Fibabanka’dan ‘yatırım ve finansal teknoloji’ girişimi: Finberg
Fibabanka, KOBİ’lerin ve bireysel müşterilerin günlük hayatlarını ve iş yapış biçimlerini kolaylaştıran yenilikçi ürün ve hizmetlerini girişimciliğe ve teknolojiye yatırım yaparak sunmalarını sağlayan ‘Finberg’i kurdu. Finberg’in hedef fonu 50 milyon TL.
Teknoloji ve inovasyonu geleceğinin merkezine alan Fibabanka, Türkiye’de bankacılık sektöründe bir ilke imza atarak ‘yatırım ve finansal teknoloji’ girişimi Finberg’i kurdu. Finberg, girişimlere ortak olacak ve onlarla birlikte yenilikçi finansal ürünler geliştiren bir FinTech ekosistem yöneten finans kuruluşu olarak faaliyet gösterecek.
Finberg ile Türkiye’deki KOBİ finansman boşluğunu kapatarak, KOBİ’leri finansal refaha ulaştırmayı hedeflediklerini ve Finberg’i Fibabanka’nın yeni nesil bankacılıktaki geleceği olarak konumlandırdıklarını belirten Fibabanka Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi, Finberg Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Mert; “Finberg yapısını kurgulamamızdaki temel amacımız, Türk ekonomisinin belkemiği olan KOBİ’lerimizin rekabet avantajını artırıcı yenilikçi ve teknolojik ürünleri, start-up’lar ile iş birliği yaratarak onlara ulaştırmak, böylece tüm FinTech ve perakende ekosisteminin büyümesine destek olmak. Finberg’in hedefleri, kapital gibi nakdi desteklerin yanı sıra, iş geliştirme, yeni iş ortaklıkları, networking, finans ve strateji danışmanlığı, insan kaynakları gibi alanlarda da destek olarak girişimleri hızlandırmak. Ayrıca Finberg ile yeni girişimlere Fibabanka ile iş ortaklıkları kurmalarında yardımcı olabileceğiz. Finberg’in kuracağı ekosistem üzerinden Fibabanka olarak KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu finansal ürünleri de sunarken; Finberg’i bulunduğumuz bölgenin en çok tercih edilen dijital bankası ve KOBİ’lerin başlıca iş ortağı yapmayı hedefliyoruz.” dedi.
Finberg’in hedef fonu 50 milyon TL
Odağında mikro, küçük ve orta ölçekli şirketler olan Finberg; hedef fon büyüklüğü 50 milyon TL ile kuruldu ve bireysel bankacılık ürünlerinin de dahil olduğu dijital finansal ürünler sunuyor. Finberg, finansman hizmetlerinde; ‘İşletme Sermayesi’, ‘Ticaret Finansmanı’, ‘Tedarik Zinciri Finansmanı’, ‘Fatura Finansmanı’, ‘Tüketici Finansmanı’na; finansman olmayan hizmetlerde ise ‘E-para’, ‘E-ödeme’, ‘Finansal Raporlama’, ‘Robotik Finansal Öneriler’ ve ‘Kredi Skoru’ alanlarına odaklanıyor. Ayrıca, diğer bankalar için de teknoloji dış kaynak hizmetleri sağlamayı planlıyor.
Finberg, KOBİ’lere dokunan ve katma değerli hizmetler sunan yeni nesil teknoloji firmaları ile iş ortaklığı kurarak ekosistemi büyütmek amacı ile yeni girişimlere yatırım yapma yoluyla büyümeyi planlıyor. Bu niteliklere sahip teknoloji ve yenilik odaklı ölçeklenebilir yeni girişimler, Finberg’e hem iş ortaklığı hem de yatırım almak için başvurabiliyor. Finansal teknoloji ve perakende teknoloji start-up’ları başvurular değerlendirilirken önceliklendiriliyor. Firmalardan beklenen ise çalışır bir ürüne, ispatlanmış iş modeline, net gelir modeline ve odaklanmış bir takıma sahip olmaları…
Toplam 2,5 milyon TL yatırım…
Şirket başına minimum 100 bin dolar yatırım yapmayı planlayan Finberg tarafından, 6 ayda 200’den fazla girişim incelenerek 81 girişim değerlendirildi, 70’i ile görüşüldü. Şu anda 7 girişimin incelemesi sürerken toplam 2,5 milyon TL ile Garaj Sepeti ve Bizim Hesap ilk yatırım alan şirketler oldu.
Garaj Sepeti CEO’su Mehmet Çelikol yaptığı açıklamada; “Finberg ile iş birliğimizden sonra, pazarın ihtiyacı olan yaratıcı finansal ürünleri çok hızla geliştirerek rekabet avantajı yaratmaya başladık.” dedi.
Bizim Hesap Kurucu Ortağı Mehmet Çelik ise “Yaptığımız iş birliği sonrasında, “Finberg” markasının bize yarattığı itibar sayesinde, büyük şirketlerle iş birliği yapma gücümüz arttı ve müşterilerimize karşı daha güçlü davranabildik. Bunun da satışlarımıza pozitif etkisi oldu. Finansal okur-yazarlığımız ve Finberg’in işimizi daha ciddi hedeflerle yönetme konusunda bize kazandırdığı farkındalık, girişimimizi daha profesyonel yönetmemize yardımcı oldu.” açıklamasında bulundu.