Felece, Ar-Ge çalışmalarını Anadolu’ya taşıyor
Felece, Ar-Ge çalışmaları kapsamında Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile iş birliklerini hayata geçirdi. Bu iş birliklerinin Anadolu’nun faklı illerine yayılması hedefleniyor.
SAP iş ortaklarından Felece, kurum ve şirketlerin tüm iş süreçlerini dijital ortama taşıyor. Bünyesinde 300’den fazla eleman bulunan Felece, önemli bir adım atarak Eskişehir’de üniversitelerin de desteğiyle Ar-Ge merkezi kurdu. Bu çalışmaların diğer illere de taşınmasını hedeflediklerini kaydeden Felece Genel Müdürü Oğuz Kaya, sorularımızı yanıtladı.
-
Pandemi ile birlikte dijital dönüşüm süreçlerinde ne tür gelişmeler yaşanıyor?
Pandemiyle birlikte dünya büyük bir değişim sürecine girdi. Ekonomiden sosyal hayata, eğitimden sağlığa birçok alanda ezberlerin bozulduğuna, bildiğimiz tüm sistemlerin dönüşümüne şahit oluyoruz. Okula gitmeden eğitim, doktora gitmeden muayene gibi birçok ihtiyacımızı artık lokasyon bağımsız olarak karşılamaya başladık. Bireyler olarak yaşadığımız bu değişim, şirketlere de bildikleri ve normal buldukları pek çok iş yapma biçiminin yeterli olmadığını gösterdi. İş önceliklerimizi bir gün içinde değiştiren küresel salgın, şirketlerin yeteneklerini ve ihtiyaçlarını yeniden değerlendirmelerine, teknolojiyi iş süreçlerinin bir parçası haline getirmelerine neden oldu. Pandemi süreci, dijitalleşmenin şirketlerin hayatta kalabilmesi adına ne kadar önemli olduğunun farkındalığını da artırdı. Hatta farkındalığın ötesinde, daha somut adımlar atmanın ve teknolojilere yatırım yapmanın önemini ortaya çıkardı. Şirketler finansal geleceklerini, tüm paydaşlarını ilgilendiren kararlarını sürdürülebilir kılmak için şirket önceliklerinde ilk sıraya teknolojiyi koydu.
Daha önce hiç şahit olmadığımız hızda gerçekleşen bu somut adımlarla tüm iş süreçleri hem hızlandı hem de iş süreçlerindeki riskler azaldı. Şirketler, artık lojistikten finansmana, müşteri ilişkileri yönetiminden e-ticarete birçok noktada uçtan uca süreçleri yönetebilmek ve raporlayabilmek için daha etkin bir dijital dönüşüme ihtiyaç duyuyorlar. Ve doğru uygulanan dönüşüm analizleriyle geleceğe daha kolay ve daha hızlı bir şekilde uyum sağlayıp, rakiplerinin bir adım önüne geçebiliyorlar.
Felece olarak sunduğumuz akıllı teknoloji çözümleri, farklı sektörlerdeki uzmanlığımız ve bilgi birikimimizle kurumların ihtiyaçlarını doğru analiz ederek dijital yolculuklarında müşterilerimizin yanlarında oluyoruz.
-
Bu doğrultuda teknoloji eğilimleri nasıl gelişiyor? Kurumlar bu yeni süreçlere nasıl hazırlanmalı?
Şirketleri, yeni düzene uyum ve piyasa koşullarında olumlu yönde ayrıştıracak ana unsur teknoloji. Özellikle pandemi sürecinde bunun farkına varan kurumlar, stratejik önceliklerini önemli ölçüde değiştirerek gelişen teknolojilere yöneldiler. Dijital dönüşüme önceden yatırım yapanların ise hedeflerine çok daha hızlı ulaştıklarına şahit olduk.
Teknoloji yatırımları şirketlere alanlarında dayanıklılık, çeviklik, esneklik ve müşterilerine hizmet vermenin yeni yollarını sunuyor. Bulut bilişim çözümleri, akıllı ERP, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti gibi teknolojiler büyük ölçekli şirketlerden ufak işletmelere kadar şirketlerin sürekliliğini sağlarken yönetilebilir süreçler geliştirmelerine yardımcı oluyor.
