Farklı teknoloji yatırımları gündemde
Lojistik sektörünün Türkiye pazarındaki köklü oyuncularından Aras Kargo, 1979 yılında başladığı yolculuğuna bugün, 19 bölge müdürlüğü, 28 transfer merkezi, 790 şube, 2500 araçlık filosu ve 8 bin 800 kişilik bir kadro ile devam ediyor. Her ay 6 milyon kişi ve kuruluşa hizmet verilen Aras Kargo’da, günde 300 bin irsaliye kesiliyor. Kargoculuk işinin zamanla yarış olduğunun altını çizen Aras Kargo Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Güçlüer de, kargonun sağlam ve maksimum hızda izlenebilir olarak yerine ulaştırılmasında en büyük destekçinin de bilgi sistemleri olduğuna dikkat çekiyor. Bu doğrultuda hem operasyonel verimlilik hem de verilen hizmeti bir adım ileriye götürebilmek için Aras Kargo’da farklı bilişim projelerini hayata geçirdiklerini ifade eden Güçlüer, “Bilgi sistemlerinin 7/24 kesintisiz ayakta olması şart. Buna operasyonel yazılım ve geri planda çalışan ERP yazılımları ve ön tarafta çalışan CRM yazılımlarımız da dahil. Bir şubenin haberleşmesinin kesilmesi demek o şubede yapılması gereken okutmaların, sistem girişlerinin veya teslimat düşüşlerinin yapılmaması anlamına geliyor. Bu da bütün yapıyı etkiliyor. Yani sektörün beklentisi 7/24 sağlıklı çalışacak kesintisiz sistemler olarak karşımıza çıkıyor” diye
konuştu. Diğer taraftan maliyetleri aşağı çekecek, verimliliği artıracak yenilikçi bilgi teknolojileri projelerinin de çok büyük önem kazandığını belirten Güçlüer, bu çerçevede de
yeni projeler geliştirerek devreye aldıklarını dile getirdi.
Farklı projeler
Bu sene içinde gerçekleştirdikleri önemli projeler arasında bir iş zekâsı ve veriambarı projesi olduğunu belirten Güçlüer, “Buradaki amacımız bütün raporlama ve esnek analiz sisteminin tek bir çatı altında toplanması idi. Ayrı bir sunucu altında bu sistemi yapılandırdık. Çok kısa sürede de bunu tüm Türkiye’ye yaygınlaştıracağız. Bu sayede arkadaşlarımız, standart raporlama dışında bir analiz edelim dedikleri her konuyu analiz etme olanağına kavuşacaklar. Bu web tabanlı bir sistem ve belli yetkilerle her yerden erişilebilir durumda. Böylece işimizi iyileştirmek için gerekli bir analiz aracına sahip oluyoruz” diye konuştu.
El terminalleri ile yeni uygulamalar da gündemde
2009’un sonunda başlattıkları el terminalleri projeleri de olduğunu belirten Güçlüer, şöyle konuştu:
“Kuryelerimize Intermec ve Motorola şirketlerinden aldığımız el terminallerini dağıttık. Şu anda 1300 tane var. 1200 tane daha alacağız. Bu el terminallerine yazdığımız yazılımla kuryelerin bütün operasyonu anında ve sisteme çevrimiçi bağlı olarak gerçekleştirilebilmekte. Şubeden çıktığı anda bu şekilde kargonun her hareketini izlediğimiz gibi müşteriye verildiğinde de müşteri verildi bilgisini görüp bunu da internette müşterimizin kullanımına açma olanağımız var” dedi.
