Ferrari, Infor ile çıtayı yükseltti
Bilişim teknolojileri altyapısını Infor ile yenileyen Ferrari, fiziksel üretimini bilgi teknolojileri ile destekliyor.
Müşterilerin ürünün teslimatı için standart süre olan 12 ay boyunca beklemeye çok daha isteksiz olduğu Çin ve Orta Doğu gibi yeni pazarlarda artan taleple birlikte, Ferrari, giderek artan talebi kaliteden ödün vermeden karşılamak için üretim miktarını ve hızını artırmak zorunda olduğunun farkında vardı. Ferrari bu noktadan yola çıkarak, müşterilerin beklentilerine cevap verebilen, esnek bir üretim yapısına ihtiyaç duyduğu sonucuna vardı. Bu yapı, yeni üretim yaklaşımı için belirlenen hedefleri yakalayabilecek çeviklikte bir iş yazılımı ile desteklenmeliydi. Bu yüzden Ferrari, kurumsal bilişim teknolojileri uygulayıcısı Infor ile altyapılarının yenilenmesi konusunda işbirliği gerçekleştirdi.
Ferrari’nin sahibi FIAT, grup şirketlerinin yönetiminde, SAP üzerinde standartlaştırılmış merkezi bir Bilgi Teknolojileri politikası izler. Ancak, hızlı büyüyen ekonomilerde pazar payı yakalayabilmek için daha hızlı üretimin getirdiği zorlukları analiz eden Ferrari, bu tür bir çözümün kendisine göre olmadığına karar verdi. SAP, ne geçmiş üretim yapısı, ne de yeni ERP çözümünün uygulanacağı yeni iş modeli çerçevesinde şirketin beklentilerini karşılayamayacaktı.
Infor LN ile işe odaklanma
Üretim süreçlerinde hız ve çeviklik talebi karşısında Ferrari, süreçlerini kapsamlı biçimde gözden geçirerek bir dizi iyileştirme hedefi belirledi.
Ferrari, müşteriye özel tasarım ve hızlı üretim taleplerini değerlendirirken, markayla özdeşleşen kaliteyi de koruma ihtiyacı duyuyordu. Bu süreçte üst yönetim, mevcut ERP (Baan IV) yazılımını en son Infor LN sürümüne güncelleme kadarı aldı. Proje; Endüstriyel (spor araba imalatı), Finans ve Kontrol, Yedek Parça ve Grand Prix (Formula 1) bölümlerini kapsayan fazlara bölündü.
LN, bilgi aktarım hızından ya da bitmiş ürün kalitesinden ödün vermeksizin, müşterilerin talep ettiği sınırsız sayıda özelleştirmenin getirdiği karmaşanın altından kalkabilecek bir esneklik ve otomotiv sektörüne özgü işlevsellik sağladığı için, Ferrari’nin organizasyon ve operasyon modeline çok uygundu.
LN, müşteriye özel araçlar geliştirilirken, operasyon hattında yüksek verimlilik ve tedarik zincirinde kesintisiz sıralama gibi eşsiz bir yeteneğe sahiptir. Diğer ERP çözümleri, uygulama dışında çalışan çizelgeleme algoritmalarına ve MES sistemlerine dayalı olarak çalışır; bu da kompleksiteyi, riski, hataları ve maliyeti yükseltir.
Ferrari üst düzey yönetimi, proje çerçevesinde tedarik zincirine ve üretim operasyonlarına ağırlık verdi; her iki konu da şirketin günlük ve stratejik işleyişi açısından hayati önem taşıyordu. Ferrari, “sıfır eksik” hedefi çerçevesinde, üretim hattına yeni tedarik zinciri süreçleri getirdi; böylelikle üretim zincirinin herhangi bir noktasında parça eksiği ve bu tür bir eksiğin neden olacağı kabul edilemez gecikmeler ortadan kalktı.
Tedarik zinciri açısından, bu süreçte malzeme taşıma/ depo yönetimi, üçüncü parti bir lojistik tedarikçisinden satın alınmaya başlandı.
Ferrari, stratejinin üretim kısmı için, bir şema hazırladı. Müşteriye özel tasarım bileşenlerinin olası kombinasyonlarını içeren bu şema ile Ferrari, doğru bileşenleri, doğru yerde ve doğru zamanda hazır etmeyi garantiledi. Araçlar hızla ve müşterilerin beklentilerini tümüyle karşılayacak bir şekilde üretilirken; otomasyon süreçleriyle zaman ve verimlilikte tasarruf sağlandı.
Bugün LN, Ferrari’nin üretim ve tedarik zincirinde yaygın olarak kullanılıyor. Dünya çapındaki ticari ağdan gelen siparişler alındıktan sonra müşteriye özel otomobiller tasarlanarak teslim ediliyor.
Üretim rakamlarında planlanan artışın sorunsuz olarak karşılamak, tedarik zinciriyle üretim teknolojisi arasında sıkı bir iletişim olmasını gerektirir. Bu iletişim Infor ION; Infor çözümleri ile Infor dışı uygulamalar arasında bağlantı sağlayan Akıllı Açık Ağ (Intelligent Open Network) uygulaması ile sağlandı. Bu sistem sayesinde sipariş konfigürasyonu, gelişmiş planlama ve çizelgeleme, montaj hattında planlama ve sıralama, tedarikçi yönetimi gibi iş süreçleri entegre edilerek, Ferrari’nin tedarik zinciri ve varlık bakımı ve yönetiminde daha fazla kontrol sahibi olmasına imkan sağlandı. Örneğin, ürün ağacında değişiklikler yapılmaya devam edilirken, üretim öncesinde mühendislik değişiklikleri askıya alınabiliyor.
Tedarik zincirindeki ilk değişim dalgası Ferrari’de önemli bir gelişmeyi beraberinde getirdi. Yeni yapının Haziran 2012’de hayata geçmesiyle birlikte Bilgi Teknolojileri departmanı, yeni fiziksel üretim teknolojisi ile beraber çalışmaya başladı. LN, bugün üretimin her aşamasında lojistik tedarik zinciri süreçlerini ve verimliliği iyileştiriyor.