Felece olarak en büyük güçlerimizden ve sektörde ayrıştığımız noktalardan biri hizmet verdiğimiz tüm sektörlerdeki global ve yerel trendlere hakimiyetimiz. Şirketlerin sadece dijitalleşmelerini sağlamıyor, dönüşümlerine yönelik sektörel tecrübelerimizi ve bilgi birikimlerimizi de sunarak tüm iş süreçlerinde destek oluyoruz. 11’i aşkın sektörde hizmet veren ekibimiz, şirketlerin sadece mevcut ihtiyaçlarına yönelik değil, gelecekteki olası ihtiyaçlarına yönelik analizlerle de şirketlere gelecek hedeflerine ulaşmaları için gerekli tüm desteği sağlıyor.
-
Felece, bu doğrultuda kurumlara ne tür çözümler ve hizmetler sunuyor, onların dijital dönüşümüne nasıl katkı sağlıyor?
Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden SAP’nin iş ortağı olarak şirketlere tüm iş süreçlerinde uçtan uca teknoloji çözümleri sunuyoruz. Şirketler için büyük önem taşıyan teknoloji ürün ve çözümlerini iş hedefleriyle buluşturuyor, şirketlerin tüm dijital dönüşüm yolculuklarında yanlarında olarak teknolojiden en ileri seviyede faydalanmalarını sağlıyoruz. Uçtan uca tüm iş süreçleriyle ilgili çözüm, hizmet, uzmanlık ve danışmanlık sunabilme yeteneğimizle müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını tek noktadan karşılamalarına, projelerdeki tüm paydaşları tek noktadan yönetebilmelerine olanak sağlıyoruz. Müşteri deneyimi tarafında, müşteri ilişkileri yönetimi, kurumsal kaynak planlaması, B2B ve B2C kanallarda e-ticaret projelerini gerçekleştiriyoruz. 300 kişilik profesyonel danışmanlık ekibimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve mevcut durumunu doğru şekilde analiz ederek en uygun çözümleri geliştiriyoruz.
Sunduğumuz e-çözümlerimizle başta finansal süreçler olmak üzere ihracat gibi belge yoğun alanlarda müşterilerimizi dijital dünyanın kolaylıklarıyla tanıştırıyoruz. Müşterilerimize, e-fatura, e-arşiv, e-ihracat, e-mutabakat gibi çözümlerle yalnızca hız ve verimlilik sağlamıyor, belgelerini güvenli bir şekilde saklamalarına ve zaman tasarrufu elde etmelerine de yardımcı oluyoruz.
SAP dışındaki Dotnet, Java, Jason Codes ya da mobil teknolojiler (kullanıcı ara yüzü tasarımı), UX (kullanıcı deneyimi), UI tarafındaki teknolojilerle ilgili çalışmaları da gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda Android, IOS tarafında da uygulama geliştirme hizmetleri verirken, bazı firmalara ihtiyaçları doğrultusunda BT ekiplerini kullanmak üzere kaynak sağlıyoruz.
Minimum 15 yıl deneyimli, birçok sektörde uçtan uca proje yapmış ve bunun dünyadaki örneklerini bilen uzman danışmanlık ekibimiz ile müşterilerimize süreç danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. Proje bazlı işlerin yanı sıra ayrı bir destek yönetim ekibimiz ile destek hizmetleri de sağlıyoruz.
-
Felece’nin 2021 yılı hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Tüm şirketlerin teknolojinin önemini yaşayarak gördüğü 2020 yılında, birçok müşterimize bu sürece uyum sağlamaları için akıllı çözümler sunduk ve oldukça başarılı projeleri hayata geçirdik. Türkiye’de ve Türkiye dışında uyguladığımız projeleri yaygınlaştırmak amacıyla önemli yatırımlar yaparak Londra’da ofisimizi açtık. 2021 yılında global çapta gerçekleştirdiğimiz projelerin sayısını artırarak global proje yürütme yetkinliğimizi ve gücümüzü müşterilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz.
Bununla birlikte, Türkiye menşeli olup çözümlerimizi yurt dışında kullanan önemli referanslarımız bulunuyor. Örneğin; LC Waikiki, 32 ülkede 9 dilde ve 5 para biriminde Romanya merkezli yaptığımız e-ticaret kanalını kullanıyor. Bu projemiz, inovasyon kategorisinde Türkiye’de ve dünyada birincilik alan ilk proje. 2021’de de benzer projelerimizi çoğaltmayı, potansiyelimizi global çapta bir başarı öyküsüne ulaştırmayı hedefliyoruz.
Müşterilerimizin dijitalleşme yolculuklarına değer katarken, ülkemizin teknoloji alanındaki gelişimine katkı sağlamak amacıyla önemli bir yatırıma da imza attık. Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında Eskişehir’in önemli iki üniversitesi olan Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile iş birliklerini hayata geçirdik. Bu iş birliklerini önümüzdeki dönemde Anadolu’nun faklı illerine yayarak daha fazla genç yeteneği keşfetmek ve sektöre kazandırmak için yatırımlarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz.
