Fiber güç olma yolunda ilk adımlar
Türkiye; Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya arasındaki köprü görevini fiber altyapı ile de güçlendiriyor. Bu vizyonun ilk adımlarından birini de TT’nin Suudi Telekom, Ürdün Telekom ve Suriye Telekom işbirliğiyle hayata geçirdiği JADI LINK Projesi oluşturuyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ise çok yakın bir zamanda bu konuda yeni adımların atılacağının sinyallerini verdi. Türkiye son dönemde Orta Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’da yürüttüğü dış siyasete paralel olarak ikili ticari ilişkiler konusunda da yeni işbirliklerini artırıyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü de bu yeni işbirliklerinde önemli bir pay alıyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın da bu kapsamdaki vizyonu dış siyasetle aynı paralelliği gösteriyor. Belirlenen yeni vizyon ile birlikte Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında fiziki bir köprü olmasının yanı sıra bir iletişim köprüsü olması ve yeni iletişim kanallarına alternatif yollar oluşturulması da hedefler arasında.
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Başkanlığı ve Başbakanlık tarafından son dönemde Suriye, İran, Suudi Arabistan, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelere Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojileri ve e-devlet projeleri ile ilgili tanıtım çalışmaları, toplantılar ve işbirliği görüşmeleri gerçekleştiriliyor.
Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden bu yeni vizyon ile ilgili aldığımız bilgilere göre Türkiye’nin yeni hedeflerinden birisi de interneti ithal eder konumdan ihraç eder konuma gelmesi, Türkiye’deki fiber optik altyapı çalışmalarının Orta Avrupa’dan Orta Asya ve Ortadoğu’ya kadar yeni alternatif bir hat oluşturması hedefleniyor.
Ulaştırma Şurası’nda ortaya koyulan 2023 hedefleri arasında önemli bir yere sahip olan Türkiye’nin fiber optik altyapısının yaygınlaştırılması ve güçlendirilmesi konusu; önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin bu hatlar üzerinden yeni alternatifler oluşturacağının da bir işareti. Geçtiğimiz günlerde Türk Telekom tarafından Invitel’in satın alınmasının ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da sembolik açılışını gerçekleştirdiği JADI LINK Projesi bu vizyonun önemli bir parçası. Türkiye bu proje ile Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan’ı Avrupa’ya bağlayan yeni bir iletişim köprüsü haline gelecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın toplantıda JADI projesinin dışında yeni bölgesel işbirliklerinin olacağını ifade etmesi fiber optik konusunda yeni yatırımların ve işbirliklerinin de olacağını işaret ediyor.
İlk adım JADI LINK
Ortadoğu, Güney Asya ve Uzakdoğu arasında çok geçişli fiber optik ağ kurulmasına ilişkin bir projeye daha imza attı. 16 Haziran tarihinde tanıtılan JADI LINK Projesi; Türk Telekom, Suudi Telekom, Ürdün Telekom ve Suriye Telekom işbirliğiyle hayata geçiyor.
JADI LINK projesinin tanıtıldığı toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Ürdün Krallığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Marwan Juma’nın yanı sıra Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany, Suudi Telekom Toptan Satış Başkanı Saad Al Demyati, Suriye Telekom Kurumu Genel Direktörü Nazem Bahsas ile Ürdün Telekom Şirketi Genel Müdürü Nayla Khawam katıldı.
Adını Suudi Arabistan’ın Cidde (Jeddah), Ürdün’ün Amman, Suriye’nin Şam (Damascus) ve Türkiye’nin İstanbul şehirlerinin baş harflerinden alan JADI LINK Projesi ile Ortadoğu, Güney Asya ve Uzak Doğu arasında birleşik çok geçişli fiber optik ağ kurulacak. Bu dört ülkeden geçecek olan bağlantı, Hint Okyanusu-Kızıldeniz- Süveyş Kanalı-Akdeniz güzergahını takip ederek İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere’de sonlanan denizaltı fiber optik kablo sistemleriyle ABD’ye bağlanan hattın en önemli ikinci bağlantı sistemini oluşturacak.
“Kıtalararası sayısal İpek Yolu”
JADI LINK projesiyle her şeyden önce Türkiye’nin coğrafi öneminin güçlendirilmesi ve bölgede bir telekomünikasyon merkezi haline gelmesi amaçlanıyor. Akdeniz ve Kızıldeniz’den geçen deniz altı bağlantısına alternatif olarak sunulan bu karasal ağ ile denizaltı sistemlerinden kaynaklanan kesintilerin azaltılması, bölgedeki veri ve internet servislerinin hız kazanması bekleniyor.
Toplantıda, küreselleşmenin mevcut sıkıntılarını aşmak için iletişim sistemlerine önem verilmesi gerektiği vurgulanırken, projeye “Kıtalararası sayısal ipek yolu” yakıştırması yapıldı. 15 yıllık sürecek olan projede gelir dağılımı, bütün ülkelere sunulan fiber hattın uzunluğuyla orantılı olarak yapılacak.
JADA LINK 1 Haziran günü itibariyle hazır hale geldi. Cide – Frankfurt arasında ilk veri servisi ise önümüzde günlerde gerçekleştirilecek. 200 Gbps veri ve ses taşıma kapasitesinin tamamı, bu yılın üçüncü çeyreğinde hayata geçirilecek.