FIBA Dünya Şampiyonası’nda hem sporcularımız, hem BT altyapısı gururlandırdı
Türk bilişim şirketleri sınavı geçti.
Bu yıl, dünyanın spor adına en büyük üç organizasyonundan biri olan FIBA 2010 Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapan ülkemiz, basketbolda başarıyla taçlanırken, şampiyonada Türk bilişim şirketleri de sorunsuz ilerleyen teknoloji altyapısı ile önemli bir sınav verdi. 28 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasında Ankara Arena, İzmir Halkapınar, Kayseri Kadir Has, İstanbul Abdi İpekçi ve İstanbul Sinan Erdem Spor Salonları olmak üzere beş farklı noktada gerçekleşen şampiyonada, tüm iletişim altyapıları kurulumu ve işletmesi sağlanırken, şampiyona süresince 25 adet ağ ve sistem uzmanı mühendis ve üniversitelerin elektronik ve bilgisayar bölümlerinde okuyan 30’a yakın gönüllü sistemin işletimine destek olarak kullanıcı taleplerine anında çözüm oluşturdu.
Bu yıl hepimizin soluklarını tutarak izlediği karşılaşmalara sahne olan FIBA 2010 Dünya Şampiyonası, Türkiye için basketboldaki başarı çıtasını yükseltirken, Türk bilişim şirketleri açısından da sorunsuz işleyen teknoloji altyapısıyla önemli bir deneyim platformu yarattı. FIBA yetkilileri tarafından da teknolojik altyapı tarafında en başarılı organizasyon olduğu dile getirilen ve 28 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen şampiyonada Vitel ve Netlojistik işbirliği ile oluşturulan iletişim ve teknoloji altyapısı sağlıklı bilgi akışına da zemin oluşturdu. Ankara Arena, İzmir Halkapınar, Kayseri Kadir Has, İstanbul Abdi İpekçi ve İstanbul Sinan Erdem Spor Salonları olmak üzere beş farklı noktada gerçekleştirilen şampiyonada iletişim ağ sistemleri Vitel tarafından kurulup işletilirken, proje kapsamında spektleri ile birlikte belirlenmiş güvenlik altyapısı erişimlerinin yönetimlerini kurulması ve işletilmesi de Netlojistik tarafından gerçekleştirildi. Her salonda kablo ve santral yedekli fiber optik metro ethernet bağlantıları ve ayrıca radyo link yedekleri ile kesintisiz ve çok yüksek hızlı internet erişimi sağlandığı şampiyonada, salonlarda da en son teknoloji ağ çözümleri kullanılarak, yüksek güvenlikli, yedekli ve yüksek hızlı LAN mimarisi oluşturularak çözüm sunuldu. İki bin adetin üzerinde veri erişim ucu ve ayrıca kablosuz erişim noktaları ile tüm takımların, teknik ekiplerin, yerli ve yabancı basın yayın mensuplarının, misafirlerin ve diğer tüm kullanıcıların ağ kullanım ve internet erişim ihtiyaçlarının kesintisiz bir şekilde sağlandığı şampiyona süresince de 25 adet ağ ve sistem uzmanı mühendis ve üniversitelerin elektronik ve bilgisayar bölümlerinde okuyan 30’a yakın gönüllü her salonda görev alarak, sistemin işletimine destek oldu ve kullanıcı taleplerine anında çözüm bulundu.
En önemli nokta; istatistiki bilgilerin anlık paylaşımı oldu
Ülkemizin ev sahipliği yaptığı FIBA Dünya Şampiyonası, nerede olursa olsun yerel organizasyon komitesi tarafından yönetilmeyen bir organizasyon. Yerel organizasyon komitesi genel organizasyonu yapan FIBA’nın taşeronu olarak çalışıyor. Bu noktada da teknoloji altyapısı da dahil olmak üzere FIBA standartlarına bağlı olarak çalışmalar yürütülüyor ve bu standartların karşılanması önem kazanıyor. FIBA için, en önemli noktalardan birini ise istatistiki bilgilerin tutulması ve dünyaya yayılması oluşturuyor. Burada da istatistiklerin farklı kullanıcılar tarafından paylaşılabildiği ağlar devreye giriyor. Bu şampiyonada da sadece basın mensuplarına yönelik 500-1000 kullanıcılık olan ağlar ile istatiski bilgiler de anında basın merkezleri ile paylaşıldı. Organizasyonda da bu doğrultuda her salonda dört ayrı internet erişimine sahip ağ konumlandırılarak, kullanıcıların da dört ayrı güvenlik duvarı üzerinden internete çıkmaları sağlandı.
