Fatih-2
Öğrenci, tabletini nerede kullanacak? Evde mi, okulda mı, her ikisinde de mi? Evde ise, evden MEB’in denetimindeki kapalı ağa (intranet) erişim bedelini kim karşılayacak? Ben, eğitim eşitliği açısından, öğrenciye tablet verdik diye onu masrafa sokacak bir uygulamayı dayatamayacağımız düşüncesindeyim. Hattâ, bir öğrenciye, “Öğretmenim, bizim evde elektrik bir süredir borcundan ötürü kesik, dün gece tabletimin şarjı bitti, ödevimi yapamadım” dedirtmeye de hakkımız olmadığını düşünüyorum. Demek ki “ev ödevi” devri sürecekse, öğrenciyi evine tam şarjlı tabletle ve bedelsiz intranet erişimiyle yollayacağız ki, eğitimde eşitlik sağlansın.
Okullarda, her sıraya 220V getirelim, çocuklar gündüz kullanırken tabletler şarj olsun demek kolay. Yere bağlı olmayan sıralar, yerden çekilecek kabloların üzerine basıp keserse, bir öğrenci çarpılırsa ne olacak? “Eğitim zâiyatı” mı? Tavandan, tavalar içinde sıraların üzerine getirilecek kablolar, dikine indirilirse, bunun salıncak olarak kullanılmasını nasıl önleyeceğiz?
Çözüm, belki de, eğitim sistemini hafifçe değiştirmekten geçiyor. Tam yarım asır önce orta son sınıfı ABD’de okurken, eve ödev verilmezdi. Kitaplarımız defterlerimiz için de birer dolabımız vardı. Elimizi kolumuzu sallayarak gider gelirdik okula. Tüm ders çalışmamızı, ödevimizi, sabah ilk ve akşam son derste “home-room” denilen sınıflarımızda yapardık. Başımızda da “home-room teacher”. Belki rehber öğretmen ile sınıf öğretmeni arası biri. Bir soruyu çözemezsek ona sorardık.
Eğer bu yaklaşım uygulanabilirse, öğrenciler tabletlerini gece ve varsa öğle arası dolaplarında şarja bağlı olarak kilitler, ödevlerini de ilk ve son saatlerde, okulda yaparlar. Böylece yolda veya evden tablet çalınması, eve intranet götürülmesi ve gün içi şarj bitmesin diye sıralara enerji kablosu çekilmesi sorunu çözülmüş olur.
Eve ödev götürmemek iyi bir şey mi değil mi konusu ise tartışmalı. Ana baba, çocuğunun evdeki boş zamanını nasıl dolduracak? Ağzımdan yel alsın, ya öğrenciler boş kaldıklarında, gördükleri şeyleri “merak etmeye” başlarlarsa?