FATİH, pilot uygulaması başlıyor
Şubat ayının ilk haftası 17 ilde 52 okulda pilot uygulaması başlayacak olan FATİH Projesi tanıtımı için bir toplantı yapıldı. Şubat ayının ilk haftası 17 ilde 52 okulda pilot uygulaması başlayacak olan Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme (FATİH) Projesi tanıtımı için Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla 24 Ocak’ta MEB Başöğretmen Salonu’nda etkinlik düzenlendi.
Etkinliğin açılış konuşmaları bölümünde söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, FATİH Projesi’nin sadece eğitim alanında devrim niteliğinde bir proje olmadığını Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm projesi olduğunu vurguladı.
Proje çok büyük olduğu için topyekün başlatmanın da belirli riskler içerdiğine dikkati çeken Yıldırım, bu nedenle bir deneme faslı yapılmasınını uygun bulunduğunu, ilk kısım tedarikin de buna göre yapıldığını ifade etti.
Bilişim altyapı kalitesi de artacak
Deneme kısmında sistemin kurulup çalıştırılacağını ve her yeni sistemde olduğu gibi eksiklerin tespit edileceğini söyleyen Yıldırım, “Buna göre süreç içerisinde olgunlaştırarak projeyi, en mükemmel hale getireceğiz. Bu proje, hem bilişim altyapımızın kapasitesini artıracak, hem yazılımla ilgili çok ciddi bir sıçrama yapacağız, hem de e-devlet ile ilgili uygulamaları çok hızlı yaygınlaştırmayı bu proje sayesinde başarmış olacağız. Dolayısıyla bu projeyle bir taşla 10 kuş vurma imkanı yakalamış oluyoruz” şeklinde konuştu.
Proje kendini güncelleyen ve yaşayan bir proje olacak
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise açılışta yaptığı konuşmada, amaçlarının Türkiye’nin her yerindeki öğrencilere sosyo ekonomik durumu ve şartları ne olursa olsun bilişim teknolojilerinden yararlanabilmelerini sağlamak ve fırsat eşitliğini sunmak olduğunu söyledi.
Etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarlarla ilgili pilot uygulamalara yönelik altyapıların şu anda büyük oranda tamamlandığını belirten Dinçer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK ile bu süreçte yoğun çalışmalar yapıldığı aktardı.
FATİH Projesi’nin pilot uygulamanın sonuçları kadar, dünyadaki değişim ve dönüşümlere paralel olarak sürekli gözden geçirileceğini ve geliştirileceğini belirten Dinçer, “Dolayısıyla yenilik ve değişime sürekli açık olacağız ve bu değişime kendimizi uydurabilecek esnekliği kaybetmeyeceğiz. Proje tüm okullarımızda hayata geçtiğinde her okulda çok fonksiyonlu yazıcı ve doküman kamera; her derslikte etkileşimli tahta ve kablolu internet bağlantısı olacak. Her öğretmenin ve öğrencinin de tablet bilgisayarı olacak. Öğrencilerimiz de tablet bilgisayarlarını yine evlerinde de internet hizmeti alacak şekilde kullanabilecekler” dedi.
Okulların tamamına genişbant internetin ulaşmasıyla Türkiye’de elektronik seçim ve sayımın altyapısına da olanak sağlanacağını belirten Dinçer, “Okullara alınacak tüm donanım malzemelerinin Türkiye’de üretim ve montajının yapılması istihdamın yanı sıra bilişim sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak. Elektronik ortamda eğitim içeriklerinin ve üretici şirketlerin bu süreçte e-içerik kalitesi ve miktarında artış yaşanacaktır” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Bilişim sektörü ile bir araya geldiler
Etkinliğin ikinci bölümünde ise; Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın bilişim sektörü adına talebi üzerine aralarında TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, MEB Müsteşarı Emin Zararsız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mahmut Tüncel’in bulunduğu FATİH Projesi Yürütme ve Yönetim Kurulu üyeleri bilişim sektörü STK ve temsilcileriyle panelde bir araya gelerek FATİH Projesi’ne ilişkin soruları cevapladı. Panel öncesi bir konuşma yapan Faruk Eczacıbaşı, FATİH Projesi’nin Türkiye’nin geleceğini etkileyecek önemli bir proje olduğuna dikkat çekerek, projenin yürütme ve yönetim safhalarında sektör görüşlerinin alınmasının katılımcılık ve projenin başarısı açısından önemli olacağına vurgu yaptı.