Fatih-4
Sınıf içi erişim. Uç birim tablet ise, ethernet kablosu kullanmak hakaret gibi gelecek. Telsiz erişim daha uygun. Ama sağlık? Evinin yakınındaki baz istasyonunun kaldırılması için dilekçe veren veya dava açan ana baba, öğrencinin tüm gün haşır-neşir olacağı tabletin 802.11 erişim telsizine ne diyecek? Yineleyeyim, GSM’de tehlike varsa bu baz istasyonunda değil cebinizde. Üstelik ikide birde bunu şakağınıza dayıyorsunuz. 40 cep telefonu bir baz istasyonuna (3 sektöründen her biri) bedel. Bir tiyatro ya da konsere gittiniz, salonda 400 kişi var, 400 cep telefonu çalışıyor. Salonda 10 baz istasyonu var.
Peki sınıfta? 30 öğrenci, baz istasyonu da sınıfta; eder 60 verici. Evde tek 802.11 bağlantı kullanıp kullanmamayı düşünen ana baba, okulda çocuğunu 60 katı ışınımın (emisyon) içine yollayacak her gün. Zâten, 2,4 GHz’deki WiFi kanal kapasitesi yeterli değil, başka bir şey kullanmak gerek. Bâri 4×4 MIMO kullanılsın. Hem 5 GHz olduğu için insan dokusunun soğurma (içine alma, ışınımın karşıtı; etkilenme) özelliğinin görece düşük olduğu frekansta, hem de 200Mb/s net toplam baz istasyonu hızı var. Böylece, öğrenci başına 6Mb/s ile HD kalitesi akan görüntü aktarmak mümkün.
Acaba tabletler buna göre mi ısmarlandı?
Öğrencinin fiziksel yetenekleri. Tablet kullanan öğrenci, gelecekte tabletin dışında başka bilgisayar arayüzü kullanmayacak mı? Klavye sanal olarak tablette devamda ama, mouse artık tarih mi olacak? Bu kısıtlamaya yol açmak istediğimize emin miyiz? Tüm dünyanın özellikle grafik arayüzü olarak kullandığı mouse’ı dışlarsak, öğrencileri eksik yetiştirmiş olabiliriz. Öğrenci üniversitede makine bölümüne gitmiş, hocası yakınıyor: “Daha mouse tutmayı bilmiyor!”. Tablet kullanarak bir geometri sorusunu çözebilmek için bir dizi yardımcı yazılım gerekli. Bunlar ilk günden tabletlerde bulunacak mı?
Sınavlar. Tablet döneminde, öğrenciler artık çoktan seçmeli sınav şeklinden başkasını tanımaz konuma gelecek. Ya da, “açıklayınız” diye sorabilmek için sınavları kâğıt kalemle yapacağız?