Fatih Projesi’nde ‘yazılım’ zamanı
FATİH Projesi’nin tarafları ve yazılım sektörü 23 Temmuz’da BTK İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde buluştu. FATİH Projesi; projenin tarafları ve yazılım sektörünü 23 Temmuz’da BTK İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen bir toplantıda bir araya getirdi. Açılış konuşmasını yapan BTK Başkanı Dr.Tayfun Acarer, projenin detaylarını ve sunduğu fırsatları ele almak istediklerini belirterek, “2023 yılı vizyonundaki hedeflere ulaşmak için BT çok önemli” dedi. Bilişim teknolojileri sektörünün ‘stratejik sektör’ olarak değerlendirilmesi ve pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyleyen Acarer, “Yazılım alanında büyük fırsatlar var ve FATİH Projesi dünyada da takip ediliyor. Bu proje, Türkiye’ye büyük fırsatlar kazandırabilir” dedi. YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş de, “FATİH Projesi ülkemiz için önemli bir proje ve yazılım bunun önemli parçası. Yazılımda yapılacak çalışmalar devlete kazanç yaratacağı gibi, yaratılacak bilgi birikimi ile küresel faaliyetlere geçebilme şansına kavuşacağız. Almanya gezimizle de gördük ki, ihracat yapabilecek bir sektörüz” dedi.
Çerçeveyi oluşturma zamanı
Toplantının ikinci yarısı basına kapalı olarak ilerledi. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Eğitim Yayınları ve İçerik Grup Başkanı Mustafa İlkan, gerek projenin gelecek süreçleri ile ilgili bilgiler paylaştı gerekse yazılım sektörü temsilcilerinin sorularına yanıt verdi. Bu toplantıların ikincisinin Ankara’da olmasını istediklerini, daha temsili bir ekiple, peyderpey ortak sonuca ulaşabileceklerini söyleyen İlkan, “Herkes bunu donanım projesi olarak algıladı, ama zamanla yazılım için önemi anlaşıldı” dedi. FATİH Projesi’nin, Türk yazılım sektörü için bir sıçrama tahtası olmasını istediklerini belirten İlkan, şu detayları paylaştı:
“Bu yapı öğretmen ve öğrencilere özgürce seçebilecekleri bir yapı gerektirdiği için ‘Market’ yapısını kurgulamak istiyoruz. Bu konu 1 yazılım ve 1 ihale ile çözülebilecek bir konu değil çünkü. Bunun yerine, yerli yazılımları demosuyla burada bulmak mümkün olacak. Bu yapıya yabancı şirketler de gelecektir. Ama onlara, bazı şartlar sunulacak. Çerçeveyi birlikte oluşturacağız ve bir ilk adımı atmak için buradayız.”
Bir tarih belirleyerek çalıştay yapabileceklerini söyleyen İlkan, “Yazılım şirketlerini biraraya getirmek istiyoruz ve TÜBİTAK da buna desteğe hazır” dedi. İlkan, ödemeler, onaylar, yani ‘Market’ yapısında kurguların sektörden çıkması gerektiğini belirterek, meslek örgütleri ile çalışmaların önemine işaret etti ve yazılımla ilgili çalışma yapmak istediklerini vurguladı.