Felakette iletişim her şeydir!
Türkiye, 23 Ekim’de Van’da meydana gelen 7,2 şiddetindeki deprem ile sarsıldı. Vatandaşlar gerek yakınlarına ulaşmak gerekse bölgeye yardım edebilmek için kamu _x000D_
görevlileri, yardım kuruluşları, arama kurtarma ekipleri ve basın da bölgeye ulaşmak oradan bilgi almak ya da elde edilen bilgileri ulaştırmak amacıyla gözlerini Van’a çevirdi. İşte bu noktada haberleşme araçları hayati bir önem kazandı. Türkiye, 23 Ekim’de Van’da meydana gelen 7,2 şiddetindeki deprem ile sarsıldı ve kesintisiz iletişimin önemi birkez daha ortaya çıktı. İletişim araçlarının sağlıklı bir şekilde çalışıyor olması için hem operatörler hem de uydu hizmeti sağlayıcıları olağanüstü çaba sarf etti. Baz istasyonlarının bölgede sağlıklı çalışıyor olması, bölgeye iletişimi sağlayan fiber ve ara kabloların gözden geçirilmesi bu noktada önemini daha da artırdı.
Çadır kentlere kablo
Türk Telekom, Ankara’da kurulan kriz masasının operasyonel desteği ile yardım çalışmalarına katıldı. 110, 112, 155 gibi acil hatların kapasitelerini iki katına çıkarılırken trafik yoğunluğunun yönetilmesi için alternatif yönlerden de ilaveler yapıldı. Bilgi edinmek isteyenler içinse 0 432 555 22 22 (10 hat) numaralı hat üzerinden hizmet verildi.
Türk Telekom’un, deprem sonrasında kurulan çadır kentlere kablo çekilmesi için başlayan çalışmaları da devam ediyor. İletişimin kesintisiz verilebilmesi için çok sayıda yedek ekipman ve teknik ekip bölgeye sevk edildi. Hem havadan kablosuz radyolink sistemleri ile hem de karasal çok yönlü fiber optik hatları ile çok gelişmiş bir transmisyon (taşıyıcı) altyapısı tesis edildi.
200 kişilik ekip Van’da
Turkcell, şebekenin desteklenmesi için, Van’daki mevcut 2 mobil iletişim ünitesinin yanı sıra Erzurum, Trabzon, Adana, Ankara, Samsun, Kayseri, Diyarbakır illerinden 9 mobil iletişim ünitesini de deprem bölgesine yönlendirdi. Halihazırda 11 mobil iletişim ünitesi Van’da hizmet veriyor. 100 kişilik bir ekibi kalıcı olarak bölgeye konuşlandıran Turkcell, çevre illerden ayrıca 100 kişik bir ekibi daha buraya ulaştırdı ve 200 kişilik ekiple Van’da hizmet vermeye devam ediyor.
Kriz masası oluşturuldu
Vodafone Türkiye, ilk etapta bölgede 2 kriz masası oluşturdu. Bölgeye 11 adet mobil istasyonu yönlendiren Vodafone, mobil istasyonlarını etkin hale getiren ilk operatör oldu. Acil olarak bölgeye tam donanımlı 80 kişiden oluşan 35 teknik ekip gönderilirken, yaşanan yoğun elektrik kesintilerine karşılık hızla jeneratörler devreye sokuldu.
İletişim ekipmanları seferber edildi
Avea, depremin hemen ardından; 17 ilden karayolu ve havayolu ile yönetici, mühendis ve teknisyenler bölgeye sevk etti. 80 kişilik teknik ekip; 124 adet jeneratör, 500 adet akü, 23 adet 4×4 araç ve 11 adet binek aracı ile çalışmalarını sürdürüyor. 80 kişilik ekip teknik işler dışında kurtarma bölgesinde ihtiyaç duyulan tüm işlerde de aktif olarak görev alıyor.
Avea, beş adedi Erciş, birer adedi Halkalı ve Güveçli Köyleri ve kalanları Van’ın hastane, sağlık ocağı gibi kritik noktalarında, toplam 10 mobil istasyonu faaliyete geçirdi.
İnternet erişim merkezi kuruldu
TTNET, Van Merkez ve Erciş’de İnternet Erişim Merkezi kurdu. TTNET ayrıca, deprem bölgesinde bulunan 27 WiFi noktasından ücretsiz internet erişim hizmeti sunmaya başladı. TTNET’in bu hizmeti üç ay boyunca devam edecek. TTNET’in Van’da kurduğu “TTNET İnternet Erişim Merkezleri”nde sunulan bilgisayar ve internet hizmeti bütün depremzedelerin kullanımına sunuldu.
Uydular yüzünü Van’a çevirdi
TÜRKSAT, Ankara Gölbaşı Yerleşkesi’nde “Kriz ve Hazırlık Merkezi” oluşturarak, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile irtibat sağladı. 2 adet VSAT Motorize Flayaway anten sistemi, Van’a ulaştırıldı ve depremin olduğu gün Van ili Erciş İlçesi’nden Türksat uyduları üzerinden kesintisiz iletişim hizmeti verilmeye başlandı.
Kesintisiz iletişim için kullanılan özel mobil iletişim aracı ve görüntü nakli hizmetleri için iki adet mobil yayın aracı Van’a ulaşırken bu araçlarla bölgedeki kriz masası yetkilileri ile ortak çalışmalara başladı.