeniyle çokça hissediliyor. Bugün, dağıtıcıların bulut hizmetlerini birleştirmesi ve donanıma ağırlıklı bir iş yürütürken satıcılar ile bu hizmetler arasında bağlantı kurması gerekiyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde varlığını sürdürmek ve başarılı olmak isteyenler için çok önemli bir değişik olarak göze çarpıyor. Çeşitli sağlayıcıların bulut hizmetlerini birleştirmek ve bu hizmetleri satıcılara sunmak da müşterilerine altyapı ihtiyaçlarına yönelik tüm çözümleri sunmaya çalışan satıcılar için paha biçilemez olacak.
2018 yılında, daha fazla dağıtıcının, özel bulut hizmetlerini birleştirip ilişkilendirmesini ve sağlayıcıların rolünü üstlenmesini bekleniyor. Bu da dağıtıcılar, müşterilerine etkili hibrit bulut ortamları sağlamaya odaklanırken, BT sağlayıcılarının ürün inovasyonuna odaklanmasına olanak tanıyacak.
Aynı zamanda yeni kanal oyuncuları özel yazılım ve orta ölçekli uygulamalara hizmet vermek için fırsatlardan yararlanmaya çalıştıkça, yeni oluşan hiper birleştirilmiş altyapı segmentinin büyüyeceği öngörülüyor. Hiper birleştirilmiş pazar, tamamen kanala odaklanarak temel olarak orta ölçekli işletmeleri hedefliyor ve satıcılar için önemli bir yeni gelir kaynağı vadediyor.
Yazılım tanımlı altyapılar, kanal için güçlü bir satış kaynağı olmaya devam edecek. Artık, kurumsal BT’nin geleceğinin, altyapının tümüyle sanallaştırılmasına bağlı olduğu açıkça görülüyor. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda başarılı olmak isteyen tüm kanal oyuncuları, satış kataloglarında yazılım tanımlı teklifler bulunduracak.