Felsefe net: Satın alma, sahiplen!
Yeni haftadan merhaba,
Türkiye’nin dört bir yanında her yıl yüzbinlerce çocuğu nitelikli eğitimle buluşturan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Umuda Pedal ekibinin desteğiyle iki yeni Tasarım ve Beceri Atölyesi kurmak için kolları sıvamış. Bu yolda Türkiye’den 10 bisikletçi, yani Umuda Pedal Ekibi, GBI (Global Biking Initiative) Europe 2019 etkinliği kapsamında 30 Haziran – 6 Temmuz arasında Milano’dan Münih’e 830 km boyunca pedal çevirerek Mardinli çocuklara Tasarım ve Beceri Atölyesi kurmak için fon oluşturmuş. Umuda Pedal, geçtiğimiz yıl da Göteburg-Münih sürüşüne katılmış, Bakırköy FAP ve Batman Öğrenim Birimi’nde Tasarım ve Beceri Atölyesi kurulması için kaynak sağlamış, bakalım 2021 rotası ile hedef ne olacak?
Araya bir yarışma bilgisi eklemek isterim. Robotik süreç otomasyonu (RPA) şirketi UiPath, Orta ve Doğu Avrupa Bölgesinde faaliyet gösteren B2B otomasyon yazılımı geliştirmiş girişimci şirketlere yönelik 2019 UiPath Otomasyon Ödülleri isimli yarışmayı açıklamış. Yarışmaya 2 Eylül’e kadar başvuru yapılabiliyor:
Kordsa, Ocak 2019’da “Yaşamdan İlham Alıyoruz, Yaşamı Güçlendiriyoruz” kampanyasını başlattı. Kampanyanın ilk aşamasında Kordsa’nın yaşamdan aldığı ilhamla var olduğu iş kollarını nasıl güçlendirdiği; böylece yaşamdaki mutlu ve huzurlu anları nasıl daha kalıcı kıldığı anlatılıyordu. Kampanyanın ikinci ayağında ise Kordsa çalışanlarının gerçek hikayelerini aktardıkları videolar derlenmiş. Bu videolarda çalışanlar en mutlu oldukları ve ilham aldıkları anları anlatırken, bu anlardan aldıkları ilhamı Kordsa’daki çalışmalarına nasıl yansıttıklarını aktarmış.
Yaratıcılık, desteksiz kalmıyor. Örneğin MediaMarkt’ın Fotoğraf Baskı Servisi hizmeti ile teknoloji severler telefonlarından veya fotoğraf makinelerinden çektikleri fotoğrafların baskısını mediamarkt.com.tr veya fotobaskiservisi.com adresi üzerinden gerçekleştirebilecek. Kullanıcılar; fotobaskiservisi.com adresine üye olup giriş yapacak, istenilen fotoğraflar siteye yüklenerek; adet, baskı, filtre gibi özellikler seçilip alışveriş tamamlanacak. Baskıların gönderimi ise kargo hizmetiyle sağlanacak. Fotoğraf çekmeyi benden çok daha iyi beceren dostları haberdar etmiş olayım. Las Vegas’ta Microsoft Inspire etkinliğinde Microsoft’un dünyadaki başarılı ve yenilikçi iş ortaklarına Yılın İş Ortağı 2019 ödülleri verilmiş. 115 farklı ülkeden 2 bin 900’ün üzerinde iş ortağı arasından yapılan değerlendirme sonrasında verilen ödüllerde Türkiye’den Obase Microsoft’un akıllı bulut platformu Azure üzerinden hayata geçirdiği akıllı envanter yönetim sistemi Replenishment ile “Yılın Perakende İş Ortağı”, tüm dünyadaki müşterileri için yeni nesil video çözümleri geliştiren, bulut ve yapay zekâ desteğiyle yaratıcı çözümler sunan Motiwe “Yılın Ülke İş Ortağı”, Makronet de geliştirdiği SAMClick adlı IP çözümü ile “Yılın SAM (Yazılım Envanter Yönetimi) İş Ortağı” ödüllerini almış.
Ödüllerden çıkıyor, örnek olmasını dilediğim bir haberle devam ediyorum. Antalya, Burdur ve Isparta’da sahipsiz, yardıma muhtaç, hasta ve kötü muamele gören sokak hayvanlarının bakım ve tedavileri için HAYTAP ile yola çıkan CK Enerji Akdeniz Elektrik, bugüne kadar 70’in üzerindeki sokak hayvanının yaşama dönmesine destek olmuş. Bu süreçte 40’a yakın sokak hayvanı da sahiplendirilmiş. CK Enerji Akdeniz Elektrik çalışanları da kendi aralarında bir Gönüllülük Kulübü kurmuş. Sokak hayvanları için düzenli olarak sokaklara mama ve su bırakıyor, şirket kampüsüne gelen yavru ve yaralı hayvanları sahiplendiriyor, hizmet verilen bölgede yaşayan sokak hayvanlarının haklarını gözetiyorlarmış. Helal olsun.
Türkiye’den bir grup bilim insanı, dünyada küresel iklim değişikliğinin en fazla etkilediği yerlerden biri olan Kuzey Kutbu’na “İlk Türk Arktik Bilimsel Seferi”ni İTÜ PoLReC liderliğinde gerçekleştirmiş. Türkiye İş Bankası da Arktik’e yapılan bu İlk Türk Bilimsel Seferi’nin sponsorluğunu üstlenmiş. 11-26 Temmuz arasındaki seferde Arktik deniz buzu tipi gözlemleri ve analizi, deniz buzu yersel ölçümlerinin uzaktan algılama ile doğrulanması, Arktik denizcilik meteorolojisi, gökyüzü kalite araştırması, kalıcı organik kirletici örneklerinin alınması, mikroplastik araştırılması, bioürünleştirme çalışmaları yapılmış ve 80 Kuzey noktasına varış gerçekleştirilmiş. İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi ve İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, dünyanın sürdürülebilir geleceği için Arktik’teki araştırmaların büyük önem taşıdığını vurgularken, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Unutmamalıyız ki dijitalleşme, kodlama, yapay zekâ, robotik endüstriler üzerine inşa edilen yeni dünyada ülkelerin başarısı bilime, eğitime ne kadar önem verdikleri ile doğru orantılı olacak” demiş. İki yorumun da altına imzamı atarım.
Haftaya yine buluşalım,