El terminallerinin akşam işleyişini çok hızlandırdığını da belirten Güçlüer, şöyle konuştu: “Kurye anında teslimini düşebildiği için sisteme ayrıca bir giriş işlemi yapılmasına gerek kalmadı. Bu el terminalleri ile ilgili yeni projelerimiz de var. O gün kuryenin çıkacağı adresleri sistematik olarak el terminaline aktarıp bir rota planlama yazılımı aracılığıyla ona bir rota çizme, hatta bir navigasyon yazılımı aracılığıyla hangi yollardan gideceğini kendisine söyleme ve doğru yere çok kısa sürede gitmesini sağlamayı hedefliyoruz. Burada birinci amacımız yeni kuryelerin bölgeye ısınması ve zaman kayıplarının önüne geçmek.”
Sırada veri madenciliği ile CRM çalışmaları var
Yaptıkları projelerden birinin de CRM altyapısını hazırlama projesi olduğuna değinen Güçlüer, veri tekilliğinin de şirketlerin önemli sorunlarından biri olduğuna işaret ederek bu konuda özel bir çalışma yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Biz bu proje için bir veri tekilleştirme aracı aldık. Uygulama birbirine belirli bir oranda benzeyen müşteri kayıtlarını önümüze getiriyor ve birleştiriyor. Artık tekil CRM yapılabilecek müşteri veritabanına sahip olabiliyoruz. Bunun bir sonraki aşamasında da veri madenciliği yapıp bazı CRM çalışmalarını hayata geçirmek olacak. Ayrıca genel olarak bir iki projemiz var. Kullandığımız uygulama yazılımlarımızın yeni teknoloji ve mimarilerle yenilenmesi çalışmalarını yapıyoruz.Analiz çalışması bitti mimari çalışması sürüyor. SOA ile kurmayı düşündüğümüz modüler yapıya sahip değişikliklerin kolay uyum sağlandığı çevrimiçi bir sisteme geçmeyi düşünüyoruz. Bunun da birinci amacı sahadan gelen değişiklik taleplerini hızla uygulayabilmek. İkincisi de istisnalarla yönetim.”
Yeni bölüm
Şirketin yeni CRM anlayışına paralel olarak iş analistlerinden oluşan bir bölüm kurduklarına da değinen Güçlüer, şöyle devam etti:
“Sistem analizi bölümü iş analistlerinden oluşuyor. Bizim bütün iş birimleri ile temas halindeler. Bu sayede iş birimlerinin bizden istediği şeyi analiz edip gerçekleştirme olanağı sunuyoruz. Şu anda dört kişi olan kişi sayısı sekiz dokuz kişiye çıkacak. Bu departman katma değeri çok yüksek bir bölüm olacak. Bunu yapmamızdaki neden; farklı bir şeyler ortaya koyulabilmesi. Müşteriyi şaşırtma, sürpriz sağlayacak yapılar kurmak, uygulamalar sunmak önemli. Kısa süreçte bu tür yaklaşımlarla bir rekabet avantajı sağlamayı hedefliyoruz. Aras Kargo’nun hedefleri ve vizyonu büyük.”
Standart yazılım kullanılmaması hem avantaj hem dezavantaj
Sektörlerinin önemli özelliklerinden birinin de standart yazılımların bulunmaması olduğunu da dile getiren Güçlüer, “Bu bir yandan avantaj bir yandan dezavantaj. Avantaj kısmı, içeride geliştireceğiniz yazılım ne kadar iyi olursa bu size rakiplerle rekabeti sağlayabilir. İyi fikirleri ne kadar iyi analizle ortaya çıkarırsanız o kadar kazançlı hale gelebilirsiniz. Dolayısıyla bizim sektördeki BT ya da yazılım geliştirme bölümlerinin etkisi büyük aslında”diye konuştu.
Aras Kargo olarak gündemlerinde olacak teknoloji yatırımlarına da değinen Güçlüer bunları da, “Donanım yenileme, ana sunucularımızın yenilenmesi yatırımlarımız var. Kendi barındırdığımız sunucuların sanal sunucuya dönüştürülmesi yatırımları da söz konusu. Uygulama yazılımlarında güncelleme yatırımlarımız var” şeklinde özetledi.