2020 yılında gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlarla yüzde 50 büyüme gösterdik. 2021 yılında da bu büyüme ivmesini devam ettirmek hedeflerimiz arasında.
Felece olarak 11’den fazla sektörde akıllı teknoloji çözümleri sunuyoruz. Enerjiden otomotive, gıdadan kuyumculuğa, tekstilden perakendeye, kadar pek çok sektör için ihtiyaca uygun çözümler sunarak, yoğun rekabette öne çıkmalarına yardımcı oluyoruz. Müşterilerimizin ERP, finans, insan kaynakları, lojistik, üretim olmak üzere bütün ihtiyaç noktalarına dokunuyor, bugün ve gelecekte en yüksek faydayı elde etmelerini sağlıyoruz. Uzun vadede hedefimiz ise daha fazla ülkeye tecrübemizi ihraç etmek.
-
Felece, kalifiye insan kaynağının gelişimine yatırım yapan bir firma. Bu konuda yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Geleceğin teknolojileri ile bugünün iş modellerini bir araya getiren bir firma olarak genç istihdamı önemsiyoruz ve insan kaynağımıza yatırım yapıyoruz. Yetenekli ve başarılı gençlere ulaşarak, nitelikli eğitim almalarını ve sektöre kazandırmayı hedefliyoruz. Felece olarak bu akademi – özel sektör iş birliklerinin sadece firmalara değil sektöre de katma değer yarattığına inanıyoruz. Bu yılın başında teknopark alanları bulunan Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile akademik iş birlikleri gerçekleştirdik ve Ar-Ge merkezimizi hayata geçirdik. Öğrencilere istihdam yaratabilmek ve ekibimizi daha da güçlendirmek adına bir de ofis açtık. Anadolu’da bir teknoloji üssü kurmak amacıyla çıktığımız yolda karşımıza çıkan en güçlü seçenek Eskişehir oldu. Yaptığımız araştırmalar, Eskişehir’in özellikle oyun ve animasyon yazılımları konusunda çok başarılı olduğunu gösterdi. Genç nüfusun yoğunlukta olması ve bir üniversite şehri olması da bizim için bir avantaj yarattı.
Felece olarak halihazırda birçok değerli akademisyen ile yürüttüğümüz çalışmalarımız mevcut. Mevcutta yürüttüğümüz projeleri birlikte değerlendirerek, ne tür projeleri hayata geçirmek istediğimizi anlattık ve bu doğrultuda akademisyen hocalarımızın desteğiyle bir yol haritası oluşturduk. İlk etapta endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi ilgili bölümlerden öğrencilerle yaklaşık 1 aylık online eğitimler gerçekleştirdik. Çeşitli ödevler, online sınavlar ve kriterler doğrultusunda bir istihdam politikası oluşturduk. 11 arkadaşımız Eskişehir’deki ofisimizde iş başı yaptı. Aynı zamanda bu iş birlikleriyle tersine göç başlattık. İstanbul ofisimizde bu projemizin duyurusunu yaptığımızda Eskişehir’e gitmek isteyen arkadaşlarımız oldu ve 9 kişi Eskişehir’de bulunan ekibe katıldı.
Müşterilerimize sunduğumuz çözümleri sürekli olarak güncel tutabilmek adına hem ürünlerimizle ilgili akademik destekleri alabilmek hem de genç yetenekleri sektöre kazandırmak amacıyla Anadolu’nun diğer şehirlerinde bu iş birliklerimizi sürdüreceğiz.
-
Bu alanda kalifiye insan kaynağının gelişimi için hangi kurum ve üniversiteler ile işbirliği yapıyorsunuz? Bu işbirliklerini detaylandırır mısınız?
Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile yaptığımız iş birliklerinin yanı sıra insan kaynakları departmanımızla kariyer günleri kapsamında belli stratejiler ve planlar geliştiriyoruz. Hedefimizde ODTÜ, Boğaziçi ve Marmara Üniversitesi gibi pek çok üniversite bulunuyor. Üniversitelerde, özellikle bu alanda çalışmak ve kariyer yapmak isteyen öğrencilere erişebileceğimiz kanalları artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca belli üniversitelerde derslikler açarak özellikle son sınıf ve üçüncü sınıf öğrencilerine SAP ve teknolojik tarafta yapılan projelerin, gerçekleştireceğimiz proje bazlı çalışmalar doğrultusunda daha anlaşılabilir hale gelmesini amaçlıyoruz.