Bir yılı aşan ön çalışma
Şampiyonada Türkiye Basketbol Fedarasyonu ile 2009 yılında yaptıkları kurumsal altyapı çalışmalarının ardından şampiyonaya özel teknoloji altyapısı için proje yönetimi tarafında ve Vitel ile birlikte ağ sistemlerinin kurulması ve işletilmesinde görev alan Netlojistik şirketi Genel Müdürü Aydın Demiriz’in verdiği bilgiye göre de, FIBA’daki teknik altyapı için bir yılı aşan bir ön çalışma gerçekleşti. Sistemin kurulması, oradaki minimum ihtiyaçların belirlenmesinin bir yıl sürdüğünü belirten Demiriz, arenelarda yapılacaklarla ilgili kavramsal süreçlerin bu süre zarfında gerçekleştiğini son üç ayın ise testler ve fiziksel olarak sistemlerin ayağa kaldırılması ile noktalandığını belirtti. Demiriz, şampiyona öncesinde sistemlerin belli noktalarda gerçekleştirilen Adidas Cup Turnuvası ile de biraz da olsa test edildiğini belirtti. Basketbol Federasyonu’nda 2009 yılından başlayan süreçteki stratejik işbirliği doğrultusunda proje yönetimini yüklenici şirket olmamakla birlikte yeri geldiğinde sistemlerin konfigürasyonuna kadar inecek şekilde sorumluluk üstlendiklerini belirten Demiriz, “Bütün ekiplerin, ağ altyapısının işletilmesi, testlerinin yapılması konusunda biz de görev aldık. Vitel’le birlikte iş ortaklığı yaparak onların bu proje kapsamında spektleri ile birlikte belirlenmiş güvenlik altyapısı erişimlerinin yönetimlerini kurmak ve işletmekti sorumluluğumuz. Diğer tarafta proje yönetimi sorumluluğu içinde tabii arka tarafta tadarikçiler, geniş bantları sağlayacak olan kuruluşlar hepsi bir arada çalıştı. Şampiyona devam ettiği sürece amaç teknoloji altyapısının sorun çıkmadan çalışmasının sağlanmasını sağlayabilmekti sorun da çıkmadı” diye konuştu. Her arenada 200 megabiti bulan internet bağlantıları, bunların radyolinklerle yedeklenmesi için farklı farklı kanallarla ve donanımlarla sistemlerin yedeklenmesi, sistemlerin ayakta kalmasının sağlandığını belirten Demiriz, “Ağ tarafını oluşturan Vitel ile birlikte Vitel’in olamadığı fakat Netlojistiğin uzmanlığı içinde yer alan bütün arenalardaki yedekli yapıda çalışan güvenlik duvarı altyapılarının kurulumu ve işletilmesi sorumluluğunu aldıklarını dile getirdi.
Ağlar üzerinden iletişim
Şampiyonada FIBA kanadı için çok önemli
olan istatistiki bilgilerin hakemden başlayarak scorboard da bittiğini
belirten Netlojistik FIBA Dünya Şampiyonası Proje Sorumlusu Egemen
İnce’ye göre bütün veri hakemin verdiği kararlarla scoreboard’a işleniyor. Araya FIBA’nın kendi bir takım donanımları giriyor. Bu donanımlar vasıtasıyla da bu istatistik bilgi internete doğru yollanıyor ve dünyaya dağıtılıyor. Bunun için yerel ağ bir de basın mensupları için özel bir ağa ihtiyaç duyulduğunu belirten İnce, “O da basın mensuplarının önünde duran istatistik ekranları. Bu istatistik ekranlarında FIBA’nın kendi yazılımı çalışıyor. Bu istatistikler de aslında hangi oyuncu kaç dakika zaman aldı, kaç tane sayısı var gibi bütün istatistikleri tutuluyor. Bu ağ, bütün basın mensuplarına yayınlanıyor ki basın mensupları o ağa göre yazılarını yazıyorlar. Çalışmamız gereken birinci ağ, dünyaya istatiktiki yayının yapılabilmesi için rol üstleniyor. İkinci ağ ise tamamen basın mensuplarına ait bir ağ. Yine 500’den bin kullanıcıya kadar giden bir ağ. Basın mensuplarının kendi bağlı bulundukları basın merkezine verilerini yollayabilmelerini sağlıyor” diye konuştu.
Yoğun ağ trafiğinde yedekli yapılar önem kazandı
Şampiyonada basın mensuplarının kullandığı fotoğraf makineleri ile yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çektiklerini ve bu alışverişinin de trafiği artırdığını belirten İnce, “Bir fotoğraf 15 -20 megabayt civarında oluyor ve ağ trafiğini de bu görsellerin de içinde olduğu veri alışverişi artırıyor. Sonuç olarak bunun için ihtiyaç halinde yedekli yapıların kurulması gerekiyordu. Sonuç olarak her salonda dört ayrı internet erişimine sahip bir ağa sahiptik. Her noktada dört ayrı güvenlik duvarımız vardı. Bu dört ayrı güvenlik duvarı üstünden kullanıcılarımızı internete çıkartıyorduk” şeklinde konuştu.