Fazla, en başarılı 100 Startup sıralamasında ilk üçte yerini aldı
Fazla, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin önde gelen liderlerinin jüri olarak yer aldığı ve ülkenin en başarılı girişimlerini belirlediği Startup100 listesinde jüri üyelerinin önerileri doğrultusunda yer alarak bu yıl 3. sıraya yükseldi. Uzun süredir Bizz Consulting tarafından TOBB GGK, Özyeğin Üniversitesi, Endeavor Türkiye ve Girişimci Kurumlar Platformu işbirliği ile gerçekleştirilen Fast Company Startup 100 listesi Türkiye’nin En Başarılı Startup’larını belirledi. Tedarik zincirinin tüm paydaşlarını sürdürülebilirlik hareketinin bir parçası haline getirmek adına kendi geliştirdiği farklı teknolojilerden güç alan 7 servisiyle bütünsel olarak atık yönetimi sağlayan Fazla, jüri üyelerinin önerisi ile listeye girerek listede 3. sırada yerini aldı. Derginin Ağustos/Eylül-23 sayısında yayınlanacak bu araştırma için başvurular 30 Nisan-30 Haziran 2023 arasında gerçekleştirilmişti.
Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, “Teknoloji tabanlı bütünsel atık yönetim çözümlerimiz ile atık oluşumunu kaynağında önlüyor, oluşan atıkların en yüksek çevresel, sosyal ve ekonomik fayda ile döngüsel ekonomiye kazanımını sağlıyoruz. Gıdadan tekstile, ambalajdan kimyasala, üretici, distribütör, perakende, yeme-içme sektörü ve bireysel tüketiciler dahil olmak üzere tedarik zincirinde yer alan tüm paydaşlara farklı çözümler sunarak atık azaltımı ve yönetimini mümkün kılıyor, Dünya’yı kurtarıyoruz” dedi. Silahlı, şu bilgileri verdi:
“Atığı kaynağında azaltmak için; Fazla Market isimli servisimiz tedarikçilerin çeşitli sebepler ile satış dışı kalan ürünlerini, bu ürünleri değerlendirebilecek alıcılarla buluşturan ikincil bir satış kanalı. HoReCa sektörü için özel olarak geliştirdiğimiz ve bir IoT (Nesnelerin İnterneti) çözümü olan Akıllı Tartı Sistemi ile mutfaklarda gıdanın hangi aşamada ve ne miktarda atığa dönüştüğünü takip ederek atık azaltıcı ve kârlılık sağlayıcı aksiyonların alınmasını mümkün kılıyoruz. Fazla İyi Uygulaması ile restoran, manav, market ve pastane gibi zincir ve lokal işletmelerin hala tüketime uygun olan fazla gıdalarını tüketiciler ile buluşturmasını ve israfı önlerken ekonomik fayda yaratmasını sağlıyoruz. Sürdürülebilirlik Danışmanlığı servisimizle ise kurumların sürdürülebilirlik ilkelerini daha derinden kavramalarına, sürdürülebilirlik hedefleri belirlemelerine ve bu hedeflere başarıyla ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. Geliştirdiğimiz dijital ve ulusal bağış ağımız ve geniş paydaş ekosistemimiz ile bugün Bağış servisimiz aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına ulaşıyor ve fazla ürünleri sosyal faydaya dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hayvan Yemi servisimiz aracılığıyla da insan tüketimine uygun olmayan ürünleri, en yüksek faydanın sağlanacağı şekilde hayvan yemi üretiminde kullanabilecek kurumlar ile buluşturuyoruz. Geri Dönüşüm servisimiz ile ise atık yönetimini 360 dereceye tamamlıyor; gıda, tekstil, ambalaj, kimyasal ve atık yağ gibi birçok farklı atık tipini çevresel anlamda sorumlu ve sürdürülebilir şekilde değerlendiriyoruz. Mart 2023 itibariyle de uzmanlığımızın sınırlarını genişleterek küreselleşme hedefimizin ilk adımı olarak İspanya’ya açıldık ve bu yeni pazarda da etkiyle İspanya’da israfa “Dur!” demeye başladık. Geçtiğimiz yıl yaptığımız başvuru ile listede 10. Sırada yer alırken bu yıl jüri üyelerinin önerisi ile ismimizi 3. sırada görmek bizler için tarif edilemez bir gurur kaynağı oldu.”
Seçilen listenin jüri üyeleri arasında ise; Coinradar, Symanto Kurucusu Abdullah Orkun Kaya, Lima Ventures CEO’su Ahmet Berter Argun, Farklab Kurucusu Ahu Serter, 212 Kurucu Ortağı Ali Karabey, Esas Holding YKB Ali Sabancı, Boğaziçi Venture YKÜ Barış Öztek, Teknopark İstanbul GM Bilal Topçu, AmazonWS Türkiye CEO’su Burak Aydın, Alarko Ventures CEO’su Cem Garih, Earlybird Türkiye CEO’su Cem Sertoğlu, Keiretsu Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, Mynet Kurucusu Emre Kurttepeli ve iş dünyasının birçok önemli ismi yer aldı.